Son yıllarda artan trafikle birlikte çakar lamba kullanarak trafiği hızlı geçme üstünlüğü kazanmaya çalışan sürücüler ve kamu çalışanlarına artık izin verilmiyor. Trafikte hiçbir geçiş üstünlüğü olmadığı halde çakar lamba takarak sürücüleri sıkıştıranlar ve bazen kazaya sebebiyet veren sürücüler artık bu imkandan faydalanamayacaklar.

Nedir?

Çakar Lamba, araç tavanına ve ön panjura takılabilen, mavi kırmızı ışıkların sürekli hareket halinde yanıp sönmesidir. Tepe lambası olarak da adlandırılır.

Geçiş üstünlüğü kanunca belirlenmiş araçlar dışında çakar lamba takanlar ister kamu çalışanı ister bürokrat olsun artık cezadan kurtulamıyor. Söz konusu cihazı ancak polis, itfaiye, ambulans ve resmi koruma araçlarının takabileceği belirtiliyor.

Çakar Takmanın Cezası

Trafikte geçiş üstünlüğü bulunmayan araçların bu hakkı elde etme amacıyla çakar takmalarına, yakalanmaları halinde 192 TL para cezası kesilerek istenilirse bir süre trafikten men cezası verilebilir.

Trafik Kanunu 26. Maddesinde Çakar Lamba, Tepe Lambası ve Siren kullanımının geçiş üstünlüğü bulunmayan araçlara takılması halinde olacaklar net olarak belirtilmiş:

“Araçların dışında bulundurulması zorunlu işaretlerden başka, araçlara; reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak ve benzerlerinin takılması, yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması ve izin verilmesine dair esas ve usuller ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikte gösterilir. Aksi davranan sürücüler 180 TL para cezası ile cezalandırılırlar. Sürücü, aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca, tescil plakasına da aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenir. Yönetmelikte belirtilen şartlara aykırı olarak bulundurulanlarla, araçlara izin alınmadan yazılan yazılar sildirilir veya takılan donanımlar bütün giderler ve sorumluluk işletene ait olmak üzere söktürülür.”

Kimler Çakar Lambası Takabilir?

İçişleri Bakanlığı 18 Ekim 2017 tarihinde yayınladığı genelgeyle Polis araçları dışındaki tüm araçların geçiş üstünlüğünü iptal ettiğini belirtti. Diğer araçların da çakar yakabilmesi için elinde görev kâğıdı olması gerekiyor. Bu genelgeye göre eskiden Emniyet Müdürlüklerinden alınan çakar izinleri de iptal edilerek artık yeni izin verilmeyeceği duyuruldu. Buna göre artık çakar takabilecek araçlar şu şekilde;

  • Polis
  • İtfaiye
  • Ambulans
  • Resmi Koruma

Kimler Çakar Taktırıyordu?

Geçmişte kamu ile ilgili herhangi bir işte çalışan herkes aracına çakar taktırarak trafikte geçiş üstünlüğü elde ediyordu. Bu durum karşısında elinden hiçbirşey gelmeyen vatandaşların şikayetleri ve içişleri bakanlığının konunun üzerine gitmesinden sonra kullanım oranları oldukça düştü.

En son İstanbul İl Emniyet Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, aracında çakar olması sebebiyle 108 TL para cezasına çarptırıldı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version