PSA Grubu, Citroen ve Peugeot’nun oluşturduğu dünyanın sayılı otomotiv üreticilerinden. Grubun marka sayısı 3 yıl önce üçe çıkmıştı. Citroen’in bir model serisi olan DS, 2014 yılından beri başlı başına bir marka. Çok kısa bir süre önce Türkiye’de pazarlaması başladı.

Durumu kısaca şöyle özetleyebiliriz, DS artık PSA Grubu’nun “premium” otomobiller sunan markası. Toyota’nın Lexus’u gibi desek yanlış olmaz.

DS 7 Crossback markanın tamamen yeni, kendisi tarafından tasarlanmış SUV modeli. Üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan DS 7 Crossback, Audi Q5, BMW X3, Volvo XC60 gibi premium SUV modellere rakip. DS Automobiles’in amiral gemisi DS 7 Crossback, Avrupa ve Çin’de üretiliyor ve markanın faal olduğu tüm pazarlarda satışa sunulacak. Ülkemizde ise 2018’in ikinci çeyreğinde pazara sunulması planlanıyor.

Yeni nesil DS’lerin ilk temsilcisi olan DS 7 Crossback’in gövde orantıları ve akıcı tasarım çizgileri de dahil olmak üzere tüm karakteristik öğeleri diğer tüm yeni DS modellerinde de vücut bulacak. Buradan, gelecek diğer modeller için tasarım dilinin ne olacağını çıkarabiliyoruz. Modelin tasarım açısından hedefine yönelik değerlendirdiğimizde başarılı bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. Baktığınızda, planlandığı gibi avangart bir ruh görebiliyorsunuz. Hem yuvarlak hem de keskin hatlarla dengeli bir çizgi yakalanmış. Avrupai olurken biraz da modern Uzak Doğu izleri taşıyor. Ancak tasarım konusunun göreceli olduğunu düşünüyorum.

DS 7 Crossback Modelinde Öne Çıkan Unsurlar

Baskın ön ızgara sanırım otomobilin en göze çarpan ve estetik alanlarından biri. İyi bir aydınlatma sağlayan Active LED Vision farlar teknolojisinin yanında görselliğiyle de tasarıma katkıda bulunuyor. Uzun motor kaputu ve dolayısıyla uzun burunlu yapısı sportif görünümü destekliyor. 20 inç jantları da bu durumu destekleyen argümanlardan biri.

İç mekanda klasik DS ve Fransız çizgileri ve anlayışı hakim. Aslında DS5 gibi radikal iç mekan kurgusuna gidilmemiş, daha sade hatta biraz daha sportif. Avangart felsefe yine hakim elbette. Genel olarak malzeme kalitesi ve işçiliğin etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Özellikle koltuk konusuna çok özen gösterilmiş. Konforun birinci unsuru olarak görülüyor ve ayar fonksiyonları çok geniş.

İç mekanda çeşitli donanım paketleri var. Ancak bunlar konfor enstrümanlarının azlığı ya da çokluğundan öte, içerideki ruh ve malzemeler üzerine planlanmış. Kimi deri ağırlıklıyken, kimi ahşap, kimi ise nubuk ağırlıklı. Hatta bazı nakış tekniklerini kullanmışlar ancak bunun pek önemli olduğunu düşünmüyorum.

DS 7 Crossback, Inspiration DS Bastille, Inspiration DS Performance Line, Inspiration DS Rivoli, Inspiration DS Opera ve 2019 yılında devreye alınacak olan E-Tense 4X4 plug-in hybrid versiyonuyla birlikte lanse edilecek olan Inspiration DS Faubourg olmak üzere beş farklı donanım paketiyle satışa sunulacak. Son olarak iç mekana dair bagajdan bahsedelim.: 550 lt’lik bir kapasitesi bulunuyor.

DS 7’de EMP2 Platformu

Modelde PSA Grubu’nun farklı modellerinden tanıdığımız EMP2 platformu kullanılmış. Platform ve platforma bağlı yürüyen aksam elemanlarıyla süspansiyon geometrisi DS markasının karakterine uygun olarak yeniden ayarlanmış. Yol konforunu arttırmak üzere esnek arka bağlantılar yerine çok kollu bir sistem kullanılmış. Bu, EMP2 platformundaki ilk çok kollu arka aks uygulaması. Dingil mesafesini 5,5 cm arttıran DS mühendisleri ayrıca ön aks yapısını da yeniden tasarlayarak iz genişliğini arttırmış.

DS’in en yeni SUV modelinde tamamen yeni, değişken, çok modlu amortisör sistemi bulunuyor. DS Active Scan Suspension adındaki sistem sensörlerden elde edilen; ivmelenme, hız, direksiyon açısı gibi veriler dışında sürüş istikametini 20 metre mesafeyle tarayan ön cama entegre kameradan elde edilen verilerle çalışıyor ve yol şartlarına bağlı olarak her bir amortisörü bağımsız olarak ayarlıyor. Sensörler ve kameradan elde edilen veriler anlık olarak merkez kontrol ünitesine iletilirken, örneğin yaklaşan bir kasis olduğunda sistem otomatik olarak amortisörleri yumuşatıyor.

DS 7 Crossback oldukça konforlu bir sürüşe sahip, yol üzerindeki sessizliği öne çıkabilecek özelliklerinden. Yol tutuş konusunda gelirsek, keskin denemez ama hissiyatı tatmin edici. Direksiyonu ve şasinin virajlarda çizgisine sadık kalma eğilimi bu sınıf için yeterli bir seviyede.

DS 7 Crossback Motor Özellikleri

Motorlara gelince burada henüz netleşmemiş bir durum var. Kullandığımız model 2,0 lt 180 HP dizel motordu ancak bu motorun Türkiye’ye gelmesi pek mümkün değil. 1,5 lt 130 HP dizel versiyon ve 1,6 lt 180 HP benzinli motorların piyasaya sunulmasını bekliyoruz. Dolayısıyla henüz fiyatla ilgili de bir bilgi veremiyoruz.

Sonuç: DS markasının daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olacak olan 7 Crossback, sunduğu özgün detaylar ve kalite hissiyle premium sınıfta farklı olmak isteyenlere göz kırpan bir model olmuş.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version