Honda Civic ailesinin sportifliğini temsil eden en güçlü seçenek Type R. Ancak bu otomobil herkese hitap edecek bir fiyata ve sürüş tarzına sahip değil. Honda Civic HB Sport‘un, ulaşılabilir fiyata ve sürüş tarzına sahip değil.

Civic HB’nin, ulaşılabilir fiyatla Type R’ın sportifliğini biraz olsun hissettiren bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. “Hot hatch” modeller haricinde kompakt hatchback sınıfının en güçlü motoru Civic HB’de sunuluyor. Tasarımıyla da gücünü dışa yansıtan otomobilin geniş hava girişine sahip ön tamponu ile saldırgan bir duruşu var. Öndeki agresiflik arkada da etkisinin arttırarak devam etmiş. Arka tampon ortasına konumlandırılan çift egzoz çıkışı ve plastik kaplamalarla sportifliği arttırılan arka tampon güzel görünüyor.

Honda Civic HB Sport Tasarım Detayları

Otomobilin içerisine geçtiğimizde tasarım olarak Civic Sedan’dan farklı olmadığını görüyoruz. Civic Sedan RS’de olduğu gibi alüminyum pedallar ve kırmızı renkli gösterge aydınlatmaları gücün dışa vurumu olarak yorumlanabilir.

Otomobilin boyutlarına baktığımızda sedan seçeneğine göre 130 mm daha kısa, 21 mm daha yüksek, dingil mesafesinin ise 1 mm daha kısa olduğunu görüyoruz. Sedan’da 519 litre olan bagaj HB’de 420 litre. Aynı motor ve şanzıman ile Sedan 1388 kg, HB ise 1411 kg’lik boş ağırlığa sahip. Fiyat farkına baktığımızda ise HB’nin 105.950 TL, RS’in ise 120.950 TL olduğunu görüyoruz.

Otomobilin kokpitinin sıkıcı olduğunu kimse söyleyemez. Ama kimilerine göre çok hareketli olan tasarım, dağınık kontrol düğmeleri, dijital gösterge grubu göz yorucu olabilir. Sert plastik malzeme bolluğu, birleşme noktalarının geniş tutulması, sınıfındaki Alman rakipleri karşısında kalite algısının daha düşük kalmasına yol açıyor.

Sürüş dinamiklerine baktığımızda direksiyonun yeteri kadar iyi geri bildirimleri sağladığını ve sürücünün isteklerini takip etmekte sorun yaşatmadığını görüyoruz. Süspansiyon sistemi karoser salınımlarını kontrol altında tutabilecek kadar sert ama konforsuz bir sürüş de sağlamayacak ayarlara sahip.

Sınıfının en güçlüsü olduğunu belirttiğimiz motor bu konuda rakiplerini gölgede bırakıyor. Geleneksel tipteki anahtar ile uyanan motorun sportif tınıları var. Çığırtkan ya da rahatsız edici değil. Çift egzoz çıkışından da rahatsız edici sesler yükselmiyor.

Honda Civic HB Sport alt devirlerden itibaren akıcı şekilde hızlanıyor. Bunda CVT tipi otomatik şanzımanın da verimli bir çalışma karakteri olması etkili.Konfor konusunda beklentileri karşılıyor. Ani hızlanma isteklerinde ise dinamizm eksikliği yaşatan CVT, manuel olarak vites yönetimine izin vermesi sayesinde istenilen motor devrine ulaşılabiliyor. Manuel vites seçiminde çift kavramalı otomatikler kadar hızlı olamadığını da söylememiz gerekli. Bu kadar dinamik bir motorun sportiflik etkisini arttırmak adına belki ileride manuel şanzıman seçeneği sunulursa taşlar tam olarak yerine oturabilir.

Yakıt tüketimi konusunda Sedan RS’te söylediklerimizi tekrar edeceğiz. Agresif ve dikkatsiz kullanımda tüketim 9,0 lt/100 km seviyelerine ulaşsa da test verilerinde elde ettiğimiz 7,6 lt/100 km’lik ortalama tüketimi elde etmek sürücünün elinde.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version