Otomobil satın alırken önce hangi tipte araç alınacağı kararı veriliyor. Yukarıda yazdığımız reçetenin peşinde olanlar için uygun modelleri araştırırken karşımıza iki crossover/SUV temsilcisi çıktı. 2.0 litre dizel motor, otomatik şanzıman ve 4*4 çekiş sistemine sahip, benzer fiyat seviyesindeki iki Uzak Doğulu: Subaru Forester ve Hyundai Tucson.

Tasarım her ne kadar göreceli bir kavram olsa da, Forester'ın geleneksel çizgilere daha fazla sahip çıktığını, Tucson'un daha yenilikçi ve modern göründüğünü söyleyebiliriz. Geniş cam yüzeyleriyle daha aydınlık bir kabin ve daha iyi görüş açıları sunan Forester karşısında, daha atletik görünen Tucson var. Daha önce de bu sayfalarda Forester'ın karşısında modern görünümlü bir rakip, Jeep Cherokee çıkmış, puanlamada Forester öne geçmişti. Bakalım Tucson, Forester'ı geçebilecek mi?

Forester'ın 4610 mm'lik uzunluğu karşısında Tucson 4475 mm ile kısa kalıyor. Bu fark ve 0.3 metre daha kısa olan dönüş çapı Tucson'un park ve manevralarda avantajlı olmasını sağlıyor. Forester'ın uzun olması ise 505 litrelik bagaj hacmiyle 17 litre daha cömert olmasında pay sahibi. Tucson'un 1850 mm'lik genişliği Forester'dan 55 mm daha fazla. Buna karşılık Tucson'un 1660 mm yüksekliği karşısında Forester 1735 mm ile daha yüksek. Diz ve baş mesafesi ölçümleri incelendiğinde Forester'ın yaşam alanındaki avantajı diz mesafeleri ve ön koltuk baş mesafesinde görülüyor.

Ölçülerden devam ettiğimizde zeminden 220 mm yüksek olan Forester'ın karşısında Tucson'un 162 mm yüksekliği, arazide Tucson'un aleyhine işliyor. Forester'ın daha uzun olmasına rağmen 2640 mm'lik dingil mesafesi Tucson'dan 30 mm daha kısa. Ancak bu fark Tucson'un arka koltuktaki yolcularına daha fazla diz mesafesi olarak geri dönmemiş. Tucson'un ölçüleri, daha dinamik ve sportif görünmesini sağlıyor.

Araçların içerisine geçtiğimizde de, dışarıda ayrılan noktaların burada da paralellik gösterdiğini görüyoruz. Forester daha geleneksel çizgilerle şekillenmiş bir kabin sunarken, Tucson daha modern görünüyor. Düğme yerleşimi, yol bilgisyarı ve multimedya sistemi rakibinden daha kullanışlı.

Forester'ın sürücü koltuğunda konsolun hizasına göre daha yukarıda bir sürüş pozisyonu var. Bu çevreye görüş hakimiyeti sunsa da güven hissini azaltıyor. Tucson'un ön konsolu sürücünün kontrollere daha fazla hakim olmasını sağlayacak şekilde sarıyor. Vücut destekleri iyi olan koltuklarıyla konfor ve güven hissini daha fazla aşılıyor. Tucson'un ısıtma ve havalandırmalı ön koltukları, ısıtmalı arka koltukları ve direksiyon simidi rakibinden fazla puan kazanmasını sağlıyor. Tucson'un otomatik park yardımcısı da konfor puanlarını arttırıyor.

Sürüş özelliklerine baktığımızda Forester'ın yumuşak süspansiyonu, yüksek karoser ve sürüş pozisyonu, ağırlık transferlerinde karoserin rakibine göre daha fazla sallanmasına yol açıyor. Bu bir güvenlik zaafiyeti yaratmasa da konfor ve dinamizm hislerinden ödün veriyor. Ancak Forester'ın bu karoser salınımları arazide Tucson gibi kabine çok sert geri dönüşler sağlamasını önlüyor. Buraya kadar değindiğimiz noktalarda, Forester'ın arazi koşullarında avantaj sağlayan özelliklerle, Tucson'un ise şehiriçinde öne çıktığı görülüyor. Her ikisinin de dört tekerlekten çekiş sistemlerine göz atma zamanı geldi.

Forester'ın rakibine göre daha salınımlı sürüşe rağmen yol tutuş konusunda başarılı olmasında dört tekerlekten sistemi ve elektronik çekiş yardımcıları önemli rol sahibi. Tucson'dan farklı olarak sürekli 4*4 aktarılan tork, sürüş güvenliği için çalışıyor. Tucson'da ise ihtiyaç duyulduğu zaman sistem torku 4 tekerlek arasında dağıtıyor. Normal şartlarda önden çekişli olarak ilerleyen Tucson'da tork dağılımını Magna tarafından geliştirilen AWD sistemi otomatik olarak yaparken sürücü isterse elektronik kilit ile torkun eşit oranda dağılmasını seçebiliyor. Bu sayede çok kaygan zeminlerde veya yol dışı kullanımda, düşük hızlarda Tucson'un rahat ilerlemesi sağlanmış. Kör nokta uyarısı ve şerit takip yardımcısıyla Tucson'un sürüş güvenliğinde daha fazla elektronik yardımcı bulunuyor.

Tucson'a göre daha yumuşak olan direksiyon ayarları da yine Forester'da arazi koşulları gözetilmiş gibi hissettiriyor. Tucson ise binek otomobilden farksız direksiyon tepkilerine sahip. Sürüş modlarıyla da direksiyon, gaz ve şanzıman tepkilerini düzenleyip şehirde sürücüye en uygun tecrübeyi sunmak için çalışıyor.

Forester'ın CVT şanzımanı, rakibinin geleneksel tork konvertörlü 6 ileri vitesli otomatiğine göre ani hızlanma isteklerinde motorun gürültüsünü arttırıyor. Burada kaybedilen puanlar CVT'nin vites geçişi olmadığı için sarsıntısının da olmamasıyla geri kazanılıyor. SI-Drive sistemi sayesinde şanzıman ve gaz pedalı tepkileri de Forester'da ayarlanabiliyor. S#, S ve I modları arasında S# ile gaz hassasiyeti artarken, şanzımanın sanal olarak 8 ileri oranı direksiyon üzerinden manuel olarak yönetilebiliyor. Forester'ın dinamizmi artıyor. Ara hızlanmalarda Tucson'un daha güçlü olmasına rağmen Forester'ın daha iyi sonuçlar elde etmesinde şanzımanın payı da büyük. Tucson'un 6 ileri vitesli otomatik şanzımanın da vites geçişlerinin akıcı ve konforu destekleyecek pürüzsüzlükte olduğunu söyleyebiliriz.

Motor kaputlarının altına baktığımızda her ikisinde de 2.0 litrelik turbo dizel olduğunu görüyoruz. Tucson'da sıralı 4 silindirli motor yer alırken, Subaru'da 4 silindirli boxer motor bulunuyor. 148 HP güç üreten Boxer motor 1600 d/d-2400 d/d arasında 350 Nm'lik maksimum torka ulaşabiliyor. 1645 kilogramlık boş ağırlığı sayesinde Forester'ın 0-100 km/s hızlanması 10 saniye sürerken 37 HP daha güçlü olan Tucson ise 9.7 saniyelik verisiyle farkı açamadı.

Tucson'un 4000 d/d'de 185 HP güç üreten motor 1750 d/d ile 2750 d/d arasında 400 Nm maksimum tork üretiyor. Rakibinden daha uzun devir aralığında daha yüksek tork üreten motor daha canlı hissettirirken aracın çekişi daha akıcı. Ortalama yakıt tüketimlerine bakıldığında ise birbirlerine yakın veriler ortaya çıkıyor. 7.9 lt/100 km'lik ortalama test tüketimleri her ikisinin de yeterince ekonomik olduğunu gösteriyor.

Forester'ın 159.990 TL'lik başlangıç fiyatı bu sınıfın en cömertlerinden biri. Tucson'un 176.750 TL'lik fiyatı ise puan kaybetmesine yol açıyor. İki rakip arasında farkın oluşmasına sebep olan donanımlara baktığımızda Tucson'un neredeyse eksiksiz olan, tek donanım paketine sahip olduğunu görüyoruz. Forester'da ise Tucson'a yakın donanımlar sunan paketi Sport için 169.990 TL ödemek gerekiyor. Bu fiyat Tucson'a yakın ama Tucson'un fazla fiyatı karşılığında sunduklarına da bakmamız gerekiyor.

Tucson'un atletik görünmesinde pay sahibi olan 19 inç jantlar sunulurken, Forester'da 18 inç jantlar bulunuyor. İçeriye geçtiğimizde 8 inçlik boyutuyla kolay takip edilen, navigasyon da bulunan multimedya ekranı dikkatimizi çekiyor. Forester ise daha küçük olan 7 inçlik bir ekran sunuyor. Forester'ın Harman/Kardon imzalı ses sistemi ise Tucson'dan daha pürüzsüz ses sağlıyor.

Tucson'un donanım listesinde, havalandırmalı ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon, ön ve arka koltuklar bulunurken, Forester'da sadece ön koltuklarda ısıtma sunuluyor. Akıllı park asistanı da Tucson'un fark yaratan donanımlarından. İkisi arasında tercih yapılırken araçlar arasındaki felsefe farkı net bir şekilde ortaya çıkıyor. Rakibinden daha uygun fiyata, zor yollarda güven veren, geniş bagaj hacmi ve aydınlık kabiniyle Forester mı? Yoksa konforlu ve dinamik sürüş tarzlarının başarıyla harmanlayan, güçlü dizel motoru, düşük bakım gideri ve zengin donanım listesiyle Tucson mu? Puan tablosunda Tucson önde ama felsefe kısmını puanlamıyoruz…

Kaynak: otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version