Yerli otomobil tartışmaları eskisi kadar yoğun olmasa da hâlâ zaman zaman gündemi işgal ediyor. Yerli otomobilin kim tarafından üretilebileceği, karoser tipi, nasıl bir motor kullanılacağı gibi sorular bizi meşgul ederken geçtiğimiz yıllarda DMA markası ile üretilen yeni bir otomobil ile tanıştık. Üstelik bu otomobil geleneksel içten yanmalı yerine elektrikli bir motor kullanıyor.

DMA için yerli otomobil demek tam olarak doğru değil. Otomobil Toyota Corolla’mn dönüştürülmüş bir versiyonu. Dışarıdan bakıldığında test otomobilimizde olduğu gibi giydirme yoksa bu otomobili standart versiyondan ayrılmasına imkân bulunmuyor. Şaıj girişi de eskiden yakıt doldurulan kapağın altına gizlenmiş. Tabi bir de DMA’nın dönüştürdüğü otomobilde egzoz bulunmuyor.

Kabine geçtiğimizde ise değişenler araşma orta konsoldaki ekran en dikkat çekici yenilik olarak göze çarpıyor. Bu ekrandan hem ses sistemini kontrol edebiliyorsunuz hem de otomobilin şaıj durumu, tüketim değerleri gibi bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Kabin genişliği yeterli seviyede. Bagaj hacmi ise bataryalar nedeniyle standart Corolla'ya göre daralmış.

DMA’yı diğerlerinden ayıran en önemli özelliğine geldik. Kaputun altında artık içten yanmalı bir motor değil elektrik eneıjisi ile çalışan bir ünite bulunuyor. Bu motor maksimum 82 kW güç üretirken bozucu bir hal almaya başladığını | da söylemek gerekli. Bu DMA’nın  bir kusuru değil. Sadece bizler için bu değişim biraz hızlı ve henüz ayak uydurabildiğimizi söyleyemeyiz. Motor sesi olmayınca rüzgâr ve yol sesi kabinde daha fazla duyuluyor. Direksiyon hissinin binu daha iyi olmasını beklediğimiz DMA’nın ağırlık merkezi arkaya yerleştirilen bataryalar nedeni ile biraz daha geriye kaymış. Bu nedenle yol tutuş biraz olsun daha iyi. Virajlarda çok zorlandığında önden kayma yaşansa da çizgisine kolayca döndürülebiliyor. Frenleme anında açığa çıkan enerjiyi bataryalarını şarj etmekte kullanan DMA’nın fren pedalı bu yüzden biraz hissiz ve alışkanlık gerektiriyor.

DMA, geliştirilmeye açık ve üzerinde çalışılması ile daha iyi hale gelebilecek bir otomobil. Şu an için 145 bin TL olan satış fiyatı ile sahip olmak rçin biraz pahalı.Fakat yaklaşık altı liraya 280 km yapabilmek bu maliyeti göze almayı kolaylaştırıyor . DMA’ya sahip olmak yerine kir alamak da mümkün. Bu daha ekonomik bir çözüm ve çevreyle dost bir yaşam sürmek istiyorsanız denenebilir bir yol.

Kaynak : Autocar

Galeri












Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version