Fiat 124 Spider, uzun süredir üretilmediği için yeni bir model serisi ismi gibi görünse de aslında geçmişi 1966 yılına uzanıyor. Marka tarihi için önemli bir otomobil olan Fiat 124 Spider’ın yeni nesli Mazda ile olan işbirliği sayesinde karşımızda.

Birbirinden farklı markalar, maliyet ve zamandan avantaj sağlamak için ortak platform ve teknolojiyi kullanıp aynı fabrikadan farklı otomobiller çıkartabiliyorlar. Mazda ve Fiat da Japonya’da üretilen roadster modeli için benzer bir ortak çalışma yaptı. Mazda, MX-5 üretirken Fiat ise 124 Spider’ı diriltti.

Tasarım olarak Mazda MX-5’ten farklılaşabilen Fiat 124 Spider, iri farları, çift ön ızgarasıyla MX-5’in sivri burun tasarımı yerine küt bir yüze sahip. Opsiyonel olarak alınabilen tam LED farlar iyi bir aydınlatma sağlıyor. Üst donanımla gelen alüminyum ön cam çerçevesi ve takla barlarıyla da nostaljik bir havaya bürünmüş. MX-5’e göre daha iri tasarlanan stoplar kullanılan 124 Spider’da da katlanabilir kumaş tente bulunuyor. Koltukların arkasında yeri bulunan kumaş tentenin açık ya da kapalı olması bagaj alanından ödün vermesine yol açmıyor.

Fiat 124 Spider Çok Pratik

140 litrelik bagaj iki kişi için yeterli hacme sahip. Manuel olarak açılıp kapatabilen tente oldukça pratik yapıda ve kullanımı zahmetli değil. Hareket halindeyken de tentenin açılıp kapatılabiliyor oluşu önemli bir avantaj sağlıyor. Tavan tentesi kapalıyken ses yalıtımı konusunda çok iyi olmadığı fark ediliyor. Bu konuda MX-5’in çözümü katlanabilir sert tavanlı olan RF seçeneğiyken Fiat 124 Spider’da benzer bir seçenek sunulmuyor.

Otomobilin içerisine geçtiğimizde uzun boyluların da sığabileceği geniş bir yaşam alanı bizi karşılıyor. MX-5’te olduğu gibi 124 Spider’ın da direksiyon derinlik ayarı yok.

İdeal oturma pozisyonuna ulaşmak zor olabiliyor. Alçak ön cam çerçevesinin etkisiyle uzun boylular aracın üstü açıkken epey türbülansa maruz kalıyor. Koltukların daha fazl alçaltılamaması da baş mesafesinin tente kapalıyken kısıtlı olmasına yol açıyor. Eğer boyunuz ortalamalarda ise bu tip sorunlarınız olmayabilir.

Dışarıda farklılaşan iki otomobilin kokpiti ikiz tasarıma sahip. Bu sebeple benzer övgü ve eleştirilere maruz kalıyorlar. Sade tasarlanan konsol gözü yormuyor. Multimedya sistemi yeteri kadar pratik ve anlaşılır tasarlanmış. Standart olarak sunulan 7 inçlik ekranın konumu göz hizasında. Küçük eşya gözü konusunda zayıf. Koltukların ortasındaki kilitlenebilir kapaklı alan oldukça geniş.

https://www.youtube.com/watch?v=4wFuuAfYdnw

Fiat 124 Spider Motor Özellikleri

Fiat 124 Spider’ın farklılaştığı bir diğer özelliği motoru. 1,4 litre 140 HP’lik turbo benzinli motor ile satılan otomobilde 6 ileri manuel ya da otomatik şanzıman seçenekleri bulunuyor. Test aracımız 6 ileri vitesli manuel olanıydı. Vites geçişleri kemikli ve vites yolları belirgin. Debriyaj pedalı sert. Dozlaması kısa aralıkta gerçekleşiyor.

Hızlanma konusunda MX-5 1.5’ten çok daha canlı olan Fiat 124 Spider, hem 0 km/s’den hızlanmalarda hem de esneklik ölçümlerinde çok daha iyi veriler sağlarken sürüş sırasında da daha keyif verici şekilde hızlandı. Alt devirlerden itibaren canlı olan turbo benzinli motor roadster keyfini arttıran bir ünite.

Ama bu hızlanma başarısının bedava olmayacağını da biliyorduk. 8,0 lt/100 km’lik ortalama test tüketimimiz fabrika verisinin ve MX-5’in üzerinde. Dinamik kullanım veya yoğun trafikte bu rakam hızla 10 lt/100 km üzerine çıkıyor.

124 Spider sürücüsünün isteklerine itaat eden bir direksiyon sistemine sahip. Hızlı yönlendirme taleplerine net şekilde cevap veriyor. Sert süspansiyon sistemi makul konforu korurken yol tutuşun güvenilir seviyede olmasını sağlıyor.

Sonuç olarak 124 Spider’ın, fazla rekabetin olmadığı bir sınıfta, keyifli bir motor, özgün tasarım ve marka güvencesiyle akılcı bir model olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version