Günümüz otomobillerinin tamamına yakınında öne doğru açılan kapılar var. Bu tasarım mantığı otomobilin icadından sonra genel olarak kullanılmaya başlandı ama geriye doğru ya da yukarı açılan ilginç kapılara sahip modeller hep vardı.

Martı Kanat

Kapı, üstünde bulunan menteşe ile tavana bağlı ve yukarı doğru açılıyor. İlk kez Mercedes 300 SL ile tanınan bu kapının öyküsü, bu araç kadar ilginçtir. Mercedes, Mart 1952’de motorsporlarında yarışmak üzere 300 SL’i geliştirdi. 1952’de Mille Miglia (1000 Mil) ve Le Mans yarışlarını kazanan 300 SL’in en büyük özelliği yukarı doğru açılan kapılarıydı.

Martı kanadını andırdığı için Gullwing olarak adlandırılan 300 SL, motorsporlarında çok sayıda yarış kazandı. Martı Kanat 300 SL üretilmeyecekti ama Amerika’daki Mercedes ithalatçısı çok sayıda 300 Sl siparişi vererek bu aracın 1954’te seri üretime girmesine ön ayak oldu.

Mercedes’in martı kanat serüveni, 1969’da tanıtılan wankel motorlu C 111 ve 1991’de gösterilen C 112 ile devam etti. 2010’da SLS AMG ile yeniden üretime girdi. Mercedes’in dışında martı kanatlı kapılı modellerinde DeLorean DMC-12, Melkus RS 1000, Pagani Huayra ve Tesla Model X’in arka kapıları bulunuyor.

Makas-Kelebek Kapılar

Ön tarafında menteşesi olan ve yukarı doğru açılan makas kapılar, 1968’te Bertone’nin Alfa Romeo Carabo konseptinde tanıtıldı ve 1974’te Lamborghini Countach ile üretime geçti. Lamborghini bu tasarımı hala kullanıyor. Ayrıca makas kapılar da sportifleşerek günümüzde kelebek kapıya döndü.

Kelebek kapı BMW i8 ve McLaren modellerinde bulunuyor. Makas kapılar ayrıca modifiye meraklıları tarafından normal kapılı otomobillere de uygulanıyor.

Karosere İnen Kapı

BMW, 1987’de tanıtılan Z1 modeliyle uzun bir aradan sonra yeniden roadster üretmeye başladı. Z1’in plastik karoseri kadar aşağı doğru inen kapıları da o dönemde dikkat çekiyordu. Bu aracın kapı kilidine basınca önce cam kapının içerisine giriyordu. (açılıyordu). Ardından kapı, aracın karoserine doğru aşağı inerek saklanıyordu. Bu tasarım sadece Z1’e özgü kaldı.

Tavanlı (Kanopi) Kapı

Genelde konsept otomobillerde gördüğümüz kanopi kapılarda, uçaklarda olduğu gibi tavan ile yan camlar ve kapı hep birlikte açılıyor.

1969’da tanıtılan Holden Hurricane Concept’te tek parça olan kapı, camlar ve tavan yukarıya kalkıyordu. Ardından 1970’de Pininfarina’nın yaptığı Ferrari 512 S PF Modulo konseptinde tavan ön bölüme doğru kayıyordu. 2006’da Saab’ın tanıttığı Aero-X ile Renault’nun 2016 yılında gösterdiği Trezor konseptinde de kapılar ve tavan öne doğru açılıyordu.

Karosere Giren Kapı

Fiber karosere sahip olan Kaiser Darrin, 1954’te yollara çıktı. Kumaş tavanın yarım açılma pozisyonu da bulunan bu aracın dikkat çekici özelliklerinden biri de kapılarıydı. Darrin’in camları açıldıktan sonra sürgülü kapıları ön çamurluklara girip çıkıyordu.

Kaiser bu kapı tasarımının patentini almayı bile düşündü. Ancak kaza anında kapının açılmama riski olduğu anlaşılınca bu kapı tasarımı Kaiser Darrin’e özgü kaldı.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version