Tasarım

Güncel 3 Serisi'ne baktığınızda makyajla birlikte gelen yenilikleri fark etmekte zorlanabilirsiniz. Dikkatli baktığınızda ise tasarımı değişen LED gündüz aydınlatmalarıyla birlikte yeniden ele alınmış farların ve tampondaki daha geniş hava girişlerinin makyajdan önce var olmadığını fark edeceksiniz. Arka tarafa geçtiğinizde L formuna kavuşan tamamen LED arka farların otomobile kazandırdığı özel duruşu görebilirsiniz. Yine de 3 Serisi'ne yapılan makyaj operasyonunun  dramatik farklar yaratmadığı kesin. Fakat bunun kötü bir şey olduğunu düşünmüyoruz çünkü klasik sedan tasarımı otomobile pahalı ve tehditkar bir duruş katıyor. Elbette bu duruşta agresif M Sport gövde kitinin ve 18 inçlik jantların payı büyük. Gövdedeki değişimlerin oldukça mütevazı olduğunu hesaba katarsak, makyajla birlikte kabinde hiçbir şeyin  değişmediğini söyleyebiliriz. Aslında iki adet bardak tutucuya eklenen sürgülü kapağın, vites kolunun önündeki genişleyen alanın ve konsoldaki minik ışık oyunlarının dışında gerçekten değişen bir şey yok. Fakat normal haliyle bile alçak oturma pozisyonlu ve sürücü odaklı kusursuz bir kabinden söz ettiğimiz için sorun yok. Malzeme ve işçilik kalitesi sorunsuz olsa da, iç mekanın Audi kadar klas olmadığı bir gerçek.

Sürüş ve performans

3 Serisi altı nesli boyunca sınıfının sürüş dinamikleri standartlarını belirleyen bir model olmayı başardı ki buradaki test aracımız bir istisna değil. Otomobilin başarılı performansı ve keskin yol tutuş karakteri kadar, konforu ve rafineliği de bizlerin beğenisini kazandı. 320d'deki BMW böbrek ızgaralarının ardında firmanın 2.0 litrelik dizel motorunun kapsamlı biçimde elden geçirilen ve tıpkı A4'teki TDI güç ünitesi gibi 190 hp güç üreten bir versiyonu yer alıyor. 1525 kg'lik gövde ağırlığı ve başarılı sekiz ileri otomatik şanzımanıyla BMW, 0-100 km/s karşılaştırmasını 7.2 saniyede tamamlıyor. Ara hızlanmalarda Audi'den başarılı olan 3 Serisi, Jaguar'daki gibi uzun üst vites oranları sayesinde otoyol hızlarında huzurlu bir sürüş sunuyor. Fakat yol sürüşlerinde buradaki üç otomobil arasında fark hissetmek biraz zor. BMW'nin motoru alt devirlerde biraz daha hırıltılı  çalışıyor ve gaza dokunduğunuz anda 5000 d/d'ye kadar iştahla devirlenerek sıkışık trafikten kurtulmanıza  yardım ediyor. Daha da güzeli, bu sayede düzlükleri hızlıca geride bırakıp  virajlara giriyor, elden geçirilen direksiyon ve süspansiyon sistemlerinin tadını çıkarıyorsunuz. Burada arkadan itişin dengeleyici katkısı ile ağırlığı iyi ayarlanmış progresif  bir direksiyon bir araya gelerek oldukça yoğun bir sürüş keyfi sunuyor. Drive Performance Control sistemi aracılığıyla dört farklı moddan birini seçerek direksiyon ve gaz pedalı karakterine müdahale edebiliyorsunuz. XE sürüş keyfi konusunda BMW'ye yaklaşsa da, Audi bu disiplinde geride kalıyor. Bu arada BMW'deki sportifliğin konfor kaybı yaratmadığını bir kez daha vurgulayalım. Özellikle, adaptif süspansiyonlara sahipseniz, Comfort modunda bir hayli rahat edeceksiniz demektir.

Pratiklik

Rakiplerinden daha kompakt olan boyutlarına rağmen 3 Serisi pratiklik  konusunda başarılı bir otomobil. Arka bölümdeki hacmi şanzıman tüneli yüzünden biraz daralsa da, bu kısımdaki baş ve diz mesafesi A4'ten daha iyi. Ön tarafta Audi ve BMW'nin benzer bir hacme sahip olduğunu ve Jaguar'a kıyasla biraz daha ferah hissettirdiğini gördük. 480 litrelik bagajı gayet kullanışlı olan BMW, hacmen Audi'yi geride bırakmıyor olsa da, zeminin altındaki yükleme alanı ve bagaj filesiyle fark yaratıyor. 40:20:40 oranında katlanan arka koltuklar 255 sterlink bir opsiyon olsa da, beraberinde bagajdan koltuk yatırma tuşları da getiriyor. Son olarak 3 Serisi'nin kapı içleri kol dayama ve torpido gözü ile ortalamanın üzerinde bir kullanışlılık sunduğunu da belirtelim.

Kaynak: Auto Press  

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version