Hurda araçlara vergi indirimi, yaşı 16 veya daha büyük olan araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkarılması halinde yeni araç alanlar için 10 bin TL miktarında Özel Tüketim Vergisi indirimi sağlanması olarak tanımlanabilir.

Hurda araç teşviki olarak da vatandaşlara sunulan bu imkanların şartları Motorlu Taşıtlar Vergisi kanunu kapsamında belirlenmiştir. Hurda araç indirimi 2018 yılında, hurda sayılabilecek yaşı büyük otomobiller, minibüsler, otobüsler, kamyonlar, kamyonetler, panelvanlar bu kapmasa girebilecektir. Ortalama olarak yapılan araştırmalarda sonuç verilere göre ülkemizde hurda araç sayısı oldukça fazladır. Bu sayı son istatistiklere göre 4.3 milyon otomobil, 163 bin minibüs ve 779 bin kamyoneti kapsamaktadır.

Hurda Araç İndirimi Nedir?

Araç almak isteyen vatandaşlar, en fazla Özel Tüketim Vergisi mikatrının yüksek olmasından dolayı sıfır araç alımlarında zorlanmaktadır. Bazı araçlar, üzerlerindeki vergi borcu ve özellikle yaşı büyük olması sebebiyle kullanım dışına çıkmıştır.

Bu araçlar hurda indirimini bekleyen araçlardır. Hurda araç indiriminde ÖTV indiriminin 10 bin TL olması için yeni alınacak olan aracın vergisiz fiyatı 46 bin TL’nin altında olması gerekmektedir. Genellikle 1997 ve bu yıldan önceki araçların hurdaya çıkması hedeflenmiştir. Hurda araç ÖTV indirimi 2018 yılında devam etmesi ile birlikte başvuru süresi 2019 yılına kadar uzatılmıştır. Hurda araç ötv indirimi resmi gazete’de torba yasası ile birlikte bildirilmiştir.

İndirim ile birlikte hurda sayılan aracın ödenmemiş MTV borcu, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları, plakasında kesilen idari trafik parası cezaları da terkin edilecektir. Vatandaşlar hurda sayılan araçları doğrudan ihraç etmeleri durumunda bu yasadan yararlanabileceklerdir. 3 ay boyuncda da ihraç edilen huırda araçların sahipleri bu yasadan hak kazanabilmektedir.

Hurda Araç İndiriminden Nasıl Yararlanılır?

Hurda araç indirimi nasıl olacak? Bu sorunun cevabının şu şekilde verilmesi mümkündür; 16 yaşında veya 16 yaşından büyük araç sahipleri, araçlarını öncelikle ilgili müdürlüklere teslim etmeleri gerekmektedir. Bu kurumlar şunlardır:

  • Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda Müdürlüğü,
  • Büyük Şehir Belediyesi,
  • İL Özel İdare Merkezi,
  • Ömrünü Tamamlamış Araç Toplama Merkezi.

Bu merkezler dışında aracın sahibi hurda aracını doğrudan ihraç etmesi halinde de hurda indiriminden yararlanacaktır. Daha sonra bu merkezlerden alınan belge ile trafik tescil kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Trafik tescil kurumunda hurda olan aracın tescil bilgisi sildirilir. Vatandaşlar trafik tescil kurumundan hurda aracın tescilinin silinmesi ile ilgili verilen belgeyi yeni araç alımında kullanacaklardır. Yeni araç bayiliklerinde vatandaş için teşvik tutarı hazırlanır. Yeni araç satan bayi devlete yatırmak zorunda olduğu vergileri bu teşvik tutarı miktarınca yatırmama fırsatı kazanmış olacaktır. Bu işlemler otomotil bayileri tarafından yapılması vatandaş için de kolaylık sağlayacaktır. Belirtilen merkezler dışında hurda aracını ihraç etmeyi tercih eden vatandaşlar belgesini gümrük idaresi biriminden almalılardır.

Yeni alınacak olan aracın hurda sayılan araç ile aynı türde olması önemlidir. Eğer hurdaya çıkarılan araç otomobil ise yeni alınan taşıtın da otomobil olması gerekmektedir. Eski araçların hurdaya teşvik edilmesi ile yakıt tüketimi ve dayanıksız formları sebebiyle can ve emniyet güvenliğini arttırmak amaçlanmıştır. Ayrıca bu indirim sayesinde araba piyasası da hareketlenmiş olacaktır. Ülkemizde çok sayıda hurda sayılacak yaşları 16 üzeri olan aracın olduğu düşünülürse daha fazla kişinin yeni araba almaya teşvik edilmesi ile araba satışlarında da artış sağlanacaktır. Hurda araç ötv indirimi 2018 resmi gazete ile yayınlanarak tüm vatandaşlara duyurulmuştur. Alınacak olan yeni araçtaki ÖTV indirimi tutarı Bakanlar kurulunca alınan aracın cinsine göre belirlenecektir. İndirim yapılan ÖTV aynı zamanda KDV matrahından da düşüleceği için düşmüş ÖTV’nin %18 kadar oranında vatandaş yararına olmuş olacaktır.

Hurda Araç İndirimi İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Hurda araç indirimi için aracın 16 yaşında veya 16 yaşındana daha büyük olması gerekmektedir. Ve en önemli diğer şartlardan biri de hurdaya ayrılan aracın tesbitindeki kesin delil ve ispatlara bakılması şartıdır. Önemli olan bu araçların bir daha hiçbir şekilde trafiğe çıkmamasıdır. Bu belgenin suistimal edilebilek nitelikte olması sebebiyle bu belgenin takini çok iyi şekilde yapılacaktır. Bu sebeple hurdaya ayrılan araçların daha sonra varlığının tespit edilmesi halinde 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezsası olduğu belirtilmektedir. Hurda araç indirimi şartları arasında en önemlisi aracın kesinlikle hurdaya ayrıldığına dair ispatlı belgesinin bulunmasıdır.

Hurda Araç İndirimi Ne Kadar Olacak?

Yasanın hayata geçirilmesi ile birlikte 2018 yılında hurda araç ÖTV indirimi en yüksek miktar düşünüldüğünde 10 bin TL ve 1800 TL KDV indirimi olarak yansıtılmıştır.

Hangi Firmalar Hurda Araç İndirimi Yapmaktadır?

Otomobil sektörüne hareket getirmesi düşünülen hurda araç ÖTV indirim yasası ile birlikte hemen hemen her otomobil firması hurda araç indirimi teşviğini desteklemiştir. Oromobil firmaları kendi kişisel kampanyalarını da sunarak hurda indirimi ile birlikte vatandaşlar için uygun koşullar sağlamaktadır.

Aynı şekilde bu yasa sayesinde ikinci el otomobil satışlarında da artış görünmektedir. Çünkü elinden hurda aracını çıkarmak isteyen çok sayıda insan vardır. Bu yasa ile birlikte hurda araçlarını da uygun fiyatlarda satmaya çalışan çok sayıda vatandaş olmuştur.

En fazla 10 bin TL indirim kapsamı olan bu yasa ile birlikte birçok vergiden de ödeme muaffiyeti kazanılması vatandaş için oldukça olumlu bir gelişme olmuştur. Hurda araç indirmi yapan firmalar genellikle kendi kampanyalarını da bu indirim oranlarına göre ayarlamaktadırlar.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version