Ülkemizdeki otomobil satışlarının istatistiğini tutan Otomobil Distribütörleri Derneği’nin raporlarına göre; Fiat Linea 2009 Ocaktan Mayıs ayma kadar 2352 adetlik satışa ulaşmış. Bu satış rakımı, Linea’nın rakipleri de dikkate alındığında, onun etkili bir model olduğunu bizlere gösteriyor.

iri farları, iki parçadan oluşan geniş ön ızgarası ve uzun karoser tasarımı Linea’nın kompakt se-danlar arasında farklı bir tasarım sunmasını sağladı. Şimdi ise tasarımı kadar Fiat ailesinin diğer fertlerinden tanıdığımız 1.6 lt’lik Common Rail turbo dizel motoruyla da konuşulmaya başlandı. Ülkemizde, Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilen Fiat Linea, 1.4 lt benzinli ve 1.3 İt dizel motor seçenekleriyle satılırken, rekabete yeni bir motor seçeneği daha dahil oldu. Linea’da ilk kez görev yapan 1.6 lt’lik Mul-tijet motor, 1.3 Multijet’e göre 15 HP daha fazla güç ve 90 Nm daha fazla tork sunuyor. 290 Nm’lik maksimum torku 1500 d/d’den itibaren üreten otomobil, alt devirlerde canlı bir karakter sergilemeyi başarıyor. Bu canlılık Linea 1.6 Multijet’in performans odaklı bir otomobil olduğunu düşündürmemeli. Otomobil; ekonomik yakıt tüketim değerlerini güç kaybı hissettirmeden sağlıyor. Ortalama yakıt tüketimde, neredeyse 1.3 Multijet kadar ekonomik ama daha güçlü bir otomobil olduğunu gösteriyor. Dizel motorla kombine edilen 6 ileri manuel şanzıman da yakıt ekonomisini destekleyen bir ünite. Kompakt sedan sınıfındaki rakiplerinin en büyük silahlarından biri olan 1.6 lt’lik dizel motora kavuşan Linea, 6 ileri manuel şanzımanın da katkılarıyla ortalama 5.9 lt/100 km’lik bir tüketim değeri sağlıyor. Biraz kemikli bir yapı sunan şanzıman bu sayede belirgin vites yerleri sunabiliyor.

1.6 Multijet’te, 1.3 Multijet’e göre farklı bir turbo beslemeye görev verilmiş. 1.3 Multijet’te değişken geometrili türbo kullanılırken, 1.6 Multijet’te sabit geometrili wastegate türbo tercih edilmiş. Değişken geometrili turbonun işlevini yerine getiren wastegate sayesinde turbonun devri kontrollü bir şekilde dengeli ve hızlı çalışması sağlanıyor. Dizel motorun sesi dışarıdan hissedilse de iç mekanda rahatsız edici olmayarak konforu bozmuyor. Konforu destekleyen bir başka unsur da yeterli hacmi sunan iç mekan. On ve arka koltuklarda diz ve baş mesafesi yeterli seviyede sunulan Linea, yüksek bagaj kapağı sebebiyle yaşanan görüş problemleri dışında sorunsuz. Yumuşak direksiyonu ve süspansiyonları sayesinde konforlu bir sürüş sunan Linea 1.6 lt Multijet, 30.770 TL’den başlayan fiyatı (helmii), başarılı yakıt tüketimi ve performans dengesiyle iddialı bir seçenek.

Kaynak: otohaber

 

Galeri





















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version