Ford geçtiğimiz aylarda Fiesta'nın üç kapılı iki farklı sportif versiyonunu model gamına ekledi. Red ve Black isimleriyle sunulan kırmızı ve siyah renkteki bu iki otomobilin arkasında ST yazmadığını baştan söyleyelim. Her ne kadar görüntü açısından ST logolarını hak ediyor gibi görünseler de, bu iki otomobilde markanın, ödüllü 1 litrelik EcoBoost motoru görev yapıyor. Bu üç silindirli motorun düşük hacmine bakıp da hemen yüzünüzü buruşturmayın; çünkü turboşarjlı EcoBoost ünite burada 140 beygirlik en güçlü haliyle bulunuyor ki; bu da Fiesta Red'in görüntüsüne uyum sağlayan bir performans sunabileceği anlamına geliyor.

Görüntü demişken; biraz önce de söylediğim gibi bu kırmızı Fiesta adeta bir ST gibi duruyor. Üç kapılı gövdeye sahip olan otomobil, siyah çerçeveli ızgarası, siyah tavanı, iri tavan spoyleri, 17 inçlik jantları ve yan marşpiyeleriyle hot hatch tutkunlarının hoşuna gidebilecek bir görünüm sunuyor. Sportif direksiyon simidi, kırmızı dikişler ve yan tarafları yine kırmızı renk olan koltuklarsa, nispeten daha hafif olmakla birlikte içeriye de sportif bir hava katıyor. Bu noktada ben göstergelerin de kırmızı olmasını beklerdim. Fiesta'nın kabininde parlak siyah kaplamalara da yer verilmiş ki; bu da kalite hissini arttırıyor. Ancak kumanda kalabalığı hala orada durmaya devam ediyor. Sanırım daha sade bir konsol için bir makyaj operasyonu beklemeliyiz.

Fiesta Red, her ne kadar görüntüsüyle ön plana çıksa da, buradaki asıl yıldızın, rakamsal verileri ve önemli detaylarıyla EcoBoost motor olduğu ortada. Fiesta Red'in 140 beygirlik motoru 1 litrelik bir ünite ki; bu da litre başına 140 bg güç anlamına geliyor. Her ne kadar Ford, bu değeri saçma bir şekilde "atmosferik" motorlu performans otomobilleriyle karşılaştırıyor olsa da, litre başına 140 beygirlik değer yine de dikkate değer. Sonuçta bundan on yıl önce sunulan 1.6 litrelik Fiesta S'in litre başına güç oranı bu değerin yarısı kadardı. Bu da turboşarjın avantajını ortaya koyuyor. Maksimum tork değeri 180 Nm olarak verilen motorla ilgili enteresan detaylar mevcut: Mesela 7cm çapındaki pistonların her birinin bir Afrika filini taşıyabilecek dirençte olduğu açıklanıyor. Ayrıca turbonun 248.000 d/d'llk dönme hızının da Formula 1 araçlarındaki turbonun neredeyse iki katı olduğu söyleniyor. Bu da, daha yüksek basınç için dayanıklılığın artırıldığı anlamına geliyor. Yeniden kalibre edilen bu 3-silindirli küçük motor, Fiesta Red'i 0'dan 100 km/s hıza 9 saniyede çıkarmayı başarıyor ve maksimum 201 km/s'ye kadar hızlandırabiliyor ki; bu rakamlar 1 litrelik bir motor İçin dikkat çekici bir performans anlamına geliyor. Bunun yanında Fiesta Red'in tüketim rakamları da 1 litrelik hacimden beklediğimiz gibi oldukça düşük. Fabrika verisi ortalama tüketimi 4.5 lt/100 km olarak verilen otomobille 5.5 litre seviyelerinde tüketim rakamları elde etmek mümkün; hem de şanzımanın 5-ileri olmasına rağmen. 6-ileri bir vites kutusuyla daha düşük tüketim rakamları yakalanabilirdi.

Fiesta Red, görüntüsüyle doğru orantılı şekilde sert bir sürüşe sahip. Fiesta'nın ST logolu daha ateşli versiyonları gibi sert bir yürüyen aksamla donatılan bu otomobilden konfor beklemek biraz yersiz olur, çünkü otomobil düzgün asfaltta bile sekerek İlerliyor. Sert yürüyen aksamın, Ford'lara özgü yol tutuş becerisini daha da yukarılara taşıdığı ise bir gerçek. Bu da virajdan viraja saldıran ateşli hatchback'leri sevenlerin çok hoşuna gidecektir. Bizim gibi, performansın yanı sıra biraz da konfor arayanları İse yorucu bir sürüş bekliyor.

Ford, Fiesta Red'i 62.700 TL'lik bir fiyat etiketiyle sunuyor. Aynı motora ve teknik altyapıya sahip olan Fiesta Black'in fiyatı ise 64.070 TL olarak belirlenmiş. Garip! Oysa ki; "kırmızı olsun, üç kuruş fazla olsun" denmez miydi?

Kaynak: Evo

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version