Tepeden tırnağa yenilenen Doblo ile İstanbul sokaklarında dolaşırken araç o kadar çok dikkat çekti ki; her haneden insanın kullanabileceği bir otomobilin içinde olduğumuzu aklımızdan hiç çıkaramadık.

Fiat için zor günler geride kaldı. Milenyum öncesinde iflasın eşiğinde olan Italyanlar, Panda veya Stilo gibi modelleri şirketin kurtarıcıları olarak lanse ediyorlardı. Ancak her ikisi de istenilen başarının sağlanmasına yardımcı olamamıştı. Ne zaman ki Grande Punto yollara çıktı, işte o yıllarda Fıat’ın kasası para ile dolmaya başladı. Ancak İtalyanların sözünü etmedikleri gizli bir kahramanları var. O da Doblo! Türkiye’de üretilerek dünyada 50’den fazla ülkeye ihraç edilen Doblo artık tamamen yenilendi, ilk nesilden farklı olarak fikri mülkiyet hakları Tofaş’ta olan yeni Doblo’nun, zaman içerisinde dişlenen rakiplerine karşı elindeki kartlar potu arttıracağını gösteriyor!

Daha önce Torino’da ardından da Antalya’da kullanma imkanı bulduğumuz yeni Doblo’nun belki de en çok satılacak Combi 1.3 Multijet versiyonunu İstanbul sokaklarında denedikten sonra sayfalarımıza konuk ediyoruz. Vergi avantajından ötürü tercih edilen combi modeller arasında en konforlu olduğu iddia edilen yeni Doblo gerçekten de bu unvanı hak eden özelliklerle donatılmış. Otohaber Dergisi olarak 100.000 km’yi devirdiğimiz ilk jenerasyon Doblo’dan da hatırladığımız (Son dönemdeki Carioca, VIP veya Safeline donanımlılarını da kullanmıştık) kadarıyla yeni Doblo’nun konfor seviyesindeki artışı “fersah” cinsinden ifade etmek yerinde olacaktır. Sınıfında bağımsız arka süspansiyona sahip tek model olan yeni Doblo’nun yolcularına sunduğu rahatlık binek MPV’leri aratmıyor. Selefine göre daha pahalı bağımsız arka süspansiyonun karmaşık yapısı iç mekandan çalmıyor ancak araca özellikle arkadan bakıldığında zemine yakınlığıyla dikkat çekiyor. Bu yüzden, bozuk yollarda arka süspansiyonların yere temas etmemesini temenni etmekten başka çaremiz kalmıyor!

Tasarımda çekici detaylar yakalamak hoş: Siyah renkli A sütunu, cam gibi algılanan bagaj kapağı, aynalara entegre sinyaller. Demek ki Fiat, Doblo’yu tasarlarken ticariden daha çok aileleri düşünmüş. Gösteriş merakından ödün vermeyen Türk halkı da yeni Doblo’ya aynı ilgiyi gösteriyor. Aracı kullandığım günlerde her türden otomobili kullanıcısı gözlerini yeni Doblo’dan alamadı. Soranların sayısını da siz tahmin edin. Şık iç mekanda seyahat etmek keyifli. Hakim sürüş pozisyonu kendinize güvenmenizi sağlıyor. İç mekan o kadar geniş ki; sol kolunuzu veya dirseğinizi kapıya yaslayarak yeni Doblo’yu kullanmak istediğinizde (Doğru bir pozisyon değil ancak biz Türkler böyle kullanmayı çok seviyoruz ne yazık ki!) bunu gerçekleştirmenin zor olacağını fark edeceksiniz. En azından benim gibi 1.83 boyunda ve 80 kilo biri için durum böyle oldu. Sesine aşina olduğumuz 1.3 lt’lik dizel motor artık 75 yerine 95 HP güç üretiyor. Derin gaz pedalının komutlarına özellikle alt devirlerde yanıt vermekten hoşlanmayan bu ünite 2000 d/d’den sonra gerçek yüzünü ortaya koyarak hızlanıyor. Test aracımızdaki start/stop sisteminin de katkısıyla 4.9 lt/100 km’lik ortalama tüketim değerine ulaşmanız mümkün.

Kaynak: Otohaber

Galeri


















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version