1950’li yılların sonunda yani Amerikan otomotiv sektörünün en popüler dönemlerinde pazara giriş yapmış ve kısa süre içerisinde oldukça popüler hale gelmiş olan Volkswagen Beetle’a rakip olması için Chevrolet, Chevrolet Corvair adında bir model tanıttı.

Alman rakibinde olduğu gibi aracın arkasına yerleştirilmiş boxer tipi bir motorla donatılan Corvair, farklı karoser tiplerine sahipti.

Harvard Üniversitesi’nde okuyan ve derslerden çok sıkıldığı için Amerika’yı otostop çekerek dolaşan Ralph Nader tarafından yazılmış olan “Unsafe At Any Speed-Hiçbir Hızda Güvenli Değil” isimli kitap 1965 yılında sektöre adeta bir meteor gibi düştü.

Chevrolet Milyonlarca Aracı Tamir Etti

Kısa süre içerisinde “Çok Satanlar” kategorisine girmeyi başaran kitapta Nader, Corvair’in 1960-1964 yılları arasında üretildiği zaman diliminde, Edmund Rumpler tarafından 1903 yılında icat edilen ve “Swing-Axle” olarak adlandırılan bağımsız arka süspansiyon tipine sahip modellerinde virajın içerisinde bulunan tekerlek aracın gövdesinin altında kaldığı için aracın arkasının kaymasına sebebiyet verdiğinden bahsediyordu.

Bununla birlikte ön tarafta standart olarak sunulmayan viraj denge çubukları dolayısıyla araç takla atabiliyordu.

General Motors, Ralph Nader’ın bulgularını reddetmiş ve kendisinin yıldırmaya çalışmıştı.

Ralph Nader o kadar cesaretliydi ki General Motors gibi güçlü bir firmaya dava açtı. Ve o zamanın 475.000 dolarını yani günümüzün 2.7 milyon dolarını tazminat olarak kazandı.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version