Makam otomobili olarak tercih edilen üst sınıf sedanlar arasında BMW 7 Serisi‘nin de özel bir yeri var. Hem bu sınıftan beklenilen, şımartıcı seviyedeki konforu sunuyor, hem de sınıfının en dinamik sürüş karakterine sahip modellerinden biri olarak ayrılıyor. 7 Serisi, bu sefer karşımıza plug-in hibrit seçeneğiyle çıktı.

BMW 740Le xDrive iPerformance: Amaç Tasarruf mu?

Öncelikle tasarıma baktığımızda 7 Serisi’nin genel olarak şık ve sportif detaylara sahip olduğunu görüyoruz. Şu an satışta olan 7 Serisi’nin farlarla paralel, yayvan panjuru otomobilin güçlü ve sportif görünmesini sağlıyor. Henüz yollara çıkmayan makyajlı 7 Serisi’nde ise çok ama çok iri bir böbrek tasarımına yer verilmiş. Bu tasarım, 7 Serisi’nin daha ağırbaşlı ve gösterişli görünmesini sağlamış.

Güncel otomobilin etrafını inceleyip, hibritin farklarını keşfetmeye çalışırken sol ön çamurluktaki i logosunu ve batarya şarj girişinin kapağını keşfediyoruz. Bu detay plug-in güç ünitesine özel. Arka aksın önüne, koltukların altında yerleştirilen bataryalar istenildiğinde bu depo kapağı arkasındaki girişe bağlanan kablo ile şarj edilebilirken, içten yanmalı motor ile bataryaları sürüş sırasında şarj etmek mümkün.

Elektrikli motor, sürücü ayağını gazdan çektiğinde jeneratör görevi görüp bataryaları dolduruyor. Fren yapıldığı anlarda, belirli bir seviyede fren basıncına kadar otomobil yalnızca elektrik motoruyla yavaşlıyor. Bu sayede çok daha yüksek oranda enerji geri dönüşümü elde edildiği belirtiliyor.

Lityum iyon bataryaların kapasitesi 9,2 kWh. Bu sayede 83 kW‘a kadar güç aktarabiliyor. Test aracımız 19 inçlik jantlar ve kış lastikleriyle, bataryalar doluyken 41 km’ye kadar menzil vadediyordu. Elektrikli kullanımda maksimum hız 140 km/s olarak belirtiliyor. Bu bilgiler ışığında 740Le xDrive ile günlük kullanımda tamamen elektrikli yol almak mümkün görünüyor. Test aracının lastik/jant ikilisine göre ortalama benzin tüketimi ise 2,5 lt/100 km olarak açıklanıyor. Azaltılmış sürtünme katsayısına sahip 18 inçlik lastikler olduğunda sadece elektrikli motor ile yol alınabilecek menzil 45 km’ye ulaşıyor.

Elektrikli motor, içten yanmalı motorun arkasına, şanzımana entegre edilmiş bir konumda yer alıyor. Sıvı soğutmalı elektrikli motorun gücü 113 HP ve torku da 250 Nm olarak açıklanıyor. İçten yanmalı, 4 silindirli, TwinPower Turbo destekli motor ise tek başına 258 HP güç ve 400 Nm maksimum tork üretiyor. Sistem gücü 326 HP ve torku da 500 Nm olarak açıklanıyor. C sütunlarında eDrive logolarını görüyoruz. Bagaj kapağı üstündeki 740Le logosundan otomobilin 2,0 litrelik içten yanmalı motorlu, Long yani uzun şasili olduğunu ve “e” ile de hibrit sistemine sahip olduğunu anlıyoruz.

Madem aracımız uzun şasili versiyon, o zaman önce arka koltuklara geçelim. Arkada bağımsız iki koltuk değil üç kişilik koltuk bulunuyor. Devasa orta kolçak indirildiğinde ise oturma alanı ikiye bölünüyor. Bu kolçak sadece bir kol dayanağı değil aynı zamanda sağ ve sol koltukların minder ve sırtlık ayarlarının yapıldığı kumandaları içeriyor. Aynı zamanda üzerinde, Samsung logolu, çıkartılabilir bir tablet de bulunuyor Bu tablet ile ön koltuk kafalıklarındaki ekranlardan takip edilebilen, araç içi multimedya sistemi yönetilebiliyor. Koltuk sırtlığınız en yatık pozisyona geçerken minderiniz de uzuyor. Bu sayede şezlong pozisyonunda uzun yolculukların keyfini yaşayabiliyorsunuz.

Arka koltuklardaki keyif farklı bir boyutta. Ama sürücü koltuğunda oturmaktan da büyük keyif duyulan bir otomobilin içerisindeyiz. Ön koltuklarda da yoğun bir kalite ve lüks etkisi bizi karşılıyor.

İç mekanda gözlerimiz hibrite özel detaylar arıyor. Vites konsolunda hibrit sisteme özel eDrive düğmesini görüyoruz. Bu fonksiyon, sürücüye üç farklı sürüş seçeneği sunuyor İlk çalışma anında Auto eDrive devrede oluyor. Bunun anlamı; içten yanmalı ve elektrikli motor birlikte çalışıyor. Ani hızlanma isteği olmadığı sürece 80 km/s hıza kadar elektrikli motor devredeyken, bu sürüş modunda içten yanmalı motorla birlikte çalışıyor. Auto eDrive’da 740Le, yazımızın başında bahsettiğimiz gibi 326 HP güç ve 500 Nm maksimum torka ulaşıyor. Bu sayede de 2000 kg’lik boş ağırlıkla çocuk oyuncağı gibi başa çıkıyor.

Otomobilin 0-100 km/s hızlanması 5,3 saniye. Test ölçümlerinde elde ettiğimiz 5,9 saniyelik veri, 19 inçlik M+S tipi kış lastiklerine rağmen oldukça başarılı. 740Le ilk hızlanmadan itibaren çok istekli yapısını ara hızlanma taleplerine verdiği yanıtlarda da devam ettiren, sürücüsüne güven veren bir otomobil. Buradan şunu anlıyoruz: Hibrit sistemin performansa olan etkisi çok büyük.

eDrive düğmesinden sürücü isterse Max eDrive modu seçip 140 km/s hıza kadar tamamen elektrikli sürüş ile yol alabilir. İşte bu seçenek, 7 Serisi’ni suda yüzen bir kuğuya dönüştürüyor.

Diğer eDrive seçeneği ise Akü Kontrol Modu. Sürücünün belirlediği akü şarj seviyesine ulaşana kadar otomobil içten yanmalı motor ile hareket ediyor. Bu seçenekle kazanılan elektrik enerjisi depolanıyor.

Otomobilin önceliği konfor. Süspansiyon ve direksiyon sistemleri sürücüsünü yormadığı gibi yolcular için de araçta geçirdikleri süreyi hissettirmiyor. Ancak direksiyon ve süspansiyon geri bildirimleri ve net çalışma yapısıyla da sınıfını en dinamik hissettiren modellerinden olduğunu da söyleyebiliriz.

Genel Değerlendirme

Genel olarak değerlendirdiğimizde; 7 Serisi’nde hibrit seçeneğinin bu sınıftan istenilen “aşırı” konforu sağlayacak sessizlik ve sarsıntısız sürüş için başarılı bir zemin hazırladığını görüyoruz. Bu sınıftan beklenilen hızlanma performansını da fazlasıyla tatminkar şekilde karşılayan otomobil yakıt tüketimi konusunda ise büyük bir ekonomi potansiyeline sahip.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version