Ford’un yeni platformu C2 üstünde yükselen ilk model olan dördüncü nesil Focus ile İstanbul’da buluştuk. İlk bakışta, otomobilin selefine göre daha genç ve dinamik göründüğünü söyleyebiliriz. Sedan, Station Wagon ve Hatchback olmak üzere üç karoserde donanım seçenekleri olarak TrendX, Titanium ve ST-Line sunulurken biz sportif ST-Line donanımlı Ford Focus Hatchback‘in direksiyonuna geçtik.

Güvenli Sular: Ford Focus Hatchback ST-Line

Geniş hava girişli ön tampon ile iri ön panjur tasarımı oldukça saldırgan ve sportif bir görünüm sağlamış. Uzun motor kaputu Focus’tan çok Mondeo’yu anımsatıyor.

Direksiyon arkasında ise bu uzun motor kaputunun güven verdiğini ve manevralarda da aracın bittiği yeri görmeyi sağlayıp ergonomiyi arttırdığını söyleyebiliriz. Arkaya doğru yükselen omuz çizgisi ve alçalan tavan çizgisi dinamik bir profil sağlamış. Arkada iki parçalı yatay stoplar ise genişlik algısını arttırıyor.

Otomobilin içinde de dışarıda olduğu gibi modern ve dinamik tasarım hakim. Malzeme ve işçilik kalitesi sınıfında üst seviyelerde yer alıyor. Otomatik şanzımanlı aracımızda 8 ileri vitesli otomatik şanzımanın dairesel kumandası gözümüze çarptı.

Vites konsolunda önemli bir yer tasarrufu sağlayan bu kumandaya alışmak için biraz pratik yapmak gerekiyor. Diğer fark yaratn yenilikler, 8 inölik multimedya ekranı ve direksiyon arkasındaki head-up display ekranı. Sürücünün gözünü yoldan ayırmadan önemli bilgilere ulaşmasını sağlayan HUD ekranı ergonomiyi ve güvenliği arttırıyor.

Dizel motorlu aracımızla yola ilk çıktığımızda dikkatimizi çeken başarılı ses yalıtımı ve titreşiminin kabine yansımaması oldu. 120 HP’lik motor yeteri kadar atak hissettiriyor.

Yeni sunulan üç farklı sürüş modu da (Normal, Sport, Eco) sürüşü kişiselleştirmeyi mümkün kılıyor.

Sürüş Özellikleri

Sürüş özellikleri Ford’un genelinde olduğu gibi dinamik. Direksiyonun geri bildirimleri başarılı ve sürücünün isteklerini harfiyen yerine getiriyor. Önde çok kollu, arkada torsiyon tipi olan süspansiyon sistemi sürüş dinamizmini desteklerken konfordan da ödün vermeyen ayarlara sahip.

Focus’un 135.000 TL’lik başlangıç fiyatını 1.5 Ti-VCT Sedan ve Hatchback oluşturuyor. 1.0 EcoBoost ise Hatchback ile 169.500 TL’ye satılıyor. 1.5 EcoBlue 151.000 TL’den satılırken, sadece bu motorla alınabilen SW için 5.000 TL fark isteniyor.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda sürüş tecrübesiyle iz bırakan Focus’un yeni nesilde, konfor, ergonomi ve donanım konularında da eklemelerle daha keyifli bir otomobile dönüştüğünü söyleyebiliriz. Focus’taki değişimin, tasarım, donanım, motor ve şanzıman seçenekleriyle ileri atılmış adımlar olarak görülebilir. Sınıfına yeni standartlar getirmese de mevcut rekabete çok iyi uyum sağlamış.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version