Gaz pedalı tepkime cihazları ne işe yarar? Bir ihtiyaç mıdır? Faydaları ve zararlarını öğrenelim.

Gaz pedalı tepkime cihazları; biz gaza bastığımızda motora giden sinyalin hızını artırarak veya yavaşlatarak gaz tepkime refleksini etkilemektedir. Siz gaza bastığınızda sinyal motora giderek gaz kelebeğini açar, bu açıldığında içeriye yakıt ve hava karışımı dolar. Bu sinyal süresi ne kadar uzun olursa kelebek o kadar açık kalır ve yakıt sarfiyatı da o derece fazla olur. Biz bu yolu tepkime cihazıyla kısaltırsak, gaz kelebeği daha az süre açık kalır ve yakıttan tasarruf etmiş oluruz.

Elektronik gaz kelebeğine sahip bütün manuel ve otomatik otomobillerde rahatlıkla kullanılır. Bazı otomobillerde sürüş modu olarak bu özellik zaten var. Ama, dışarıdan adapte edilen otomobillerde de gaz tepkime süresini oldukça kısalttığı için otomobilin ivmelenmesinde oldukça önemli zaman kazandırır.

Avantajları neler?

Örneğin bazı Japon ve Kore malı manuel otomobillerde debriyaja basıp kalkışa hazırlandığınızda size gaz desteği vererek kolay bir kalkış yapmanızı sağlar. Ancak her otomobilde bu özellik yok. Bu tip otomobiller çok yoğun trafikte ve sıcak havalarda klima çalışırken kalkış için gerekli desteği sağlamış olur. Ancak bu sistemin olmadığı otomobiller gerekli kalkış desteğini sağlayamadığı için geç tepki verecektir. Aynı şekilde dik yollarda (rampada) otomobil kalkış yaparken boğulmayı önleyerek seri bir kalkış sağlar. Ani sollamalarda da bayılmayı önleyerek kolayca kendi şeridimize geçmemizi sağlar.

Yakıt sarfiyatını nasıl etkiler?

Gaz kelebeğinin açık kalma süresini kısalttığı ve gazı hızlıca alıp motora ilettiği için yakıt tüketimini ciddi ölçüde kısar. Tepkime hızı arttığı için gaz kelebeği anlık açılıp kapanarak, motorun yakıt ihtiyacını minimum oranda karşılayarak yakıt tasarrufunu sağlamış olur.

İçeriden kumanda edilebilen sürüş panellerine sahip araçlar üç kademelidir. Ekonomik, Normal ve Performans sürüş modu olarak sınıflandırabiliriz. Bu sürüş modlarını doğru zamanda ve doğru yerde kullanmalıyız. Örneğin yağmurlu ve karlı havalarda eğer performans sürüş modunda kullanırsak istemediğimiz olaylarla karşılaşabiliriz. Güvenli ve doğru sürüş için doğru kullanım modlarını öğrenmek gerekiyor.

Video ve İçerik: Scriba TV

Yapım: 321 Media

Sunucu : Şeref Akgün

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version