Otomobilinizin markası, modeli, motor hacmi, sahip olduğu beygir gücü, torku ne olursa olsun yere yalnızca bir avuç içi kadar değen lastikler üzerinde hareket eder. Dolayısıyla seçmiş olduğunuz lastikler, sürüş emniyetinin en önemli unsurları arasında yer alır.

1898 yılında Frank Seiberling tarafından Akron Ohio’da kurulan Goodyear şirketi 129 yıldır, otomobiller, kamyonlar, kamyonetler, motosikletler, SUV’ler, yarış otomobilleri, çiftlik araçları ve ağır iş makineleri için lastik üretmeye devam ediyor.

Lüksemburg’daki Ar-Ge Çalışmaları: Goodyear, lastik üretiminde ar-ge ve inovasyona verdiği önemi, geçtiğimiz günlerde Lüksemburg, Colmar-Berg’deki inovasyon merkezinde açtığı yeni lastik test laboratuvarı ile bir kez daha kanıtladı. Son teknoloji ile donatılan, özel üretilmiş makinelerle otomobil, kamyon ve kamyonet lastiklerinin test edildiği bu inovasyon merkezini görmek üzere Lüksemburg’a gittik.

Lüksemburg; Almanya, Fransa ve Belçika ile sınırı olan 82 km uzunluğunda ve 57 km genişliğinde küçük bir ülke. 600 bine yakın nüfusu olsa da nüfusun önemli çoğunluğunu yabancılar oluşturuyor. Goodyear’ın bu önemli yatırımını Lüksemburg’a yapmış olması ve iş hacmi yaratması dolayısıyla Lüksemburg’daki popülerliği üst seviyede…

Goodyear İnovasyon Merkezi (GIC), Lüksemburg gibi çok küçük bir ülkede çok geniş alan yayılmış olan bir tesis. Buradaki laboratuvarda üç temel lastik testi yapılıyor.

Geliştirilen tüm yeni lastiklerin belirli performans kriterlerini başarılı bir şekilde geçmesinin ön koşulu olan lastik geliştirme performans ölçümleri bu laboratuvarda yürütülüyor. Yeni laboratuvarda aynı zamanda çeşitli küresel ve uluslararası standartlarla lastik uyumluluğunu ölçmek, üretim performansını ve kalite kontrolünü takip etmek üzere ruhsatlandırma ve onay testleri de yapılıyor.

Goodyear Kevlar ile Fark Yaratıyor

Kevlar Malzemenin Farkı: Lastik üretiminde sağlamlığı ve dayanıklılığı arttırmak için farklı malzemeler deneyen Goodyear mühendisleri, özellikle “kevlar” malzemeyle ürettikleri ürünlerin zorlu zeminlerdeki performansından övgüyle söz ediyorlar. Genellikle arazi tipi otomobillerde kullanılan Goodyear’in Wrangler All-Terrain Adventure adını verdiği lastik, pazarda sağlamlığı ve dayanıklılığıyla kendini gösteriyor.

Lastik konusundaki uzman dergiler tarafından pazarın lideri olarak seçilen Wrangler All-Terrain Adventure, özellikle lastik yanağı testinde büyük başarı kaydediyor. Elbette bunda Goodyear mühendislerinin lastik tasarımında kullandıkları “kevlar” fiber kaplamanın payı büyük.

Başta da yazdığım gibi… Otomobiliniz ne marka olursa olsun, dört tane lastik üzerinde durduğunu unutmayın…

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version