Bu otomobilin tasarımını çok seviyorum. Güney Koreli iki marka, Hyundai ve Kia, bu tasarım işini çok iyi çözdüler. Ortaya iyi görünen bir otomobil çıkarsa bu son dönemlerde neredeyse sürekli olarak, bu iki markanın ürünü oluyor. Bu konuda gerçekten de her iki markayı ve markanın tasarım ekiplerini tebrik etmek gerekiyor. Yakışıldı, karizmatik ve bakışları üzerlerine rahatlıkla çeken ilgi mıknatısları ortaya koyuyorlar. Hyundai Elantra da bu yakışıldı otomobillerden biri. Özellikle kırmızı renge büründüğü zaman, ona bakmayanı, ona dikkat etmeyeni bulmak çok zor. Son derece karizmatik görünüyor ve tüm ilgiyi bir anda üzerine topluyor.

Sivri hatları kaliteli detaylarla çok iyi birleştirilmiş. Coupe otomobillere gönderme yapan tasarım detayları sayesinde, profil görünümü konusunda da iddialı. Araçta bulunan tüm sütunlar o kadar iyi şekillendirilmiş ki, otomobilde atıl bir görüntü oluşturacaklarına, tasarımın bir parçası olarak inşa edilmişlermiş gibi algılanıyorlar. Yaşam kabininde de oldukça geniş ve konforlu bir kullanım alanı sunuyor. Sürüş pozisyonunun ayarlanması konusunda rahat ettiğim otomobillerden biri oldu. Aracın içinde yolculuk eden herkesin rahat edeceği bir yaşam alanına sahip, arka tarafta oturanlar da son derece konfor içinde yolculuk ediyor. Tasarımın getirdiği detaylar nedeniyle bazı görüş açılarında sıkıntılar yaşanıyor. Ama bu bana, test sürüşü sırasında kullanım zorluğu yaşatmadı. Genel olarak yaşam alanında kaliteli detaylara da yer verilmiş durumda. 

Bagaj kapağının dışarıdan açılamıyor olması benim anlam veremediğim bir uygulama. Elbette bunu yapanların belli bir açıklaması vardır ama bagaj kapağı sadece bagajın üzerinden açılabiliyor. Bagaj kapağını anahtarla kullanmak pek de pratik değil.. Neyse gelelim konumuza… Hyundai Elantra’nın eli çok güçlü. Neden mi? Ülkemizde en çok aranan 1.6 lt dizel motor ve otomatik şanzıman seçeneğini sunuyor. Bu bence şahane görünen tasarıma sahip otomobilin en önemli arlısı. 1.6 lt dizel ünite 4000 d/d’de 128 HP güç üretiyor. 1.6 lt dizel motorlara baktığım zaman, bu gücün son derece iyi olduğunu görüyorum. 280 Nm torkunsa 2750 d/d’den itibaren kullanıma sunulduğu belirtiliyor. Bu veriye baktığımda açıkçası alt devirlerde önemli bir boşluk olacağını tahmin ediyordum. Turbonun devreye giriş zamanı benim bu düşüncemi haksız çıkardı. Alt devirde biraz turbo boşluğu yaşanıyor ama bu, o kadar da dikkat çekici bir seviyede değil. Yüksek torkun da getirdiği artıyla motorun performansı oldukça iyi. Manuel şanzıman seçeneğiyle 10.5 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlıyor.

Beklediğim gibi, 6 ileri oranlı otomatik şanzımanın getirdiği etkiyle, test aracında hızlanma verisi 11.5 saniye olarak açıklanıyor. Ben de yaptığım ölçümler sırasında, buna çok yakın sonuçlar buldum. Yüksek hızlara çıkına isteği konusunda da son derece işlekli bir araç olmuş. Süspansiyon sistemi genel olarak konforlu bir şekilde görevini yapıyor. Fakat biraz daha sessiz bir çalışma karakteri olması gerektiğini düşünüyorum. 1383 kg ağırlığında olan Elantra performans konusunda bu kombinasyonla beğenimi kazandı. Elbette yakıt tüketimi konusunda da çok önemli bir artısı bulunuyor. Yapmış olduğum ölçümler sırasında 5.9 litre yakıtla yetinebildiğim gördüm. Bu veriye baktığım zaman dizel ve otomatik kombinasyonu kullanan araçlar sırasında önemli bir konumda yer aldığını görüyorum.

Cebinizi koruyacak bir otomobile sahip olacağınız kesin görünüyor. İş fiyat konusuna geldiğindeyse, burada biraz duraksadım açıkçası. Hyundai Türkiye pazarlama ekibi bana kızmasın ama bu fiyatın daha aşağıda olması gerekiyor. Liste fiyatı olarak açıklanan 84 bin 350 TL (önerilen fiyatı 79 bin 990 TL) bakışları farklı yerlere çok rahat yönlendirebilir. En basitinden baktığımda, Toyota Corolla’nın dizel ve otomatik versiyonunun satış fiyatının 73 bin TL’den başladığını görüyorum. Elbette Hyundai’de, 1.7 lt dizel motor seçeneğine göre daha uygun bir fiyat yakalanmış ama bu fiyatlar bana yüksek geldi, sizi bilmiyorum…

Kaynak: Auto Show

Galeri




















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version