İyi yol tutan ve iyi görünen bir küçük sınıf otomobil isteyenler şimdiye kadar Ford Fiesta ile doğru adresteydi. Ancak Ford yeni nesil Fiesta’da sadece bununla yetinmeyerek ortaya kompakt sınıfa mı ait olduğunu sorgulatan bir otomobil çıkartmış. Otomobilin (Ford Fiesta 1.0 EcoBoost) uzunluğu 71 mm, genişliği 13 mm artmış.

Tasarım anlamında yeni algısını destekleyen değişimlerin yapıldığı Fiesta’da yan cam profilinin korunması yabancılık hissini azaltırken en radikal değişim selefinde dikey olan stopların iki parçalı yatay hale gelmesi olmuş. Ön bölümdeyse selefine oldukça yakın bir tarz benimsenmiş.

İç mekandaki değişimlerse çok daha ciddi ve etkili. Bir önceki nesilde kokpitten fırlamış gibi duran ik tüpten oluşan gösterge tablosu daha geleneksel ve okunaklı bir hale gelirken, yine selefinden farklı olarak artık bilgi ekranı kokpite gömülü değil. 4,2 inçten başlayıp en üst versiyonda 8 inçe ulaşan tablet formlu bilgi ekranı havalandırma ızgaralarının üstünde yükseliyor.

İç mekana bakıldığında artan malzeme kalitesi kendini belli ederken, küçük Fiesta’nın değerli bir izlenim bıraktığını söylemeliyiz. Yeni kokpitin ergonomik açıdan da daha başarılı olduğu bir gerçek. Ancak bir önceki neslin zayıf noktaları arasında yer alan kısıtlı görüş açıları yeni modele de taşınmış. Özellikle ön ve arka görüş kısıtlı.

Yeni Fiesta’da değişmeyen noktalardan bir diğeri de otomobilin yükseldiği platform. B-Max, Courier ve EcoSport gibi farklı sınıflardan modellerde başarıyla uygulanan platform yeni nesilde de görev yapmaya devam ediyor. Ancak altyapıda elbette birtakım önemli değişiklikler yapılmış. Örneğin iz açıklıkları önde 3 cm arkada ise 1 cm genişletilirken aks mesafesi de 4 mm uzamış.

Eski modelin biraz sinirli direksiyon ve süspansiyon karakterine göre sürüş özelliklerinde daha olgun davranan bir Fiesta ile karşı karşıyayız. Şimdiye kadar sportif sürüş özellikleriyle sınıfının en dinamik modellerinden biri olarak kabul gören ve çoğu zaman yürüyen aksam konusunda referans olarak kabul edilen Fiesta, yeni neslinde de bu yönünü koruyor. Sürücüsünün yönlendirme emirlerine dengeli bir biçimde itaat eden ve huzursuzluk çıkartmayan otomobilin direksiyon sistemi selefine göre daha hassas çalışıyor. Aynı şekilde otomobilin süspansiyon konforundaki artış da kayda değer.

Motor kaputunun altında iki benzinli ve bir dizel güç ünitesi seçeneği sunan Ford Fiesta 1.0 EcoBoost’ta 1,1 lt 85 HP’lik atmosferik benzinli ve 1,5 lt 85 HP’lik turbo dizel motorlar yeni. Sürüş organizasyonunda direksiyonuna geçtiğimiz 100 HP gücündeki 3 silindirli 1,0 lt’lik benzinli turbo ise selefinde de görev yapıyordu.

6 ileri otomatik şanzımanla sunulan 1.0 EcoBoost motor üst üste 6 yıldır Engine of The Year’da ödül almayı başarıyor. 100 HP’lik gücüyle küçük sınıf için kesinlikle fazlasıyla yeterli bir motor olan 3 silindirli ünite, türünün özelliklerinden biri olarak, kendine has bir vızıltıyla çalışıyor. Titreşim konusunda can sıkıcı olmayan motorun Fiesta’nın dinamik karakterine büyük uyum sağladığını söylemeliyiz. Otomatik şanzıman da üstüne düşeni yapıyor.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Fiyatı Ne Kadar?

Trend ve Titanium donanım paketleriyle satışa sunulan yeni Fiesta’nın ST-Line ve Vignale versiyonları Ekim’de en güçlü versiyon olan ST, Nisan 2018’de yollara çıkacak. 1.0 EcoBoost ile 1.5 TDCi her donanım paketinde aynı fiyatla satılıyor. 1,1 litrelik versiyonun fiyatları 64.500 TL’den, 1.0 EcoBoost ve 1.5 TDCi ise 74.500 TL’den başlıyor.

Sonuç: Temel özellikleri korunarak donanımda çok büyük bir ilerlemenin yaşandığı yeni Fiesta artık daha konforlu bir otomobil. Ancak bu durum yeni neslin hala sınıfının en dinamik otomobillerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Sunulacak yeni versiyonlarla birlikte Fiesta sadece bir model olmaktan çıkıp adeta bir aile haline gelecek.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version