Amerika’da uygun fiyatlı otomobil çılgınlığında tekel olmaya çalışan Japonlara rakip olarak Ford markası Ford Pinto adında bir hatchback tanıttı.

Lee Iacocca tarafından 1968 yılında onaylanan projenin son derece düşük maliyetli ve hızlı bir şekilde geliştirilmesi için yöneticiler oldukça büyük bir baskı kuruyordu.

Mühendisler Pinto’yu üretime hazırlarken aracın yakıt deposunda ve bulunduğu yerde oldukça büyük bir sorun buldular: Aracın arkadan yaşayacağı bir darbe esnasında yakıt tankı patlayabilir veya yangına sebebiyet verebilirdi.

Ford mühendisleri bu soruna araç başına 11 dolar gibi oldukça uygun maliyetli bir çözüm bulmuşlardı. Mühendislerin bulduğu bu çözüm, aracın yollara çıkmasında gecikme yaratacağı için Lee Iacocca bu çözümü reddetti ve 1970 yılında Pinto’nun kusurlu bir şekilde üretilmesine onay verdi.

Zaman geçtikçe Ford Pinto yollarda daha fazla görülmeye başladı. Ve beklenildiği gibi yaşanan kazalarda Pinto’ların yakıt tankı patlayarak 190’a yakın insanın ölümüne sebebiyet verdi.

Amerikan hükümeti 1974 yılına gelindiğinde Pinto hakkında detaylı bir inceleme başlattı. Fakat problemin çözülmesi yaklaşık üç yıl sürdü.

Mother Joness adlı dergi ile birlikte Ford Pinto’nun bütün gerçekleri halka duyuruldu. Bunun üzerine marka, 1978 yılında bütün Pinto’ları geri çağırarak yakıt tankını ve bulunduğu bölgeyi yeniledi.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version