Ülkemizde hafi ticari araç pazarı her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu araçların bir nebze de olsa vergi avantajları satış fiyatlarına yansıdığı için hafta içi iş ortağı olan pek çok model hafta sonu ailecek yapılan gezilerin değişmez parçasına dönüşüyor.
Hafif ticari araç sınıfında ise yerli üreticilerin ithal modellere kıyasla ezici bir üstünlüğü bulunuyor. Fiat ve Ford başta olmak üzere bu sınıfta öne çıkan modellerin ilk sıralarını Fiat’ta Doblo ve Fiorino paylaşıyor.
Doblo ile yeni bir sınıf yaratan Fiat bu aracı büyük ve fazla ticari bulanlar için ise PSA Grubu ile ortaklaşa geliştirdiği ve minicargo projesi adıyla lanse edilen Fiorino modelini pazara sundu.
İlk anda tasarımıyla öne çıkan araç küçük boyutları ile de kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Çünkü Fiorino’nun toplam uzunluğu 3.8 metre ile günümüz küçük sınıf araçlarından bile kısa. Bu yüzden de yükleme yapmak için gereken alan oldukça kısıtlı olarak görülüyordu. Ancak, Fiorino değişken iç yapısı ve 2.500 litreye kadar artan yükleme alanı ile tüm bu önyargıları kırarak artık hafif ticari araç sınıfının en çok dikkat çeken modeli olmayı başardı.

Tasarım ve canlı renkler binek karaktere vurgu yapıyor

Fiorino’nun binek kullanımlar için bu kadar çok tercih edilmesinde kuşkusuz aracın tasarımının büyük payı var. Şişkin hatlarla zenginleştirilen tasarım ile olduğundan daha büyük görünen Fiorino canlı renklerle harmanlanan gövdesiyle de kabına sığmaz bir hal alıyor. Aracın tasarımındaki bütünlük ve dikkat çekicilik o kadar başarılı oldu ki Fiorino yeni Doblo’ya da ilham kaynağı olmayı başardı.

Boyutlar küçük ancak iç mekan beklenenden geniş

Toplam uzunluğu 3.8 metre olan Fiorino kısa tampon tekerlek mesafesinin de katkısıyla 2.5 metrelik dingil mesafesine sahip. Yani toplam uzunluğu küçük sınıf modellerinden bile az olan araç, dingil mesafesi ile onlardan önde yer alıyor. Bu sayede de iç mekanda beklenenden fazla yaşam alanı sunuluyor. Elbette arka kısımda çok fazla genişlik olmasa da küçük sınıf araçlarla aynı yaşam alanının sunulması olumlu bir özellik. Ayrıca kolayca katlanabilen arka koltuklar ve ön yolcu koltuğunun sırtlığının katlanması ile her türlü uzun yük de iç mekanda rahatça taşınabiliyor. Aracın 1721 mm’lik yüksekliği ise, yolcularına vanlar hatta SUV’lar kadar rahat bir görüş ve ferahlık sunuyor. Tüm bu değişkenlik ve pratikliği ile Fiorino alkışı hak ediyor.
İç mekandaki kumandaların ise Fiat raflarından alınan parçalardan oluşuyor. Aracın satış fiyatı düşünüldüğünde iç mekanda daha kaliteli plastik ve/veya daha fazla yenilik sunulması gerekirdi.

Multijet motor herkesin sevgilisi

Fiorino’da en fazla tercih edilen seçenek olan Multijet ailesi üyesi 1.3 litrelik motor gerek Fiat gerekse Opel’de farklı sınıflardan araçlarda kendisine yer bulmuş ve dayanıklılığına eşlik eden ekonomi ile takdir kazanmış bir motor. 
1.3 lt hacminden 95 HP güç üreten motor alt devirlerde turbo devreye girene kadar oldukça cansızken turbonun yaklaşık 1800 d/d’de devreye girmesiyle kendisine geliyor. Bu andan itibaren şehir içinde yeterli gücü sunan makine yüklü durumlarda ise sık vites değişimlerine neden oluyor. Özellikle yüklü durumlarda yokuş tırmanırken dur kalk yapmamak gerek. Aksi takdirde baskı balatadan gelen kokular aracın ne kadar zorlandığını size anlatacaktır. Ancak bu ve buna benzer durumların nadiren yaşandığı Fiorino’da ister yüklü isterse boş olsun dizel motorun ekonomisi aracın beğeni düzeyini önemli ölçüde artırıyor. Zorlanmalarda bile 5.5 lt sınırını aşmayan motor 5 ileri şanzımanla uyumlu bir tablo çiziyor.

Yol tutuş araç zorlanmadıkça başarılı

Yerden yüksek yapısıyla rüzgarlardan etkilenen Fiorino ağırlık merkezinin yerden yüksekte olmasından ötürü virajlarda zorlanıyor. Bununla birlikte yüklü durumlarda ağırlık transferleri de araç için sıkıntı yaratabiliyor. Şehir içi kullanımlar sırasında ise önde McPherson tipi bağımsız, arka kısımda ise yarı bağımsız aks bağlantı ile konfordan ödün vermeyen Fiorino yerden yüksek yapısı ile hafif engellerden de sorunsuz geçebiliyor.

Donanım yeterli ancak fiyat etiketi soru işaretleri oluşturuyor

Yaygın servis ağı, kendisini kanıtlamış dizel motoru, tasarımı gibi pek çok artıyı bünyesinde barındıran Fiorino fiyat etiketinde ise el yakıyor. Test aracı gibi 1.3 Multijet 95 HP Combi Emotion paketi ve metalik boya ile 33.860 TL’den satılmakta olan Fiorino’nun bu fiyatı halen satılmakta olan Doblo Classic’in vergi dezavantajlı 1.9 lt Multijet motorlu Safeline versiyonun 31.520 TL’lik fiyatından, aynı motorun 75 HP’lik Combi Plus versiyonun 27.840 TL’lik fiyatından yüksekken yeni Doblo ile yarışıyor. Aynı motorlu 90 HP’lik yeni Doblo Dynamic donanımla 31 bin 250, Elegance donanımla ise 33.470 TL’lik fiyat etiketine sahip. Doblo’nun yaşam alanı ve yükleme kapasitesi konusunda Fiorino’ya kıyasla önemli bir avantajının olması Doblo’nun tercih sıralamasında daha üstte yer almasına neden oluyor.

Öne çıkan özellikler
Motor, pratiklik, tasarım 
Göze batan eksiklikler
Performans, plastik kalitesi, fiyat

Teknik veriler Fiat Fiorino 1.3 Multijet
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 69.6×82.0 mm 
Motor hacmi 1248 cc
Maksimum güç 95 HP-4000 d/d
Maksimum tork 200 Nm-1500 d/d 
Son hız 170 km/s
0-100 km/s hızlanma 15.3 sn
Şanzıman 5 ileri manuel
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/kampana
Lastikler 195/55 R16
Depo kapasitesi 45 lt
Bagaj hacmi 356-2500 lt
Ağırlık 1190 kg
Tüketim (fab. ver.) 3.8/4.3/5.2 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 5.2 lt/100 km
Uzunluk 3864 mm
Genişlik 1716 mm
Yükseklik 1721 mm
Aks mesafesi 2513 mm
Fiyat 33.860 TL

Tasarım 7/10
Canlı renkleriyle ticari araçtan çok binek otomobil havasındaki Fiorino küçük boyutlarına rağmen şişkin hatlarıyla güçlü görünmeyi de başarıyor. Aracın tasarımının başarısı yeni Doblo’ya da ilham kaynağı oldu.

İç mekan 6/10
Fiat kullanıcılarının tanıdık olduğu iç mekanda kullanılan plastik kalitesi aracın fiyatı düşünüldüğünde vasat kalıyor. Toplam uzunluğun 3.8 metre olduğu Fiorino buna rağmen yaşam alanı konusunda kısa tampon-tekerlek mesafesi ve uzun dingil aralığı ile bonkör. İç mekandaki baş mesafesi SUV’larla yarışacak kadar geniş.

Motor / Performans 6/10
Fiat ve Opel’in birlikte kullandığı 1.3 litrelik dizel motor yakıt ekonomisiyle asıl kullanım amacını ortaya koyuyor. Küçük hacim ve 1.2 tonluk toplam ağırlık nedeniyle performans beklemenin yanlış olduğu Fiorino buna rağmen 95 HP ile şehir içi için yeterli güce sahip.

Kullanım / Sürüş özellikleri 7/10
Küçük boyutlar sayesinde Fiorino şehir içinde kolaylıkla ilerleyebiliyor bu da kullanım keyfini artıyor. Araç yüklü durumdayken ağırlık transferi nedeniyle yol tutuş zayıflasa da binek tarzı kullanımlarda sıkıntı yaşanmıyor.

Fiyat / Donanım 4/10
Tam bir şehir aracı olan Fiorino küçük boyutlarına rağmen büyük bir fiyat etiketine sahip. Aracın satış fiyatı ağabeyleri Doblo Classic ve yeni Doblo göz önüne alındığında yüksek kalıyor. Sunulan aksesuarlarsa her ihtiyacı karşılayabiliyor.

Sonuç
Tam bir şehir aracı olan Fiorino küçük boyutları ile özellikle şehir içinde küçük taşımacılık yapanlara yönelik hazırlansa da son zamanlarda binek tarzı kullanımlar için daha fazla tercih edilir oldu. Bunda da aracın ekonomik motoru, geniş ve değişken iç mekanı, park kolaylığı, canlı renkleri, yaygın servis ağı büyük etken. Ancak ağabeylerini geride bırakan satış fiyatı olumsuz eleştirilerin hedefi oluyor.

 
Kaynak : otomobilport

Galeri










Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version