Makyajlı BMW i3 ile tanışmak için Lizbon’a gittik. i3’ün kozmetik yenilikleri ve yeni donanımları haricinde modele eklenen yeni sportif bir üye ile daha tanıştık. BMW i3s isimli sportif versiyon daha dinamik bir i3 isteyenlere hitap ediyor.

Makyaj sonrasında i3’ün ön panjuru, farları ve tamponları değişti. Artık tam LED farlar standart olarak sunuluyor. Halojen sinyal lambaları da yerini LED olanlara bırakmış. A Sütunları artık siyah renkli. Kapı çerçevelerinin üstüne ve bagaj kapağına krom çıta eklenmiş. İç mekanda 10,25 inçlik yeni dokunmatik ekran kullanılıyor. Yeni koltuk döşemelerinde de farklı renk seçenekleri sunuluyor.

i3s’te otomobili daha geniş ve sportif göstermek amacıyla standart i3’ten farklı tamponlar kullanılıyor. Tamponlarda ve marşpiyelerdeki mavi renkli detaylar ile S versiyonu ayırt edilebiliyor. Kapı çıtalarının üstünde krom çıta yok. Tamamen siyah bir tavan çizgisi sunuluyor. İç mekanda, kırmızı ve mavi olmak üzere iki farklı renk sunuluyor.

 

ASC ve DTC sistemlerinin yeni versiyonları sürüş güvenliği ve kontrolünü arttırıyor. i3s’te spor sürüş modu, adaptif spor direksiyon sistemi ve 10 mm daha alçak olan spor süspansiyon sistemi bulunuyor. Daha iyi bir yol tutuş için arka iz mesafesi 40 mm arttırılmış.

Aracın 4006 mm uzunluğu karşılığında 2570 mm dingil mesafesi sunabilmesi geniş bir yaşam alanı sağlıyor. 1590 mm yükseklik de uzun boylu yolcular için bile cömert baş mesafesi sağlıyor. Otomobilin kısa olmasıyla birlikte 1791 mm genişliği de dar alanlarda avantajlı olmasını sağlıyor.

Otomobilin geniş tekerlek yuvalarını sıra dışı ölçülerdeki lastikler dolduruyor. i3’e özel olarak üretilen büyük çaplı ama dar tabanlı lastikler önde 155/60 R20, arkada 175/60 R20 ölçülerine sahip. BMW i3s’in arka tekerleklere güç sağlayan 184 HP’lik elektrikli motor enerjisini lityum iyon bataryalardan alıyor. Standart i3’ün gücü ise 170 HP.

i3s’in 94 Ah kapasiteli bataryaları prizden hızlı şarj istasyonuyla 45 dakikadan kısa sürede şarj olurken, enerji geri dönüşüm özelliği de bataryaları doldurabiliyor. 280 km’lik teorik menzil yeterli gelmez ise menzil arttırıcı olarak adlandırılan ve jeneratör görevi gören 2 silindirli 647 cc’lik benzinli motor opsiyonu da sunuluyor.

BMW i3s Hızlanma Verileri

Otomobil sportif hızlanma tecrübesi sunuyor. 0-100 km/s verisi 6,9 saniyeyken, şehir içinde fark yaratan 3,8 saniyelik 0-60 km/s hızlanma değeri etkileyici. i3s ile otoyola çıktığımızda ise ara hızlanma performansını görebildik. Fabrika verilerine göre 80-120 km/s ara hızlanma verisi 5,1 saniye olarak açıklanıyor. Maksimum hız ise 160 km/s.

Otoyoldaki yolculuğumuz sonunda Estoril Yarış Pisti’nin park alanına ulaştık. Bu alanda kurulu olan, keskin dönüşler ve dar yollardan oluşan bir parkura girdik. Otomobilin ani şerit değişimleri, ağırlık transferleri ve dönüşlerdeki performansı çok etkileyici. Direksiyon, sürücünün isteklerine çok hızlı cevap veriyor.

Sonuç: Makyajlanan “i” ailesi yapısını biraz daha güncelledi. Makyajın getirisi olan BMW i3s versiyonu ise elektrikli bir şehir otomobilinden dinamizm beklentisinde olanları memnun edebilecek yapıda. Hızlanma, esneklik ve yol tutuş özellikleriyle keyif veren bir elektrikli otomobil. 272 kWh bataryalarıyla “kullanıcı ortalaması” ile 200 km2ye kadar menzil de sunabilmesi çekiciliğini arttırıyor. i3s’in Türkiye satış fiyatı 256.700 TL.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version