Küçük sınıf otomobiller içinde ne yazık ki çok fazla iddialı tasarım görmek mümkün değil. Üreticiler yüksek satış adetleri elde ettikleri bu sınıf araçlarda oluşabilecek bir olumsuzluk nedeniyle satış adetlerinde düşüş yaşamamak için göz hoş gelen iddialı tasarımlar yerine göze batmayan, sıradan araçları tercih ediyor. Günümüzde bu tip bir uygulamayı yapmayan üretici hemen hemen yok gibi.
Ford ise Ka ile birlikte aslında bu ön yargıyı kırmıştı. Ancak daha sonra üretilen Fiesta ile radikalliğin de bir sınırı olduğunu ispatlarcasına yine sıradanlığa dönüş yapmıştı. Filo kullanıcılarının da tercih etmelerinden ötürü de Fiesta bir önceki neslinde sıkıcı bir otomobil olarak akıllarda yer etti.
Güncel Fiesta ise bu olumsuzluklardan kurtulmayı başarmış, farklı beklentiler içindeki tüketicilerin isteklerine cevap verebilen üstelik bunları yaparken de moda ikonu olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir otomobile dönüşmüş.

Şık tasarıma eşlik eden canlı renkler
Ford Fiesta yeni neslinde en çok dış tasarımına dikkat çekilecek biçimde hazırlanmış. Bir önceki nesille ilgisi kalmayan yeni araçta firma, akıcı ve şık çizgileri iddialı renklerle tamamlamış.
Fiesta’nın ön tasarımımda küçük bir ızgara ile birlikte geniş hava kanallı tampon kullanılırken arkada büyük ve yukarıda konumlandırılan stoplar göze çarpıyor. Profilden ise arkaya doğru yükselen cam çizgisi ile güçlü görünümün devam ettirildiği otomobilde kullanılan şişkin çamurluklar da bu iddiayı destekler nitelikte.

Canlı renkler iç mekanda da devam ediyor

Ford Fiesta’nın dış tasarımında yaşanan bu değişim iç mekanda da önemli yenlikleri beraberinde getirmiş. Örneğin aracın dışı ile uyumlu renklerin kullanıldığı iç mekan aracın hedef kitlesinin daha çok kadınlar olduğunu ( en azından üst versiyonlarda) açıkca ortaya koyuyor. Sunulan, göze hoş gelen ancak feminen renklerin herkes tarafından kabul edilmesi zor.
Renk seçimi dışında çizgilerin de elden geçirildiği iç mekanda önceki modelle benzerlik bulmak mümkün değil.
Büyük düğme ve kumandaların kullanıldığı, pratik kullanıma sahip olan orta konsolda müzik sisteminin kullanımı kolayken aşağıda yer alan havalandırma kumandalarına ulaşmak için gözleri yoldan ayırmak gerekiyor.
Gerek ön gerekse arkada başarılı yaşam alanı ile beğeni toplayan Fiesta görüş açıları konusunda da bir sıkıntı yaşatmıyor. Sadece A sütunun eğimli yapısı bazı koltuk ayarlarında rahatsızlık verse de genel olarak bir sorun teşkil etmiyor.
281 litrelik bagaj kapasitesi ise hacmiyle yeterli alana sahipken ağzının tasarımı ve zeminin altta kalan yapısı nedeniyle yükleme yapmayı zorlaştırıyor.

Motorun nefesi çabuk kesiliyorYol tutuş özellikleri kimliğini açığa çıkartıyor
Her ne kadar performans beklentileri ile Ford ailesi içinde sonlarda kendisinine yer bulsa da, Fiesta yol tutuş konusunda sınıfının en iyi örneklerinden birisi. Herhangi bir elektronik yardımcıya ihtiyaç duymadan da son derece başarılı yol tutuş özelliklerine sahip olan Fiesta hassas çalışan direksiyon sistemi ile de gerek şehir içinde gerekse yüksek hızlarda sürücüsüne güven veriyor.
Üstelik sürüşler esnasında iç mekana kulak tırmalayan seslerin girmemesi de son derece olumlu. Kasislerden geçerken arka koltukta oturanlar ise ne yazık ki süspansiyonun sert vuruntularından rahatsız olabilirler.

Fiyatı dikkat çekiciliği gibi yüksek
Filo otomobili imajından kurtulmaya çalışan Fiesta bunu fiyatına da yansıtmış gibi görünüyor. Günümüzdeki bir kompakt sınıfla yarışan fiyata sahip olan Fiesta bu nedenle el yakan bir seçenek. En önemli rakibi Renault Clio’dan başlangıç fiyatında 3 bin TL daha pahalı olan Fiesta üst versiyonlarda da rakibine kıyasla daha yüksek bedel istiyor. Üstelik Clio’nun dizel motor – otomatik şanzıman seçeneği de bulunuyor.

Öne çıkan özellikler
Yol tutuş, direksiyon, tasarım
Göze batan eksiklikler
Performans, plastik kalitesi, fiyat

Teknik veriler Ford Fiesta 1.4 TDCi Titanium
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 8/1
ÇapxStrok 73.7×82.0 mm
Motor hacmi 1398 cc
Maksimum güç 68 HP-4000 d/d
Maksimum tork 160 Nm-1750 d/d
Son hız 162 km/s
0-100 km/s hızlanma 14.9 sn
Şanzıman 5 ileri manuel
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/kampana
Lastikler 195/50 R15
Depo kapasitesi 40 lt
Bagaj hacmi 281 lt
Ağırlık 1030 kg
Tüketim (fab. ver.) 3.5/4.2/5.3 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 5.6 lt/100 km
Uzunluk 3950 mm
Genişlik 1973 mm (Aynalar dahil)
Yükseklik 1481 mm
Aks mesafesi 2489 mm
Fiyat 37.320  TL

Tasarım 7/10
Bir önceki neslin sıkıcı ve iddiadan uzak tasarımı yeni modelde yerini dinamizme terk etmiş. Tasarımla uyumlu canlı renklerin sunulması da cazibeyi artırmış. Bu açıdan Fiesta’ya sınıfının en iddialı otomobili demek mümkün.

İç mekan 6/10
Dışta kullanılan renklerin iç mekanda da devam etmesi herkes tarafından sevilmesi zor. Ancak bu karar sonucu Fiesta uzun süredir süregelen ‘filo otomobili’ imajından kurtulmayı başarmış. Genel yaşam alanı büyüklük açısından tatminkar.

Motor / Performans 5/10
68 HP ve 160 Nm’lik tork 1.4 litrelik bir motor için çok az. Bu nedenle de performans zayıf. Ani hızlanma isteklerinde cansız olan motor ara hızlanmalarda sık sık vites değişimlerine ihtiyaç duyuyor.

Kullanım / Sürüş özellikleri 7/10
Performansı az olsa da Ford’un uzmanlık alanlarından olan yol tutuş Fiesta’da da öne çıkan bir özellik. Direksiyonun da direktliği küçük sınıf modeller içindeki en iyi örneklerden. Zorlanmalarda arkadan kayma önemsizken süspansiyonun vuruntusu arka kısımda fazla.

Fiyat / Donanım 6/10
Ne yazık ki artık uygun fiyatlı bir otomobil bulmak çok zor. Küçük sınıf araçların fiyatları 30 bin TL’nin üzerinde. Fiesta’da da durum farklı değil. Baz versiyonun fiyatı 35 bin TL civarında iken donanımı zayıf. Test aracındaki Titanium paket sunduğu donanım dikkate alındığında daha cazip bir seçenek.

Sonuç
Hangi sınıftan olursa olsun yol tutuş konusunda çıta yüksekliğini belirleyen araçlar üreten Ford, Fiesta’da da bu kuralı bozmamış. Yüksek dinamizmle birlikte öncüsünün ‘filo otomobili’ imajını yerle bir eden yeni nesil bu sayede farklı kesimlerin dikkatini çekebiliyor. Aracın düşük sayılmayacak satış fiyatına rağmen üst versiyonun donanımı ve sundukları dikkate alındığında fiyat etiketi limiti aşmıyor. Ancak en önemli rakibi gibi dizel motor- otomatik şanzıman seçeneğini sunmaması Fiesta’nın elini güçsüzleştiriyor.

otomobilport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version