Buji; içten yanmalı motorları ateşlemek için icat edilmiştir. Ateşleme sisteminin bir parçası olmasının yanısıra yakıt tüketimi ve çekiş performansı üzerinde de doğrudan etkisi olduğu bilinmektedir. Buji bakımı ve değişimleri belirli aralıklarda yapılmadığı zaman aracınız üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır. Yazımızda buji hakkında merak ettiğiniz tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

BUJİ NEDİR?

Buji’nin görevi motordaki yakıtın kontrollü bir şekilde yanmasını sağlamaktır. Tetiklendiğinde ürettiği güç minik bir yıldırıma benzer. Bu, aracınızı harekete geçirmek için kullanılan benzini ateşleyen parçadır. Teknik olarak bakacak olursak Buji; ateşleme bobininden gelen yüksek gerilimli elektriği iki elektrot arasında atlatarak kıvılcım oluşturur. Basınç altında silindir içerisinde yanma noktasına yaklaşmış olan yakıt (petrol) bu kıvılcım sayesinde ateşlenerek enerji oluşturur.

NE İŞE YARAR?

Bir motorda silindir başlığına bağlanmış birçok Buji bulunur. Bujilerin ürettiği bu minik yıldırımsı enerji, arabayı hareket ettiren gücü ateşlemeye yardımcı olur.

YAPISI

Bujiler dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla şu şekilde;

  • Elektrik bağlantı ucu
  • Porselen yalıtkan (izolatör)
  • Bağlantı dişleri ve gövdesi
  • Elektrotlar

BUJİ ARIZASI NASIL ANLAŞILIR?

En belirgin anlaşılma şekli; otomobilinizi çalıştırdıktan sonra motorda titreme veya gaz pedalına bastığınızda egzozdan siyah renkte duman çıkmasıdır. Bu iki seçenek dışında araç performansında düşüş olması ve aracınızın yakıt tüketiminde yukarı eğilim göstermesi de diğer belirtiler arasındadır.

BUJİ NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLİR?

Genellikle periyodik bakım sırasında Buji değişimi yapılmasına gerek duyulmaz. Ancak her 40 bin kilometre artışta kontrolü sağlanmalıdır. Buji kablosu da zamanla değişime ihtiyaç duyan bir diğer parçadır.

TEMİZLİK

Buji temizliği genellikle tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Eskimiş bir bujinin temizliğindense yenisinin alınması çok daha iyi bir tercih olacaktır. Buji temizliği, zımpara ve pas sökücü spreyler yardımıyla yapılmaktadır.

FİYATLAR

Aracınızın marka ve modeline göre değişen fiyatlara sahip Bujiler, tek tırnaklı ve dört tırnaklı olmak üzere kendi türünde ikiye ayrılmaktadır. Tırnak sayılarına göre ayrılmalarının yanısıra malzeme yapısı da fiyatı belirleyen faktörlerden biridir. Iridyum bujiler ve normal bujiler olarak ikiye ayrılan bu türde fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Normal bujiler 15 TL ile 35 TL arasında satılırken, Iridyum bujiler 25 TL ile 55 TL arasında değişen fiyat etiketine sahiptir.

MARKALAR

En sık kullanılan buji markaları NGK, Bosch, Denso, Beru, Aktivex, Champion, Motorcraft ve ACDelco’dur. Bu markalar arasında dikkat edilmesi gereken ne tür bir araç için seçim yaptığımızdır. Örneğin LPG’ye dönüştürülmüş bir araç fazla ısı ürettiği için daha soğuk ve elektrod aralığı daha kısa olan buji modelleri seçilmelidir. Son zamanlarda üretilen ve eskiye nispeten daha popüler görülen kıymetli metalden üretilen bujiler yeni teknolojiye sahip araçlarda fark yaratırken eski tip araçlarda bir etkisinin olmadığı gözlenmektedir. Sonuç olarak lpg dönüşümü tamamlanmış bir aracın bujisini değiştirirken orjinal fabrika çıkışlı bujiden daha soğuk ve en az 0.1 mm daha kısa tırnak aralığa sahip model tercih edilmelidir.

Isı Aralığı Karşılaştırma Tablosu

BUJİ NASIL ÜRETİLİR?

Buji üretiminde alümina seramik tozu su ile karıştırılır. İyice karıştırıldıktan sonra süt şeklindeki bu madde yeniden kurutularak suyu çekilir ve madde toz haline gelir. Sonrasında bir kalıba dökülen toz sıkıştırılır ve böylece Buji Yalıtkanı oluşturulur. Karışıma eklenen yapışkan madde de yalıtkanın şeklinin korunmasını sağlar.

Otomatik sistem sayesinde seramikler zımparalanarak yalıtkanların son şeklini alması sağlanır. Seramik şekiller çok kırılgan olduğu için sertleştirilmesi gerekmektedir. Bunun için de çok sıcak fırınlarda 24 saat pişirilirler.

Share.

1 Yorum

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version