Ezeli rakiplerin BMW 520d ve Mercedes E 220 d 4MATIC modellerinin motorlarını karşılaştırdık! Her ne kadar premium Alman markaları denildiği zaman Audi’yi saysak da, aslında BMW ve Mercedes arasındaki rekabetin pek de yanına yaklaşamaz. Özellikle üst orta sınıfta yer alan 5 Serisi ve E-Serisi rekabetinin kökleri çok daha önceye dayanıyor.

Mercedes, BMW’ye göre bu sınıfta çok daha tecrübeli. E-Serisi’nin tarihi, isimleri farklı olsa da 1953 yılına kadar gidiyor. E-Serisi ismi ise 1993 yılından beri kullanılıyor. BMW ise ilk nesil 5 Serisi’ni 1972 yılında yollara çıkarmıştı.

Bu kadar eskiye dayanan rekabet günümüzde hiç değişmeden devam ediyor. 1993 yılında E-Serisi ismine geçen Mercedes, beşinci neslini 2016 senesinde yollara çıkarmıştı. Adeta küçük bir S-Serisi gibi görünen E-Serisi, tasarım olarak oldukça beğenilmişti. 5-Serisi ise yedinci nesliyle tasarım olarak selefinden çok farklı durmuyor. Onun da asıl yeniliği teknolojik altyapısında.

BMW 520d ve Mercedes E 220 d 4MATIC’in Motor Değerlendirmesi

BMW ve Mercedes, Türkiye pazarına önem veren iki büyük marka olarak dikkat çekiyor. Ülkemizdeki vergi sistemine uygun motor seçenekleri sunmaya devam ediyorlar. 5 Serisi ve E-Serisi’nde 1.6 litrelik benzinli motorlar bunun en büyük kanıtı. Dizel cephesinde de bir üst vergi dilimine girmeyen 2.0 litrelik ünitelere sahipler.

BMW 520D’in kaputunun altında 1995 cc’lik 190 HP güç üreten motor yer alıyor. Bir önceki 5 Serisi’nden de tanıdık olan motor, hem performans hem de tutumluluğu bir arada sunabiliyor. 1750 d/d’de ürettiği 400 Nm tork sayesinde alt devirlerden itibaren canlı bir karaktere sahip motor, 1615 kilogramlık 5 Serisi’ni 0’dan 100 km/s hıza 7.7 saniyede çıkartabiliyor.

E-Serisi’nde de yine tanıdık 1950 cc’lik motor yer alıyor. 194 HP güç üreten motor, 400 Nm olan maksimum torkunu 1600 d/d’de veriyor. Ülkemizde sadece dört tekerlekten çekişli olarak satılan Mercedes E 220 d 4MATIC, doğal olarak arkadan itişli 5 Serisi’nden daha ağır bir otomobil. Fakat bu durum 0’dan 100 km/s hızlanmasını BMW’nin iki salise daha önünde gerçekleştirmesini engellemiyor. Daha alt devirden gelen maksimum tork sebebiyle ve dört tekerlekten çekişle gelen ivmelenme sayesinde E-Serisi, 5 Serisi’nden performans olarak bir tık önde duruyor.

Fakat söz konusu dizel motorlar olduğu için performanstan daha çok önemli olan nokta tüketim değerleri…

BMW 520d, fabrika verisi ortalama 4.7 lt/100 km’lik bir tüketim değerine sahip. E-Serisi ise dört tekerlekten çekişli olmanın verdiği ağırlık dolayısıyla, 5 Serisi’nden 0.1 litre daha fazla tüketim değerine sahip. 4.8 lt/100 km’lik ortalama, bu ağırlık fazlasına rağmen E-Serisi için çok başarılı bir rakam.

Sonuç olarak her iki otomobilde hem performans hem de tüketim olarak verimli motorlara sahipler. Aralarındaki fark oldukça az…

BMW 5 Serisi sekiz ileri otomatik şanzımana sahip. Vites geçişleri konforlu ve seri, E-Serisi’nde ise dokuz ileri otomatik şanzımana yer verilmiş. 5 Serisi’nin vites geçişleri E-Serisi’nden serilik olarak daha iyi fakat konfor kısmında iki şanzıman da sınıflarının en iyisi olmayı sürdürüyor.

Kaynak: auto motor&sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version