MPV imparatorluğuyla aklımızda yer edinen Citroen, genel trend olan crossover sınıfına karşı da boş durmuyor. Peugeot 2008 ve Opel Crossland X ile ortak platform ve teknoloji kullanılarak üretilen Citroen C3 Aircross da küçük crossover sınıfında mücadeleye başladı.

Üç farklı markanın üç modeli, tasarımlarıyla birbirinden tamamen ayrılmayı başarmış. İspanya-Zaragoza’da üretilen Citroen C3 Aircross, modern ve eğlenceli görünen bir otomobil. Ön ızgara ve logunun birleşimi ve devamındaki ince gündüz farları karakteristik bir yüz tasarımı sağlıyor. Bunların altındaki iri far yerleşiminin benzerini daha önce Nissan Juke’da görmüştük. Farların arasındaki hava girişinin bir kısmını ön plakalık kapatıyor. Altında ise C3’ten farklı olarak üç çerçeveli hava girişi bulunurken ön sis farlarının burada olmadığı görülüyor. Ön sis farları farların içerisine yerleştirilmiş.

Profile baktığımızda gözlerimiz C3’te olan Airbump isimli kapı üstü koruma kaplamalarını arıyor. C3 Aircross’un bir crossover olduğu düşünüldüğünde bu eklentinin C3’ten daha fazla yakışacağını düşünüyoruz.

Ön tampon, çamurluk çerçeveleri, marşpiyeler ve arka tamponu kapsayan siyah plastik kaplama bulunuyor. Standart olarak gelen tavan rayları crossover havası kazandırıyor. Arkaya baktığımızda çıkıntılı bir tampon kullanıldığını görüyoruz.Tampon üstündeki plastik eklentiler küçük temaslardan karoseri korumak için tasarlanmış.

Otomobilin 4155 mm uzunluğu şehirde park ve manevra avantajı sağlıyor. Buna rağmen 2604 mm’lik dingil mesafesi dört yetişkin için geniş bir yaşam alanının habercisi. Üstelik 410 litrelik bagaj hacmi de yeteri kadar cömert bir yükleme alanı anlamına geliyor.

Otomobilin koltuk tasarımları da konforu arttırıyor. Ev koltuklarını andıran düz ve geniş minderler kullanılmış. Ön koltuklara baş veya diz mesafesi sorunu yaşanmıyor. Arkada ise panoramik cam tavanın baş mesafesini kısıtladığı görülüyor. Uzun boylu yolcular tavana temas ediyor. Dar tasarlanan arka cam da geri görüşü kısıtlıyor.

İç tasarımında modern çizgilerin devam ettiğini görüyoruz. Havalandırma ızgaraları ve el freni tasarımı özgün. Mat renkli sert plastik malzeme bolluğu genel kalite algısını düşürüyor.

Orta konsolda kalite algısını yükselten 7 inçlik dokunmatik ekran standart olarak sunuluyor. Bu ekranı ve menüsünü Peugeot 2008’den tanıyoruz. Multimedya sisteminin C3 Aircross’ta çalışma hızı ve dokunma hassasiyeti yeterli hissettiriyor.

Citroen C3 Aircross 1.2 Puretech EAT6 Shine Motor ve Sürüş Özellikleri

C3 Aircross iki motor seçeneğiyle satılıyor. Dizel motor olarak 1.6 BlueHDi sadece 6 ileri manuel şanzımanla sunuluyor. Diğer motor seçeneği ise test aracımızdaki 1,2 litre turbo benzinli motor. Bu motor sadece 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla alınabiliyor.

Geleneksel tork konventörlü otomatik şanzımanın vites geçişleri sarsıntısız. Sürücünün ani isteklerine yeteri kadar hızlı cevap veren şanzıman S moduyla biraz daha yüksek devirlerde vites geçişleri sunuyor. İstenildiğinde vites koluyla da manuel olarak vites değiştirilebiliyor.

Ortalama yakıt tüketimine baktığımızda 6,8 lt/100 km’lik test verisinin makul olduğunu görüyoruz. 1,2 litrelik turbo benzinli motor ve 6 ileri otomatik şanzıman ikilisi C3 Aircross’un atak bir otomobil değil, ayak sürümeden hızlanan makul tüketim sağlayan bir şehir otomobili karakteri kazandırmış.

Genel değerlendirmemizde C3 Aircross’un sınıfının en eğlenceli tasarımlarından birine sahip olmasının genç tüketicileri kendisine çekebileceğini söyleyebiliriz. Modern teknoloji ürünü turbo benzinli motor ve EAT6 isimli otomatik şanzıman da otomobilin modernliğini tamamlıyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version