Duster, marka yüzü niteliğine sahip olan bir otomobil. Bu imajı korumak adına ikinci nesil Duster’da tasarımda büyük bir değişikliğe gitmek yerine nispeten küçük ama fark edilebilen yenilikler yapılmış.

Dacia Duster Yenilendi!

Otomobilin farları yenilenip köşelere biraz daha yaklaştırılmış. Yeni bir gündüz farı sunuluyor. Ön panjurdaki hücre şeklindeki hava girişleri artık panjurun tamamına yayılmış. Ön tampon artık daha kaslı görünüyor. Bu sayede güçlü SUV izlenimi arttırılmış.

Profile baktığımızda ön çamurlukta dikine konumlandırılan plastik kaplama kullanıldığını fark ediyoruz. Marşpiyelerde de siyah plastik kullanılmış. B sütunları artık karoser renginde değil, siyah renkli. Tavan rayları da değiştirilerek artık tamamen alüminyum yapıya geçilmiş.

Otomobilin arkasında da önemli yenilikler var. Yeni stoplar çok daha şık görünüyor. Bagaj kapağı da yeni tasarıma sahip. Arka tampon da önde olduğu gibi SUV ruhunu güçlendirmek adına daha kaslı tasarıma sahip.

Otomobilin içine geçtiğimizde yeni bir konsol kullanıldığını görüyoruz. Yeni direksiyonun artık derinlik ayarı da yapılabiliyor. Ancak bu özelliğin sadece Prestige donanımında bulunuyor olması Dacia’ya puan kaybettiriyor. Yeni klima kumandaları ve orta konsoldaki düğmelerin tasarımı hem daha ergonomik hem de daha şık. Otomobile eklenen yeni donanımlar arasında işlevselliği arttıran 360 derecelik kamera sistemi bulunuyor.

Bir diğer önemli yenilik de kör nokta uyarısı. Duster’ın arka çaprazda kör noktasında araç olduğunda yan aynalardaki LED’ler yanarak sürücüyü uyarıyor.

Otomobilin ön ve arka koltukları yeteri kadar geniş ve aydınlık. Koltuk minderleri de yeni nesilde daha konforlu hissettiriyor.Akıllıca tasarlanan kabinde toplam 27,2 litrelik eşya gözleri bulunuyor. Bagaj ise 445 litrelik hacme sahip ve arka koltuklar yatırıldığında bu değer 1478 litreye yükseltilebiliyor.

Duster’ın benzinli motorları 1,6 lt atmosferik 115 HP ve 1,2 lt turbo 125 HP‘den oluşuyor. Dizeller ise 1.5 dCi 90 HP ve 110 HP. 110 HP’lik 1.5 dCi’da çift kavramalı otomatik şanzıman seçeneği bulunuyor. Test aracımız 1.2 TCe olarak adlandırılan turbo benzinli motora sahip. 1.2 TCe sadece önden çekiş ve 6 ileri vitesli manuel şanzımanla geliyor.

Turbo alt devirlerden itibaren canlı bir yapıya sahip. İlk kalkış anında yeterli ataklığı sunuyor. Hızlanma istekleri de makul şekilde karşılık buluyor. Şehir içi kullanımında 1.2 TCe’nin hızlanma performansı yeterli hissettiriyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımanın vites geçişleri yumuşak debriyaj sayesinde konforlu şekilde gerçekleşiyor ve vites yolları da belirgin.

Otomobilin yakıt tüketimine baktığımızda yoğun trafikte 7,0 lt/100 km’lik ortalama tüketimi yol bilgisayarında görüyoruz. Şehir içi ve şehir dışı tüketimi kapsayan test ölçümlerinde ise 5,9 lt/100 km ortalama değer kayda geçti.

Önden çekişli otomobilin direksiyonu çok hafif. Bu durum manevra ve park sırasında avantaj sağlıyor. Ama yüksek hızlarda, otoyol kıvamında su birikintilerinde geçerken direksiyonun hareketlendiği anlar yaşanabiliyor. Bunun haricinde tutunma sorunu olmayan asfalt yüzeylerde otomobilin yüksek hızlarda yol alma kabiliyeti geliştirilmiş. Hızlı virajlar ve dönüşlerde çizgiyi korumakta zorlanmıyor.

Dacia Duster Genel Değerlendirme

Genel olarak değerlendirdiğimizde; yeni Duster’da selefinin eksiklerinin üstüne gidildiğini söyleyebiliriz. Malzeme ve işçilik kalitesi arttırılmış, donanım seviyesi zenginleştirilmiş, konfor etkisi de yükseltilmiş bir otomobil. Tasarımında değişiklikler selefinin çizgileri üstünden modernleşmesini sağlamış. Sürüş özelliklerinde konfor ve güvenlik konularında da bir adım ileriye gidilmiş. Motor seçenekleriyle ekonomi parolası da sürdürülüyor. Sonuçta Duster’ın hala akla yatkın, ekonomik ve kullanışlı bir otomobil olduğunu görüyoruz.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version