Uzun süredir beklenen BMW 5 Serisi 7. jenerasyonu ile geçtiğimiz aylarda meraklılarının karşısına çıkmıştı. Yeni 5 Serisi, tasarımı ama özellikle de teknolojisiyle göz dolduracak gibi görünüyor. Ancak 5 Serisi’nin 3 Serisi’nin büyüğü ya da 7 Serisi’nin küçüğü gibi algılanması onun işini zorlaştıracak gibi görünüyor. Aslında başlı başına efsane olmasına rağmen kardeşlerle fazla benzeyen tasarım bu tarz söylemlerin önünü açıyor. BMW 5.30i‘yi inceledik…

Albenisi Çok Fazla

Boyutsal anlamda eski nesille sadece milimetrelerin farklılık gösterdiği araçta, önceki nesillerde kullanılmayan karbon fiber ve alüminyum ağırlıklı malzemelerin kullanıldığı görülüyor. Bu doğal olarak aracın ağırlığına etki ederek, yaklaşık 100 kg hafiflemesini sağlamış. Aracın önceki nesil olan F10 kodlu kasaya göre 36 mm daha uzun, 6 mm daha geniş. Açıklanan verilere göre diz mesafesi 30 mm genişlemiş.

BMW 5 Serisi’nin iç mekanı ağabey 7 Serisi’ne benzeyen çizgilerle hazırlanmış. Aracın sınıfında olması gereken lüks yapı korunmuş. Dakota ve Nappa deri kaplama alanlar ve aynı şekilde deri koltuklar, 8 farklı modda programlanabilen masaj fonksiyonlu koltuklar gibi detaylar bu aracın lüks algısını tamamlıyor.

BMW bu modelinde teknolojik konfor özellikleri ve eğlence yapısı da geliştirmiş. Bunlar arasından Head-Up Display öne çıkıyor. 800×400 piksel çözünürlüğe sahip bu ekranda %70’e varan büyüme söz konusu. Bunun yanı sıra iDrive sistemi geliştirilmiş ve 10 inçlik dokunmatik multimedya ekranı üzerinde daha kaliteli ekran grafikleri sunulmuş. Aynı zamanda bu ekran, sahip olduğu 3D sensörleri sayesinde parmak hareketleri ile kontrole izin veriyor.

BMW 5 Serisi’nin geliştirilmiş navigasyon sisteminde gerçek zamanlı trafik bilgileri de size doğru trafik bilgi akışı sağlayarak güvenli ve rahat bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Yani harita-navigasyon, hava durumu, telematik bilgisi, hatta haberleri bile gözünüzü yoldan ayırmadan takip edebiliyorsunuz.

BMW 5.30i Abartısız Ama Dikkat Çekici

Ön kısımda BMW’nin adaptive LED farları ve klasik BMW’nin böbrekleri bizi karşılarken, gündüz farları ve hemen altında devam eden bal peteği ızgaralarda ufak çalışmalar yapıldığı görülüyor. Profilden dinamik bir görünüme sahip olan 5 Serisi’nde, arka kısmına baktığımızda en büyük değişikliğin 7 Serisi’nde de görülen, tasarım unsurlarının bu modelde de kullanıldığı dikkat çekiyor. Ön tarafta değişken bir far formuna yer veren BMW, arka tarafta ise sadeliğinden ödün vermemiş.

Yenilenen ön tasarımı ve arka taraftaki yenilenen sadeliği ile yeni 5 Serisi çok daha güzel bir görünüme sahip. Premium sedan bir araçta, spor detayların yer alması, kimin hoşuna gitmez ki?

Sessiz ve Güçlü Motor

Bavyera ekibi BMW 5 Serisi’nde zengin motor seçenekleri sunuyor. Bunlar içinde giriş seviyesi 1.6 litrelik benzinli motorken üst versiyonlarda motor hacimleri hem benzinli hem de dizel ünitelerde 3.0 litreye ulaşıyor. Test ettiğimiz versiyon ise 2.0 litrelik benzinli ünite idi.

Her ne kadar adı 530 olsa da yeni nesilde motor hacmi 3.0 litre yerine 2.0 litre olarak değiştirilmiş. Buna karşılık bu motorun ürettiği güç eski nesil 3.0 litrelik ünitelerle yarışıyor. 252 HP güç ve 350 Nm tork değerine sahip olan bu motora 8 ileri Steptronic otomatik şanzıman eşlik ediyor. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması 6.2 saniye, ortalama tüketim ise 6.2 litre olarak açıklanıyor.

BMW 5 Serisi’nin standart donanımı çok başarılı değil. Ancak test aracındaki pek çok kalem ne yazık ki opsiyonel olarak alınabiliyor. Bu halle otomobil eksiksiz bir kimliğe bürünse de ne yazık ki satış fiyatı bir hayli yükseliyor.

Bu kadar donanıma güvenlik eklenmemesi ise düşünülemezdi. Dinamik çekiş kontrolü, virajda fren kontrol sistemi, dinamik şasi kontrolü, dinamik fren kontrol sistemi gibi özellikler bu araçta sunulan sistemlerin sadece birkaçı.

Sonuç: Ne aşırı sportif, ne aşırı konforlu, ne çok büyük, ne içinde rahat edilmeyecek kadar dar… Ne ararsanız bu otomobilde var. Son zamanlarda kullanmaktan en çok keyif aldığım otomobil BMW 5.30i oldu. Aracın her bütçeye uygun olmayan fiyatı ise benim için bir hayal olarak kalmasına neden oldu.

Kaynak: Otostil

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version