BMW’nin sürüş dinamiklerinden sorumlu ismi Peter Langen’in laf arasında söylediği bir söz kulağa çok basitmiş gibi geliyor. “Yönetim bize eforsuz bir biçimde sürülebilen bir otomobil sipariş etti. Biz de siparişi yerine getirdik.

Kitaptaki Gibi Bir BMW: BMW 330i

Ortaya çıkan sonuç Langen’in sözüyle örtüşüyor. Alman markanın orta sınıf temsilcisinin yeni nesli, BMW’nin kural kitabından çıkmış gibi duran bir model: Sürüş dinamizmini ana mesaj olarak verirken, konforu da kesinlikle göz ardı etmiyor.

Bu büyük iddianın gerçekliğini görmemiz için seçilen sahneyse çok anlamlı: Nürburgring-Nordsschleife. Burası sadece dünyanın en zorlu yarış pisti değil, aynı zamanda test konusunda da limitlerin belirlendiği bir yer. Ve bu sahnede başrolde bir M Sport Paket’e sahip bir BMW 330i var.

https://www.youtube.com/watch?v=YYE7JqBW7Y0

BMW 330i, sürüş dinamizmi sahnesinde evinde olduğunu açıkça gösteriyor. Ön aks, değişken spor direksiyon sistemi üzerinden sürücünün ellerine çok otantik bir geri bildirim sunarken, yönlendirme istekleri milimetrik yanıtlarla karşılık buluyor. Peter Langen, yeni 3 Serisi’nde samimi, öngörülebilir ve tekrarlanabilir bir sürüş tutumu geliştirmeyi amaçladıkladıklarını söylüyor. Ve sürücüye net bir kullanım bilgisi vermek istediklerinden bahsediyor. Langen ve ekibi, amaçlarına ulaşmış.

Mühendisler otomobilin temelini baştan sona değiştirirken yeni ön aksın karosere olan bağlantı rijitliği bunda önemli bir pay sahibi. Yeni ön aks mimarisi sayesinde sürücü, son nesille karşılaştırıldığında, sürüşle ilgili olarak belirgin bir biçimde daha fazla bilgi sahibi oluyor.

330i’yi çizgisinde tutmak çocuk oyuncağı ve limitlere ulaşıldığında yeni geliştirilmiş arka aksı zorlamadan düzeltme yapmak da mümkün. 5 kollu arka aks, M Paket ile birlikte gelen elektronik kontrollü diferansiyel kilidinin yardımıyla motorun ürettiği gücü rayların üzerindeymişçesine yola aktarıyor.

Viraj Performansı Nasıl?

Yeni orta sınıf BMW’nin virajlarda sunduğu huzur ve denge gerçekten abartılı denebilecek kadar etkileyici. Sürücünün verdiği rotayı takip eden otomobil, yol yüzeyindeki dalgalanmalardan veya yamalardan etkilenmiyor. Bu başarıda yeni 3 Serisi’nde görev yapan pek çok gelişmiş teknolojinin büyük payı varken bunlar arasında biri daha da öne çıkıyor.

Otomobilde ilk kez kullanılan hidrolik amortisör baskı yataklarının kademesiz ve progresif çalışma yapısı sayesinde darbe sönümlenmesinde inanılmaz derecede akıcı bir çalışma karakteri ortaya çıkıyor.

Yeni 3 Serisi’nin göz kamaştıran yürüyen aksam ayarları dikkate alındığında direksiyonuna geçtiğimiz 330i’de görev yapan 260 HP güç ve 400 Nm tork üreten 2,0 lt’lik 4 silindirli benzinli turbo motor biraz sert ve köşeli bir izlenim bırakıyor.

Selefine göre 50 kg hafifleyen 330i’yi hareket ettirmek konusunda en ufak bir zorlanma veya isteksizlik göstermeyen motorun gürültülü yapısı gözden kaçmıyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version