Çin otomobilleri ülkemizde satışa sunulacak haberi ortaya atıldıktan sonra her kafadan bir ses çıkmaya başladı. Kimi bu otomobillerin güvensiz olduğunu ne de olsa Çin’de üretildikleri için gerek güvenlik gerekse kalite açısından önemli zayıflıkları olduğunu söylerken kimisi de ucuz fiyat sayesinde ülkemizde üretilen modellerin rekabet adına fiyatlarının aşağı çekileceğini ve bundan tüketicilerin kazançlı çıkacağını belirtti. Aradan geçen yaklaşık 3 yıl sonunda ise Türk tüketicileri artık Çin otomobillerini kabul etmiş oldu. Peki bu 3 yıl sonunda Çin üreticilerinin karnesi nasıl?
Ülkemizde Çin otomobilleri denilince akla hemen iki firma geliyor. Bunlardan biri Mazda’nın eski distribütörü Mermerler Otomotiv tarafından ithal edilen Chery ve diğeri de Kia’nın da distribütörü olan Çelik Motor tarafından satışa sunulan Geely.
Chery SUV ve ticari araç seçenekleri ile Geely ile pek aynı tüketici grubunu hedeflemediği için iki firma arasında önemli bir pazar yarışı bulunmazken Geely ülkemizde oldukça fazla tercih edilen sedan modellere ağırlık vererek satış rakamlarını yukarı çekmeye çalışıyor. Sonuca baktığımızda ise iki firmanın da şu anda her ne kadar istedikleri rakamlara henüz ulaşamadıkları görülse de ön yargıları yıkarak her geçen gün satışlarını artırdığını görüyoruz. 
Geely’nin satışlarını artırmak için en önemli modellerinin başında ise tasarımıyla öne çıkan modeli Emgrand EC7 geliyor. 
EC7’nin büyük boyutları daha ilk bakışta kendisini belli ediyor. EC7’nin 4635 mm’li toplam uzunluğu Fluence’dan 15 mm, Volvo S60’dan 7 mm daha fazla. Bu büyük boyutlar ile heybet konusunda bir sıkıntı yaşamayan EC7 yer yer Mercedes-Benz S Serisi ve Hyundai Genesis ile benzerlikler taşıyan bir tasarıma sahip. Önde yuvarlak hatlardan kaçınılarak küt ve köşeli çizgilerin kullanıldığı otomobilde arkada şişkin detaylar ve LED’li stoplarla modern ve güçlü bir görünüm elde edilmiş. Önden arkaya büyük bir uyum içinde olan aracın tasarımında olumsuz sayılabilecek bir nokta bulmak gerçekten zor.

Dış tasarımdaki etki iç mekana yansımamış

İç mekana geçildiğinde ise test aracındaki gibi üst versiyonda sizi deri döşemeli koltuklar karşılıyor. Açık renklerin kullanıldığı iç mekanda bu sayede ferahlık artırılmış. Sürücü koltuğunuzda oturduğunuz anda ise düğme ve şalterlerin ergonomik açıdan bir sıkıntı yaratmadığı ancak kullanılan malzeme kalitesi ile dış tasarımın heybetine yakışmayan bir orta konsol bekliyor. Elbette aracın satış fiyatı düşünüldüğünde bundan fazlasını beklemek yanlış olur. Ancak konsoldaki plastiğin ağır kokusunun 1 yıllık test aracında bile hala oldukça güçlü olması sürüşler sırasında sizi sıkıntıya sokacaktır. Plastiğin kokusu baş ağrısı yaparken sürücünün dikkatini de dağıtıyor.
2650 mm’lik dingil mesafesi ile oldukça geniş bir iç mekanın beklendiği EC72de ne yazık ki uzun dingil aralığı başarılı bir şekilde kullanılmamış. Ön kısımda rahat bir şekilde oturmak istediğinizde arkadaki yaşam alanı küçük sınıf araçlardan bir küçük kalıyor. Sürücünün direksiyonu sadece yükseklik ayarı yapıp derinlik ayarı yapmamasından dolayı koltuk ayarıyla sürüş pozisyonunu bulmaya çalışması arkadaki yaşam alanın da bir hayli azalmasına neden oluyor. 
Büyük boyutlar nedeniyle görüş açılarında yaşanması düşünülen görüş sorunları ise EC7’de olmadığı için bu büyük boyutlu otomobili kullanmak dar alanlarda bile hiç zor olmuyor.

1.5 litrelik motor şehir içi için yeterli

Ülkemizde 1.5 litrelik benzinli motor seçeneği ile satışa sunulan EC7’nin aslında bir de 1.8 litrelik benzinli versiyonu bulunuyor. Ancak gerek vergi dezavantajı gerekse bu motorda da otomatik şanzıman sunulmaması nedeniyle bu güç ünitesini ülkemizde görmek mümkün olmayacak. Aracın büyük boyutları ve 1.3 tona yaklaşan boş ağırlığı düşünüldüğünde motorun nefesinin çabuk kesilmesinin beklendiği EC7 sürücüsünü bu konuda yanıltıyor. Sadece ilk hızlanmalar konusunda debriyajdan kaynaklanan sıkıntıların yaşandığı otomobilde ilk hareket verildikten sonra özellikle şehir içinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmıyor. Çok gürültülü olmayan motor bu özelliği ile de beğeni toplarken yakıt konusunda ise 9-10 lt dolaylarında geziniyor.
Aracın sürücü koltuğuna oturduğunuzda ilk anda karşınıza çıkan, ucuz ve güvensiz bir hava veren direksiyon simidi ile kontrol edilen EC7’nin bu direksiyondan acilen kurtulması gerekiyor. Yönlendirmeler konusunda çok başarılı olamayan otomobil 205 mm taban genişliğindeki lastiklere sahip olsa da 65 yanak yüzdesi ve ayarlarının iyi olmadığı süspansiyon sistemi ile zorlanmalarda kolayca izinden çıkabiliyor. ESP’nin de sunulmaması nedeniyle aracı izine döndürmek için kontra hareketlerinin yapılması gerekirken bunu her sürücünün başarması da zor. Çünkü araç ağırlık transferleri sırasında da sorunlar yaşıyor.

Düşük fiyata karşılık donanım zengin

Geely EC7’nin satış fiyatı aslında hiç de yüksek değil. Günümüzde ülkemizde üretilen bir küçük sınıf aracın satış fiyatı 30 bin TL’nin üzerinde. EC7’nin alt versiyonun fiyatı ise 29 bin TL iken teste konuk olan üst versiyon 32 bin TL karşılığında satın alınabiliyor. Bu fiyat karşılığında ABS, sürücü-yolcu-yan ve perde havayastıkları, klima, deri döşeme, sunroof gibi pek çok donanımı tüketicilere sunan EC7’nin donanım olarak tek belki de en önemli eksiği ESP’nin sunulmaması. 
Çelik Motor güvencesi altında satışa sunulan ve bu sayede servis-yedek parça gibi konularda bir sıkıntının yaşanmadığı Geely’de dizel versiyon sunulmamasını LPG uygulamaları ile telafi etmek mümkünken son zamanlarda artan otomatik şanzıman tercihlerini bertaraf edecek bir alternatif bulunmuyor.


Öne çıkan özellikler
Tasarım, fiyat, donanım
Göze batan eksiklikler
Kalite, imaj, yol tutuş, iç mekan genişliği

Teknik veriler Geely Emgrand EC7
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 77.8×78.8 mm
Motor hacmi 1498 cc
Maksimum güç 106 HP-5800 d/d
Maksimum tork 133 Nm-4400 d/d
Son hız – km/s
0-100 km/s hızlanma – sn
Şanzıman 5 ileri manuel
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Disk/disk
Lastikler 205/65 R15
Depo kapasitesi 53 lt
Bagaj hacmi 680 lt
Ağırlık 1280 kg
Tüketim (fab. ver.) 5.6/7.2/8.7 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 9.7 lt/100 km
Uzunluk 4635 mm
Genişlik 1789 mm
Yükseklik 1470 mm
Aks mesafesi 2650 mm
Fiyat 32.050 TL

Tasarım 9/10
Geely’nin en iddialı olduğu konu kuşkusuz dış tasarım. Aracın çizgilerinin bir bütün halinde çok başarılı olması Emgrand’ın olduğundan çok daha pahalı bir otomobil gibi görünmesini sağlamış. Yer yer başka araçlardan izler taşısa da genel olarak tasarım önden arkaya büyük uyum içinde.

İç mekan 5/10
Dış tasarımda kendisine hayran bıraktıran bir otomobile göre iç mekan oldukça sönük. Ancak aracın satış fiyatı göz önüne alındığında genel olarak kabin ortalamaları yakalıyor. Büyük boyutlarına rağmen arka kısımda beklenenden daha az yaşam alanı sunuluyor, plastik kalitesiz.

Motor / Performans 6/10
1.5 litrelik motor büyük gövdeye ilk hareketini verirken bir hayli zorlanıyor. Ancak daha sonra herhangi bir olumsuzluk yaşanmıyor. Performans konusunda çok şey beklemenin yanlış olacağı Geely özellikle şehir içinde gerekli gücü sunma konusunda bir sıkıntı yaşamıyor.

Kullanım / Sürüş özellikleri 5/10
Oyuncak bir otomobilin ki gibi oldukça ince ve güven vermeyen bir direksiyon simidine sahip olan EC7 geniş ancak bol yanaklı lastikleri ile yola tutunmakta zaman zaman sorunlar yaşıyor. Büyük gövdenin ağırlık transferleri sırasında salınımları ve kontrolden çıkma eğilimi bir hayli yüksek.

Fiyat / Donanım 8/10
Günümüzde pek çok küçük sınıf otomobilinden daha ucuz fiyatla satılan EC7 bu sayede önemli bir avantaja sahip. Fiyatı düşünüldüğünde sunduklarının yeterli olduğu otomobilde sadece ESP’nin sunulmaması olumsuz.

Sonuç
Büyük bir önyargı ile Türkiye pazarına merhaba diyen Çin otomobilleri içinde Geely arkasına aldığı Çelik Motor güvencesi ile önemli bir artıya sahip. Servis ve parça tedariki konusunda minimum sorunlar yaşatan firma bunun karşılığında ucuz fiyata tasarımıyla öne çıkan bir otomobile sahip olma şansı veriyor. 
Ancak aracın tasarımındaki başarının iç mekana yansımaması uzun vadeli kullanımlarda sıkıntılar yaşatacaktır.

 
Kaynak : otomobilport

Galeri















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version