Şaka değil… Genel tasarıma bakıldığında pek fark göremesek de, Fiat 500 makyajın ardından bin 900’e yakın parçası değişerek büyük bir makyajla yenilendi. 1.2 litre 69 HP benzinli motor ve Dualogic otomatikleştirilmiş şanzımanla karşımıza çıkan 500, önümüzdeki aylarda ise ödül aldığı 0.9 litrelik 105 HP TwinAir motor seçeneğiyle karşımıza çıkacak.

357 cm uzunluğa, 163 cm genişliğe, 149 cm yüksekliğe ve 230 cm dingil mesafesine sahip Fiat 500, hem mini hem küçük sınıfa hitap edebilen bir otomobil olmasıyla ön plana çıkıyor. Genel formuna bağlı kalınan 500’ de ön ve arka tasarımı değiştirilip, dış tasarımında ise 1957 yılındaki klasik modelin formuna göndermeler yapılmış. Detaylara inersek dairesel formlu ön aydınlatma grubu en belirgin değişikliğin ön sıralarında yer alıyor. Daha dinamik görünüm elde etmek için farlarda yapılan yenilikle, daha cesur bakışlar elde edilmiş. Eski nesline göre düzgün farları artık LED teknolojisine sahip. Ön tamponda belirgin şekilde yer alan krom detaylar  ve aydınlatma grubunda yapılan değişiklikleri harmanlayıp, genel forma bağlı ama yenilenen bir ön yüz ortaya çıkmış.

Arka kısımda ise ilk 500’ den beri kullanılan krom bagaj tutamağı bu modelde de yerini korumuş. Arka farlarının orta kısmına gövde ile aynı renkte bir panel yerleştirilerek aydınlatmanın köşeli bir “O” şeklinde görünmesi sağlanmış. Arka sis lambaları ve geri vites lambası, siyah ya da krom kaplamalı, bir ızgaranın altında yer alıyor. Dış tasarımda Second Skin (İkinci Ten) adı verilen uygulamayla  “Kamuflaj” (askeri), “Lord” (klasik kareli), “Comics” (pop tasarımlı) alternatif gövde unsurlarıyla kullanıcılar kendi karakteristik zevklerini  aracın gövdesine yansıtabiliyor.

500’ de yapılan değişiklik bu kadarla sınırlanmayıp, jantlarda tasarımsal bir değişikliğe gidilmiş. Elmas kesim stiline sahip yeni alaşımlı jantlar 15 ve 16 inçlik ebada sahip.

İç mekan zarif ve yeni 

Radikal değişiklik sadece dışarıda yapılmamış. İç mekanda bulunan öğelerinde tamamı yenilenmiş. Göze ilk çarpan yenilik ise torpido panelinin tam ortasına yerleştirilen  5 inçlik dokunmatik ekranlı Uconnect bilgi-eğlence sistemi. Torpido panelinin üzerinde bulunan düğmeler, direksiyon simidi  ve diğer detaylar ilk Fiat 500 modeline atıfta bulunarak yenilenmiş. 7 inçlik TFT kontrol paneli göze çarpan detaylar arasında yine ilk sırada yer alıyor. Bu ekran sürücüye gerekli olan tüm bilgileri sağlıyor.  Görünmez ve önemli bir diğer detay ise ses yalıtımı. Tekerlek yuvası ve motor ile kabin arasında ki bölmede ses geçirmez panellere yer verilerek daha sessiz bir iç mekanda yolculuk edebiliyorsunuz.

Emniyet ve konfor 

Standart donanımda iki adet ön, iki adet yan, iki adet perde ve bir adet sürücü diz olmak üzere toplam yedi adet hava yastığı yer alıyor. Ayrıca yeni modelde sürücünün otomobil hakimiyetini en üst seviyeye çıkarmayı  sağlamak amacıyla teknik çözümlerde bulunuyor.  Elektronik fren kuvveti dağıtımı (EBD) destekli ABS, gelişmiş elektronik stabilite kontrolü (ESC), çekiş kontrol sistemi (ASR) , sürücüye yokuşta geri kaydırmaması için destek olan Hill Holder (Yokuşta Kalkış Desteği) ve acil durdurma desteği sağlamak için hidrolik panik fren desteği (HBA)  bu özelliklerden bazıları.

Dinamik ve konforlu özelliklerle donatılan 500, süspansiyon düzeni ile de zenginleştirilmiş. Ön kısımda bulunan MacPherson  bağımsız yapılandırma sistemi arka süspansiyonlarda ise tork kirişi ile birbirine bağlı yarı bağımsız sistem barındıran  Fiat500, yol tutuş özellikleri ile belirgin emniyet sağlıyor.

Sürüş izlenimi

Fiat 500 şehir içi kullanımda müthiş bir rahatlık sağlıyor. Özellikle yoğun ve dur kalk trafikte sağladığı konfor ise beğenimi kazandı. İlk karşılaşmamda ise kişiselleştirilmiş  dış tasarım  “Kamuflaj” isimli versiyonla oldu. Tabi bana uygun tarza sahip bir alternatif. İç mekana geçtiğim zaman, takdire değer bir yenilikle karşılaştım. Uconnect bilgi-eğlence sistemi , kontrol panelinin kullanımı kolay ve takip konusunda sıkıntı yaşamadım. 

Dediğim gibi şehir içi sürüşüler için  iyi bir alternatif. Dur kalk trafikte otomatikleştirilmiş şanzıman büyük rahatlık sağlıyor. Benzetmek gerekirse şımarık tarzı ve küçük olması dikkatleri hemen üzerine topluyor. Motor şanzıman uyumu limitler dahilinde yeterli performansı sağlıyor.

Fiat 500 

Motor:4 silindir

Motor hacmi: 1242cc

Maks. Güç: 69 HP-5500 d/d

Maks. Tork: 120 Nm-3000 d/d

Maks. Hız: 160 km/s

0-100 km/s: 12.9 sn

Güç aktarımı: önden çekiş, 5 ileri şanzıman

U/G/Y: 3546/1627/1488mm

Bagaj hacmi: 185lt

Tüketim (şehir içi): 6.2lt/100 km 

Sonuç

Fiat 500 genlerine bağlı kalarak yepyeni bir tasarımla karşıma çıktı. En büyük sorunu ise oturma pozisyonunu bulmakta yaşadım. Acaba Fiat 500’ e göre uzun boylu muyum? Detaylara bakınca başarılı bir makyaj geçirmiş olduğunu görüyorum. Sürüş sırasında bir problemle karşılaşmadım. Şehir içinde limitleri zorlamadığınız zaman düşük yakıt tüketimiyle seyahat edebilirsiniz. Günümüzün trafikteki en büyük sorunları arasında, artık park yeri bulmak da yer alıyor. Oysa Fiat 500 için bu bir sorun değil.

Kaynak: AutoShow

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version