Fiesta‘nın içerisinden adeta bir “canavar” çıkmasını sağlayan ST modellerinin iddialı olmasına alışığız. Bu sefer de karşımızda güçlü bir Fiesta var.

Otomobilin dışında ST’ye özgü tamponlar, jantlar ve çift egzoz çıkışıyla sportiflik “kararında” vurgulanmış. İçeride ST’ye özgü Recaro imzalı koltuklar bulunuyor. Kapı eşiklerinde Ford Performance logoları yer alırken, konsolda karbonfiber görünümlü kaplamalarla sportiflik hissi arttırılmış. Altı düzleştirilmiş, kalın yapıdaki direksiyon simidinin de ST’ye özel olduğunu görüyoruz. Ama Fiesta ST’nin gözü doyurmasından yana asıl dokunduğu nokta yola çıkınca yaşattıkları oluyor.

Fiesta ST sıra dışı bir sürüş tecrübesi sunuyor. Doğrusal hızlanmada gücü yere aktarmada sorun yaşamayan ST, hızlı dönüşlerde de kayıpsız ve çizgisinde ilerlemeyi başarıyor.

Önden çekişli otomobilin yüksek bir güce sahip olup da bu kadar sağlıklı yol tutmasında konunun uzmanı Quaife markasının ürettiği limitli kaydırmalı diferansiyelin etkisi de var. Sistem otomobilin güç dolayısıyla kayabileceği noktalarda hayati müdahaleleriyle çizgisini korumasını sağlıyor. Opsiyonel olarak sunulan mekanik kilitli diferansiyel elektronik sürüş destek sistemleriyle de büyük uyum içinde çalışıyor. Elektronik olarak çalışan tork yönlendirme sistemi gerektiğinde ön tekerlekler arasındaki tork dağılımını değiştirmek için ABS’yi kullanarak otomobilin viraj içerisinde kalmasına yardım ediyor.

Süspansiyon sisteminin de ST’nin yol tutuş becerisindeki payı büyük. Önlerde MacPherson süspansiyon sistemi, Tenneco imzalı çift tüplü amortisörler bulunuyor. Bu sistem bozuk zeminlerde konfor, asfalt üzerinde de daha iyi bir yol tutuş görevini yerine getiriyor. Arkada torsiyon çubuklu sisteme yer verilmiş. Torsiyon kullanılmasını otomobilin daha sıkı olmasını istedikleri için tercih ettiklerini açıklayan yetkililer, arka yay tasarımı ve üretiminde değişikliğe gitmişler. Ford patentli, “muz” şeklinde, dış bükey eğimli tasarıma sahip arka yaylar yan darbe emişlerinde torsiyonun olumsuz etkilerini karşılıyor. Yol tutuş konusunda da üstüne düşeni fazlasıyla yaptığını söyleyebiliriz.

Standart olarak sunulan Michelin Pilot Super Sport’un da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Fiesta ST’nin sürüş tecrübesini iki kelimeyle özetleyebiliriz: Çok dengeli.

Motor kaputu altındaki üç silindirli turbo benzinli ünite sakin kullanımda tek silindirini devre dışı bırakıp daha ekonomik tüketim ve daha düşük emisyon verileri sağlayabiliyor. Dinamik kullanımda ise ST tüm gücüyle emirlere hazır bekliyor. Gaz pedalı hassas cevap veriyor. Sürücünün küçük taleplerini bile algılıyor. Alt devirlerden itibaren gücünü hissettirip, devirlendiğinde de atmosferik bir ünite gibi bu hissi yükseltmeyi başarıyor. Üç silindirli motordan daha büyük silindir hacimli bir motor gibi güçlü bir ses yükseliyor. Devir yükselip ayağınızı gazdan çektiğinizde çift egzoz çıkışında küçük patlama sesleri yükseliyor. Vites geçişleri yeteri kadar kısa, vites yolları belirgin. Debriyaj pedalı sürücüyü çok yormayacak sertlikte.

Sürüş modları da sunulan otomobilin, motor, direksiyon ve elektronik yardımcıların Normal, Sport ve Track ayarlarıyla kişiselleştirilmesi de sağlanıyor. Vites konsolundaki sürüş modu düğmesi haricinde, direksiyon üstündeki düğmelerle menüye girip buradan kalkış kontrolü de seçilebiliyor. Bu sistem motor devrini yüksek seviyede tutma talimatı verip etkili bir kalkış yapılmasını sağlıyor.

Tüm bunların ışığında yeni Fiesta ST’nin tam bir eğlence otomobili olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç

Fiesta ST, şaşırtıcı derecede net bir otomobil. Sürücünün isteklerini yapmak bir yana sürücünün işini kolaylaştıracak kadar kolay kontrol edilebiliyor. Motor, şanzıman, direksiyon ve süspansiyon sistemleri beklentileri aşan bir uyum içerisinde çalışıyor. Üç ve beş kapılı karoserlerle üretilen otomobilin hangi karoserle, ne kadar fiyatla Türkiye’ye geleceği henüz net değil.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version