BMW’nin orta üst sınıf temsilcisi 5 Serisi yollarda yeni nesliyle boy gösteriyor. Daha önce fiyat listesinde başlangıç seviyesi 2,0 litrelik dizel ve benzinli motorlarla sunuluyordu. Şimdi ise daha avantajlı bir motor seçeneği BMW 520i Sedan logosu altında sunulmaya başlandı.

Bagaj kapağı üstündeki 520i logosu Avrupa pazarındaki gibi 2,0 litre 184 HP’lik turbo benzinli motorla aynı anlama gelmiyor. Türkiye gibi, silindir hacmine göre vergilendirilen ülkeler için 520i logosu, 1,6 litre 170 HP gücünde benzinli motoru temsil ediyor. Bu sayede selefinde de olduğu gibi 5 Serisi Sedan’a ulaşmanın en uygun fiyatlı yolunu gösteriyor.

BMW 520i Sedan’ın dinamik tasarımı, başarılı görüş açıları, geniş yükleme ve yaşam alanları, sınıfının en üst seviyesine yakışan malzeme ve işçilik kalitesini motor fark etmeksizin her bir seçeneğinde sunuyor.

Dinamik sürüş özelliklerini sağlayan net direksiyon sistemi, konfor ayarları arttırılan dinamik süspansiyon sistemi de 5 Serisi’nin beğendiğimiz yönleri. Ama şimdi bizi bunlardan daha fazla meraklandıran konu otomobilin motoru.

Devir değişti ve artık uzunluğu neredeyse 5 metre, boş ağırlığı 1,6 ton olan orta üst sınıf bir sedanı 1,6 litrelik motorla görmek bizleri şaşırtmıyor. Şaşırtıcı olan bu hacimdeki bir motorun bu kütleyi atik şekilde hızlandırıp, makul tüketim verileri sunabilmesi oluyor.

Biz bu tecrübeyi F10 karoser koduyla üretilen önceki 520i ile tecrübe etmiştik. Hızlanma ve tüketim dengesini takdir ettiğimiz 170 HP güç üreten 1,6 lt’lik turbo benzinli motor 1500 d/d ile 4700 d/d arasında 250 Nm’lik maksimum tork üretiyordu.

Yeni nesil olan G30 karoserinde de aynı motor güncellenip kullanılmış. Güç ve tork aynı. Ancak 250 Nm’lik maksimum tork artık daha yüksek devirde, 2000 d/d’de üretiliyor. Bu da yeni karoserin alt devirlerde selefi kadar canlı olmamasına yol açsa da, G30 520i Sedan’ın alt devirlerde çok hissiz olduğu anlamına gelmiyor. Ancak sakin hızlandığını belirtmeliyiz.

BMW 520i Sedan Hızlanma Testleri

Yüksüz, sadece sürücü ile yaptığımız hızlanma testlerinde 8,3 saniyelik fabrika verisine yakın olan 8,7 saniyelik 0-100 km/s elde edebildik. Bu şartlarda hızlanma konusunda tatminkar sonuçlar elde ediliyor. Esneklik verilerinde de yeteri kadar canlı olabildiğini gösteriyor.

8 ileri vitesli otomatik şanzımanın vites geçişlerinin akıcı ve sarsıntısız olması konforu arttırıyor. Hızlı vites geçişleri ve yerinde vites tercihleri de hızlanma ile tüketim dengesini koruyor. Vites kolundaki S moduyla vites geçişleri için motor devrinin daha fazla yükselmesi bekleniyor.

Sürüş modları arasındaki Sport seçildiğinde de 520i Sedan’ın gaz tepkileri hassaslaşıp daha canlı bir yapıya bürünerek şanzımanla birlikte daha dinamik bir otomobil haline gelmesini sağlıyor.

Bu durum ise sürücüsüne hızlanma konusunda daha fazla cesaret vererek otomobilin tüketimi de artıyor. Ortalama test tüketimine baktığımızda 7,9 lt/100 km’lik veriyi makul olarak değerlendirebiliriz. Araç içindeki ağırlık arttığında, yoğun trafiğe girildiğinde, agresif ya da performans odaklı bir sürüş tercih edildiğinde yakıt tüketimi 10,0 lt/100 km seviyelerine hemen ulaşıyor.

Sonuç olarak 520i’nin küçük silindir hacimli motoruyla bir performans otomobili olmadığını belirtmeliyiz. Makul hızlanma isteklerinde yeteri kadar dinamik ve yeteri kadar ekonomik bir otomobil olabiliyor. Bunun karşılığında yıllık MTV’sinin 2,0 litre turbo benzinli 530i’den daha avantajlı olmasının yanı sıra 520i Sedan Sport Line 304.000 TL’yken, 530i Sedan Sport Line 403.000 TL’ye satılıyor.

530i kadar dinamik hızlanmaya ihtiyacı olmayanlar için 520i Sedan oldukça karlı ve mantıklı bir alışveriş olacaktır.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version