Siz de bazen acaba geleceğin spor otomobilleri nasıl olacak diye düşünüyorsanız artık buna kafa yormanıza hiç gerek olmadığını söyleyebilirim. Çünkü bir sürdir karımızda gerçek bir örnek var. Bir çizim ya da dijital illüstrasyondan değil, gerçek otomobilden BMW i8'den bahsediyoruz. Aslında bu hibrit sporcu yollara çıkalı çok oldu. i8 satışa sunulduğu ilk günden beri bu tarz otomobi için oldukça yüksek satış adetlerine ulaşıyor. Geçtiğimiz aylarda xDrive Swiss Challenge 2015 organizasiyonu dahilinde İsviçre Alplerinde direksiyonuna geçtiğimiz i8 ile İstanbul yollarına ilk defa çıkıyoruz ve maalesef test günü hava biraz yağmurlu.

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor: Borusan Otomotiv'in 187.903 eurodan başlayan fiyat etiketiyle sunduğu bu otomobil üçyüz küsür bin euroluk bir Porsche ya da Ferrari modeli kadar ilgi çekmeyi başarıyor. Çünkü gerçekten çok özel bir tasarıma sahip.

Bakışlarından bir BMW olduğu hemen anlaşılıyor, ancak geri kalan her şey sanki bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi. Yukarı doğru açılan kapılar aerodinamik gövde panelleri ve yere yakın tavanıyla gelecekten günümüze gönderilmiş bir süperspor havasında i8.

Eğer hakkında bilgi sahibi değilseniz i8'in tasarımına bakıp da onun homurtulu bir V8 motora sahip olabileceğini düşünebilirsiniz. Çünkü kaputun üzerindeki büyük hava girişine omuzlarını saran kanatlarına daha azını uygun göremiyorsunuz. Ancak belli ki gelecekte durum biraz farklı, çünkü i8'in motoru sadece 1.5 litre hacminde ve yalnızca 3-silindire sahip. Pek çoğunuz bu detayı biliyor olmalı ama ilk kez okuyanlarınızın şu an büyük bir şaşkınlık yaşadığına eminim.

Tabii bütün yük arkada yer alan ve arka tekerlekleri çeviren bu küçük benzinli motorun omuzlarında değil; ön aksta da aracın tabanındaki bataryalarla beslenen ön tekerleklere güç veren elektrikli bir motor görev yapıyor. Bu kombinasyon toplamda 362 bg güç ve 570 Nm tork üretiyor. Bu gücün 231 bg'si ise benzinli motordan elde ediliyor ki; bu da 1.5 litrelik bir hacim için gerçekten etkileyici bir rakam.

Elektrikli motora bağlı bir şanzıman bulundurmasıyla otomotiv dünyasında bir ilk olan i8'de benzinli motor ile elektrikli motor birlikte görev yapıyor, bu da her iki motor birden çalışırken otomobile dört tekerlekten çekiş özelliği kazandırıyor. İki motor iki şanzıman ve bataryalar.

Böylesine karmaşık bir sistemin ağır olması gerektiğini düşünüyorsanız kesinlikle haklısınız fakat BMW bunun da çözümünü bulmuş gibi görünüyor. Bu noktada i8'in olağanüstü üretim süreci ve kullanılan materyaller ön plana çıkıyor. Araç temel olarak iki parçadan oluşuyor. 'Drive Module' ismindeki ilk bölüm aracın motorlarını şanzımanlarını bataryalarını ve yürüyen aksamını barındırırken 'Life Module' isimli ikinci bölüm ise sürücü ve yolcuların yaşam alanını oluşturuyor. Yedi ile dokuz kat arası değişen CRFP malzemeden imal edilen 'Life Module' sayesinde teknik aksamların ortaya çıkardığı ağırlık telafi edilirken aracın ağırlık merkezi de oldukça aşağı taşınıyor. Ayrıca karbon gövde sayesinde alüminyumdan daha dayanıklı olan ve elektrik yalıtımı konusunda dünyanın en kaliteli malzemelerinden biriyle çevrelenmiş bir yaşam alanı ortaya çıkmış oluyor. Gövde panellerinin de termoplastikten imal edilmiş olmasıyla birlikte i8'in ağırlığının 1.5 tonun altında kalması sağlanmış ki bu da ağır bataryalara sahip bir hibrit bir otomobil için son derece düşük bir değer.

Hibrit bir otomobil olduğu için i8'in sessiz sakin ve yavaş karakterli bir araç olduğunu düşünmeyin. Evet sadece elektrikli modda kullandığınızda son derece sessiz ve sakin ilerliyor, ancak benzinli motor devredeyken ortaya çıkan ses ve çekiş gücü alıştığımız hibritlerin çok ötesinde. İçeriden duyduğum sesin büyük bir bölümü yapay olsa da kulaklarımdaki homurtulu tını oldukça keyifli.

Ön tekerlekleri çeviren elektrikli motor iki kademeli bir şanzımana bağlı olduğu için aracın tork aktarımı alıştığımız otomobillere göre çok daha hızlı ve keskin gerçekleşiyor.

Sürüş modları arasında Sport'u seçtiğinizde ise sesler şiddetleniyor titreşimler güçleniyor ve gaz pedalına bastığınız anda başınızdaki kan ensenizde birikmeye başlıyor. i8'in bu yönüyle spor otomobil olmak konusundaki bütük kutucukları doldurduğunu söylemek mümkün. Sadece 911 ya da R8 kadar sıkı ve ateşli hissettirmiyor ki bu da farklı materyaller kullanılmasından ve teknik açıdan çok farklı olmasından kaynaklanıyor. Günlük kullanıma en az bir 911 kadar uygun olduğunu söyleyebilirim.

Peki ya ekonomi? Neticede elektrikli bir motor ve bataryalar taşıyan bir otomobilin ekonomik olması gerekir. BMW i8 ile şehir içinde dizel bir şehir otomobilinden daha az tüketerek yol alabileceğinizi söylesem şaşıracağınızı düşünüyorum. Daha da şaşırtıcı olan ise bilgisayarınızı bağladığınız elektrik çıkışından veya şarj ünitelerinden şarj edilebilen bu araç ile 42 litrelik benzin ve 20 TL tutarında elektrikle 1000 km'de fazla yol yapmak da mümkün görünüyor.

2.1 lt/100 km olarak verilen ortalama tüketim versini ve piller tam doluyken gerçekleştirilen bir yolculuğun sonunda 3 lt/100 km seviyelerindeki rakamı görüp de şaşırmamak mümkün değil. Tabii 1.6 litre altındaki Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarını da unutmamak lazım. İş cüzdan dostu olmaya geldiğinde şu an bu konuda i8'in eline su dökebilecek herhangi bir spor otomobil bulunmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Kullanıcı dostu olmak konusunda otomobilini bir diğer artısı ise iç mekanı. Dışarıdan baktığınızda görünen fütüristik detaylardan sonra kabinde görece sade ve gayet kullanışlı bir yaşam alanı buluyorsunuz. Ancak bu yaşam alanına girebilmek öyle pek kolay değil. Geniş kapı eşikleri sebebiyle i8'e binmek biraz zahmetli. Ayrıca inmek daha da zor. Dışarıdan çok belli olmasa da i8 arka koltuklara da sahip. Ancak bu koltuklar pek de yetişkenlere göre değil. Daha çok çocuklarınız ya da arkadaki küçük bagaj bölmesinde kendine yer bulamayan bagajınız için uygun görünüyor. Ancak böyle bir spor otomobilde küçük bagaj ya da dar arka koltuk gibi detaylara takılan pek fazla kimse olmayacaktır diye düşünüyorum. Zaten otomobildeki teknoloji derinlik bu küçük eksikleri görmenize fırsat vermeyecektir.

Kaynak: evo

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version