Türkiye'de geliştirilip, Bursa'da Tofaş fabrikasında üretilen Egea, 40'ın üzerinde ülkeye ihraç edilmeye başladı. 1968'de başlayan Fiat Grubu ve Koç Holding ortaklığının en son meyvesi Egea, sedan karoserle doğan bir otomobil. Söz konusu sedan olunca Fiat, 2007'den itibaren üretilen Linea ile bu pazarın zaten en önemli oyuncularından biriydi. "Biriydi" dememizin sebebi: Egea. Kompakt sınıfta yeni bir temsilcisi olan Fiat çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşmayı hedefliyor. Bunun gerçekleşmesi için elinde önemli kozlar var. 

Türkiye'de satılan neredeyse her türde otomobille yola çıksak da bu kadar ilgi çeken bir araca çok sık rastlamıyoruz. Egea, hatchbackten sedana çevrilmiş bir karosere sahip değil. Otomobil, sedan olarak tasarlanmış. Karoserin orantılı olması şık bir duruş sağlıyor. Geniş ön panjur, Egea'nın olduğundan büyükmüş gibi algılanmasını, küçük ebatlı farlar ise Egea'nın modern görünmesini sağlıyor. Stoplar da farlar gibi küçük boyutlarda. Girintili, çıkıntılı stop tasarımı özgün bir görünümü de beraberinde getiriyor. Ön panjur, kapı kolları ve bagaj kapağı üstündeki krom detaylarla şıklık artırılmış.

Egea'nın boyutlarını incelemeyi, yıllardır tanıdığımız, Linea üzerinden yapıp işi kolaylaştıralım. Line 4596 mm uzunuluğa ve 2603 mm dingil mesafesine sahip. Egea'nın boyu 4532 mm, dingil mesafesi ise 2637 mm. Linea Egea'dan uzun olsa da Egea'nın dingil mesafesi 34 mm daha fazlasını sunuyor. Bu uzunluk farkı kabin içindeki diz mesafesinde hissediliyor. Egea'nın yaşam alanı oldukça cömert. Özellikle omuz mesafesi Linea'nın çok daha önünde ve sadece bu bile otomobilin bir üst sınıfa ait olduğunun altını çizmeye yeter. Sadece yaşam alanı değil bagajda da bu cömertlik devam ediyor. Linea'da 500 lt olan bagaj hacmi Egea'da 520 lt olarak açıklanıyor. Bu rakam kompakt sedanlar arasında iddialı bir seviyey yerleşiyor. Bagaja ulaşmak için,bagaj kapağının üstündeki dışında, iki düğme daha bulunuyor. Birisi anahtar üstünde, diğeri orta konsolda yer alıyor. Bu iki düğme de bagajın otomatik olarak açılmasını sağlıyor. İki parçalı olan arka koltuk sırtlıkları yatırıldığında düz bir zemin elde edilmese de daha uzun eşyalar için alan elde ediliyor. 

Kabin içerisinde de modern çizgiler devam ediyor. Sade konsol tasarımı gözü yormuyor. Vites kolunun önünde, kolçak içinde ve kapı içlerinde küçük eşya gözleri bulunuyor. Orta konsolda yumuşak plastik malzeme kullanılması kalite algısını artırıyor. Merkezde yer alan 5 inçlik renkli dokunmatik ekran da Egea'nın kalite hissini artırıyor. Ekran, navigasyon sistemini takip etmek için küçük olsa da, geri vites kamerasının görüntülerini izlemek için yeterli. Navigasyon yönlendirmelerinin gösterge grubu ortasındaki TFT tipindeki bir diğer ekrana da yansıtılıyor olması fonksiyonelliği artırıyor. 

Ergonomisi iyi olan direksyon simidini Fiat 500 Ailesi'nden tanıyoruz. Direksiyon üzerindeki iri düğme grupları da fonksiyonelliği artırıyor. Bu düğme gruplarından sağda yer alanları hız sabitleme ve hız sınırlama sistemlerinin yönetilmesini sağlıyor. Soldaki grup ise gösterge grubu içindeki dijital ekranın kontrol edilmesini sağlıyor. Bu ekrandan ortalama tüketim bilgileri dışında verimli bir sürüş için vites değişim yönlendirmeleri de izlenebiliyor. 

Direksiyon, City fonksiyonu sayesinde özellikle manevralarda oldukça hafif bir çalışma yapısı sunuyor. Bu sayede sürücü çok fazla yorulmuyor. City fonksiyonu kapalıyken, direksiyon düşük hızlarda daha tok bir his sunuyor. Virajşarda veya ani şerit değişimlerinde ise elektrikli direksiyonun geri bildiirmleri yetersiz kalıyor. Yumuşak süspansiyon sistemi de ani ağırlık transferlerinde karoserin salınımını artırıyor. Bozuk zeminlerde ise süspansiyonun yumuşak olmasının avantajı görülüyor. Linea'nın genişlik 1730 mm iken Egea'nın genişliği 1792 mm. Linea'nın 1467 mm'lik iz genişliğine karşın, Egea'nınki 1542 mm. Bu farklar Linea'ya göre daha istikrarlı bir yol tutuşu için iyi bir altyapı anlamına geliyor. 

Test aracımız şimdilik ailenin en güçlüsü. Yola çıktığımızda 120 HP'lik 1,6 lt dizelin hızlanma isteğinde olduğunu görüyoruz. Alt devirlerden itibaren gelen bu ataklık kısa bir devir aralığında gerçekleşiyor. Hızlanmanın akıcı bir şekilde devam etmesi için devrin çok yükselmesini beklemeden vites yükseltmek gerekiyor. Hızlı geöişlere izin veren 6 ileri vitesli manuel şanzımanın vites yolları belirgin. Rahat vites geçişleri ve debriyaj pedalının sert olmaması da sürüşün konforunu koruyor. Hızlanma testi ölçümlerine baktığımızda 9,9 saniyelik 0-100 km/s test verisinin tatminkâr olduğunu görüyoruz. Ara hızlanmalarda da tatminkâr veriler sunan Egea, 60-100 km/s esneklik testinde 8 sn, 80-120 km/s'de ise 10 sn'lik test değerleri sağladı. 

4,2 lt/100 km'lik fabrika verisine göre daha yükse olsa bile 5,7 lt/100 km'lik ortalama test tüketimi de oldukça ekonomik bir sonuç 1,4 lt benzinli ve 1,3 lt dizel motorlu Egea'da arka frenler kampanayken, 1,6 lt Multijet'te disk kullanılıyor. Fren testinde ortaya çıkan 40 metrelik fren mesafesi güvenlik sınırını zorluyor ve bu konuda daha iyi olan rakipleri var. 

Şimdilik sedan karoserle üretilen Egea, aynı platform üstünden beş kapılı hatchback station karoserle genişleyip bir aile olacak.

Fiat Egea 1,4 lt 95 HP ile 47.900 TL'lik başlangıç fiyatına sahip. 1,3 lt dizel 61.900 TL, 1,6 lt dizel 65.400 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor. 2016 ise aileye benzinli 1,6 lt e-Torq motor ve 6 ileri vitesl otomatik şanzıman eklenecek. Mevcut fiyatlar kompakt sedanlarla kıyaslandığında çok cazip. Fiyat konusunda değerlendirme yaptığımızda kompakt sedanlardan çok daha cazip fiyatlara sahip olan Egea'nın dizel motoruyla B+ sınıfından bile cazip olduğunu görüyoruz. Fiyat politikası ve Egea'nın genel durumu düşünüldüğünde satış rakamlarının zirveye ulaşması sürpriz olmayacaktır. Üstelik 5 yıl/100.000 km garanti süresi de cazibesini artırıyor.

Kaynak: otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version