Yeni bir markanın yollara çıkması üretici için çok zor bir süreç. İspatlaması gereken çok şey var. DS, ilk kez 1955-75 yılları arasında, sıra dışı tasarım çizgisini kabul ettirmiş bir Citroen modeliydi.

Fark Yaratmak: DS 7 Crossback 1.6 PureTech 225 Opera

2009’da küçük sınıfta DS 3 ile tekrar Citroen logosuyla karşımıza çıkan DS kısaltmasını daha sonrasında DS 4 ve DS 5 gibi Citroen modellerinde de görmüştük. DS’in artık kendi başına bir marka olması gerektiğini düşünen PSA Grubu, 2014’te DS Automobiles markası altında üretime başladı.

Türkiye’de satılmaya başlanan en yeni DS, DS 7 Crossback ismiyle son yılların popüler sınıfına gelen bir crossover modeli oldu. Dersine iyi çalışan tasarımcılar DS 7 Crossback’te modern ve özel bir crossover modelin nasıl görünmesi gerektiğinin dersini veriyor.

Crossover sınıfının sevilmesini sağlayan bütün öğeleri DS 7 Crossback’te görmek mümkün. 4570 mm’lik uzunluk, otomobili kompakt ve orta sınıfın arasına konumlandırıyor. Büyük ön ızgara, geniş tekerlek yuvaları gibi detaylar sayesinde olduğundan büyükmüş gibi algılanıyor. 2738 mm’lik dingil mesafesi ise DS 7 Crossback’in tekerleklerinin köşelere yakın olmasını ve geniş bir yaşam alanı için temele sahip olmasını sağlıyor.

Karosere göre küçük görünen far tasarımı, gözlerini kısarak avına odaklanan bir yırtıcının bakışını andırıyor. Opsiyonel olarak alınabilen LED teknolojili farlar dört adet küpten oluşuyor. Panjura yakın olan ilk üç küp otomobilin kilitleri açıldığında 180 derece dönüyor. Bu sayede otomobil çevresine göz kırpar gibi görünerek dikkat çekiyor.

Farların iç yapısı otomobilin hızına ve direksiyonun açısına göre hareket ederek daha iyi bir aydınlatma sunuyor.

Far ile panjur arasındaki geçiş, şıklığı arttıracak bir krom çıta ile gerçekleştirilmiş. Farlar kadar dikkat çekici bir ön panjur kullanılmış. Sportif ve güçlü tasarımı arttıran parlak siyah plastik ön panjurun hareketli dokusu kalite algısını arttırıyor.

Öndeki güçlü görünüm otomobilin profilinde devam ediyor. Arkaya doğru alçalan tavan çizgisi ve yüksek omuz çizgisi otomobili güçlü gösteriyor. Bu tasarım çizgisini kullanan kimi üreticiler görüş açılarından ödün vermeye yol açacak dar arka ve yan camlar kullanırken DS 7 Crossback’te süreç böyle sonuçlanmamış. Arka ve yan görüş açıları ve otomobilin iç aydınlığında sorun yaşanmıyor. İri ve güçlü görünen geniş tekerlek yuvaları, bu boşlukları dolduracak modern jant tasarımları DS 7 Crossback’in genel tasarımını tamamlıyor.

DS 7 Crossback 1.6 PureTech 225 Opera İç Tasarımı Nasıl?

Otomobilin içerisine geçtiğimizde en az dışarıdaki kadar heyecan uyandırdığını görüyoruz. Test aracımızda Opera isimli donanım bulunuyor. Deri kaplama ve koltuk döşemeleri kaliteli hissettiriyor. Malzeme ve işçilik kalitesi genel olarak yükse seviyede. Koltukların konforlu olduğunu da söyleyebiliriz. Küçük direksiyona rağmen rahat izlenebilen 12 inçlik dijital gösterge grubu, otomobilin genelinde hakim olan üçgen tasarım öğeleriyle şekillenmiş.

Ön koltuklarda masaj fonksiyonu, ısıtma ve soğutma özelliği bulunuyor. Arka koltuklarda da elektrikli sırtlık ayarı ve bağımsız klima ayarları sunuluyor.

DS 7 Crossback’in fiyat listesinde 1,6 litrelik turbo benzinli motorun 180 HP ve 225 HP’lik seçenekleri bulunuyor. Her iki motorda EAT8 isimli vitesli otomatik şanzıman bulunuyor. Test aracımız 1.6 PureTech 225 HP’lik olan versiyon.

Yola çıktığımızda motorun sessiz ve sarsıntısız çalışma karakterini fark ediyoruz. Gaz tepkilerine aynı oranda akıcı cevap buluyoruz. Motor alt devirlerden itibaren canlı ve hızlanmaya istekli yapıda. Bunda standart olarak gelen EAT8 isimli, tork konventörlü yeni otomatik şanzımanın da etkisi var.

Sürüş kişiselleştirme seçeneği bulunan otomobilde Eco modu seçildiğinde gaz tepkisi daha sakin bir karaktere bürünüyor. Motor da yakıt ekonomisi odaklı çalışıyor.

Konfor odaklı tasarlanan, DS Active Scan Suspension olarak adlandırılan süspansiyon sistemi standart olarak sunuluyor. Süspansiyon sistemi 130 km/s hıza kadar otomatik olarak sensörler ve kameralar tarafından gelen verilere göre sertlik ve yumuşaklık ayarı yapıyor. Bu da sürüş konforu için yoldaki pürüzleri karşılama yeteneğini arttırıyor.

Genel değerlendirmemizde DS 7 Crossback’in ilgi çeken tasarım, kalite algısı yüksek ve güçlü motorlu bir otomobil olduğunu söyleyebiliriz. Bu sınıfta dizel motor hakimiyeti karşısında henüz DS 7 Crossback fiyat listesinde bu alternatif olmaması dezavantaj.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version