Fransa’ya iki yeni Fiesta ile tanışmak için gittik. Birisi şimdiye kadar üretilen en güçlü Fiesta olan ST, diğeriyse Fiesta ailesine ilk kez katılan Active versiyonu. Active model serisi KA+ Active, Focus Active ve Fiesta Active olmak üzere üç modele sahip. Bu aile, standart modeller içinde SUV ruhunu taşıyan bir model serisi olarak tanımlanıyor.

Daha Fazla Fiesta

Active’i daha iyi anlamak için Ford’un küçük sınıfta hali hazırda bulunan crossover temsilcisi EcoSport ile en önemli farkının sürüş pozisyonu olduğunu söylememiz gerekli. EcoSport’ta sınıfının en yüksek sürüş pozisyonlarından biri sunulurken zeminden yüksekliği 190 mm. Active ise zeminden 152 mm yüksekliğe sahip. Standart Fiesta’ya göre zeminden 18 mm daha yüksek olan Fiesta Active’in iz mesafesi de 10 mm daha geniş.

Fransa’nın Nice şehrinde, bol virajlı yollarda gerçekleşen uluslararası sürüş organizasyonunda direksiyonu başına geçtiğimiz Active’in sürüş kabiliyeti de normal bir Fiesta gibi dinamik. Direksiyon sistemi oldukça net çalışıyor. Active için özel ayarlanan süspansiyon sistemi yükselen karoserin dezavantaj olarak geri dönebileceği salınımlarını en az seviyede tutuyor. Ön amortisörlerde hidrolik sarsıntı emici bulunuyor. Bu sayede engebeli zeminlerde yumuşak bir sönümleme sağlayabiliyor.

Standart Fiesta’ya göre sürüşü farklılaştıran bir donanım olarak; Normal, Eco ve Slippery Drive seçenekleri olan sürüş modu bulunuyor. Önden çekişli otomobilde bu sürüş modları sayesinde yakıt ekonomisi haricinde zorlu zeminlerde ilerleyebilmek için ESC ve çekiş kontrolü de düzenlenebiliyor.

Bununla birlikte Active’in yerden yüksek karoseriyle bozuk zeminde aracın altını sürtmeden ilerleme özgürlüğü ve karoserindeki detaylarıyla daha dinamik bir görünümü olduğu söylenebilir.

Fiesta’dan farklı olarak tavan rayları bulunan Active’de, ön tampon altlarından başlayıp, çamurluk kenarlarından, arka tampon altlarına kadar saran siyah plastik bir kaplama bulunuyor. Bu, aracın çevresini sürtüp boyaya zarar verme riskini azaltan ve araca SUV imajı yükleyen bir tercih. Tamponların ve marşpiyelerin altındaki alüminyum görünümlü gri renkli kaplama da bu imajı güçlendiriyor.

Otomobilin içerisine geçtiğimizde koltuklardaki A logolarını görüyoruz. Alüminyum pedal grubu, konsoldaki renkli şeritler ve karbon görünümlü kaplamalarla dışarıdaki dinamizm kabine de yansıtılmış. İç mekan genişliği, baş ve diz mesafelerinde ise bir değişiklik yok. Standart Fiesta ile aynı ölçülerde.

Ford Fiesta Active Motor Seçenekleri

Active’in motor seçeneklerini 1.0 EcoBoost ve 1.5 TDCi’lar oluşturuyor. Otomatik şanzıman seçeneği sadece EcoBoost’ta bulunuyor. Biz 6 ileri vitesli manuel şanzıman ve 120 HP gücündeki 1.5 TDCi dizel motorun görev yaptığı Active ile yola çıktık.

Dört silindirli motor sessiz ve sarsıntısız çalışıyor. Alt devirlerden itibaren canlı. Hızlanma isteklerine de hızlı yanıt veriyor. Ortalama tüketim verisi 4,4 lt/100 km olan 1.5 TDCi’ın bu konuda da iddialı olduğunu görüyoruz. 6 ileri vitesli manuel şanzıman belirgin vites yolları ve yumuşak sayılabilecek debriyaj pedalıyla yeteri kadar konforlu bir sürüş tecrübesi yaşatıyor.

Sonuç

Fiesta Active, crossover imajını yansıtan, dinamik göründüğü gibi sürüş özellikleriyle de dinamik bir otomobil. Ford’un küçük crossover sınıfında EcoSport isminde bir modeli bulunmasına rağmen Fiesta Active ile de bir alternatif daha sunması sürekli yükselen SUV pazarından daha fazla pay almak için yapılan bir hamle olarak nitelendirilebilir.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version