Hyundai’nin, i30 ile başlayan yeni nesil tasarım anlayışının son temsilcisi ix35. Keskin çizgilerle hatları belirginleştirilen aracın, arkaya doğru eğimli tavanı ve yüksek omuz çizgisi iddialı bir tasarım için temel oluşturmuş. Sportif tasarım için arkaya doğru daralan camlar aracın içinin karanlık olmasına sebep olsa da, üst donanımda sunulan panoramik cam tavan sayesinde aydınlık bir kabin elde ediliyor. Yerini aldığı Tuscon’a göre çok daha gösterişli bir tasarıma sahip olan ix35, rakipleri karşısında da fark yaratabiliyor. Hyundai ix35, Nissan Qashqai ve Volkswagen Tiguan’ın hakim olduğu kompakt SUV’lar arasına, tasarımıyla olduğu kadar kullanım maliyetleriyle de yeni bir soluk getirecek. ix35’in kompakt boyutları tıpkı rakiplerinde olduğu gibi ona şehirde kıvraklık sunuyor. 4410 mm’lik uzunluğu karşısında 2640 mm’lik dingil mesafesine sahip olan ix35, geniş bir yaşam alanı sunuyor. Aracın içerisine geçildiğinde, tıpkı dışındaki gibi güçlü ve iddialı çizgilerle karşılaşılıyor. Birçok kontrol tuşunu Hyundai i30’dan tanıyoruz aslında. Çok fazla tuş karmaşası yaratmayan aracın direksiyon çapının ideal boyutlarda olduğunu söyleyebiliriz. Ele iyi oturan direksiyon üzerinden müzik sistemi, telefon ve cruise control’ü yönetmek mümkün. Direksiyonun üzerindeki alüminyum görünümlü kaplama ön konsolla bütünlük sağlıyor. Sportif görünümlü göstergeler rahat okunuyor. Derin siperlik sebebiyle yan koltuktaki meraklı gözlerin bu alanı görmekte fazla şansı yok. Anahtarsız giriş fonksiyonu sayesinde zahmetsizce aracın içine girdiğinizde motoru çalıştırmak için Start/ Stop tuşuna basmanız yeterli. Anahtarı cebinde fazlalık olarak görenler için ise, orta kol dayamanın içinde anahtara özel bir yuva yapılmış. Aracın içini kurcaladıkça kullanılan plastik malzemelerin sertliği dikkat çekiyor. Dokunma hissini azaltan bu durum yolda ilerlerken de sert bir otomobilin içerisinde olduğunuz izlenimi uyandırıyor. Halbuki ix35, süspansiyon sertliği konusunda orta sertten daha çok yumuşak ayarlara yakın bir araç. Yerden çok yüksek olmayan karoser sayesinde bu yumuşaklık, stabil sürüş karakterine engel olmuyor. Aşırı gövde salınımları yaşatmayan aracın süspansiyonları uzun hareket alanına sahip. Genel olarak yol ve rüzgar gürültüsünü kabine fazla yansıtmamayı başaran ix35’in seri çalışan süspansiyonları engebeli yol koşullarında kabin içine gürültü yansıtabiliyorlar.

Güçlü ve ekonomik motoruyla da dikkat çekmeyi başaran ix35, 2.0 lt’lik türbo dizel motoruyla 4000 d/d’de 184 HP güç üretiyor. Rakipleri karşısında başarılı bir değer olan bu güçle birlikte 1800 d/d’de ulaşılan 4000 Nm’lik tork, alt devirlerin canlı olmasını sağlıyor. Motor biraz gürültü çalışsa da ısındıkça sesi azalıyor. 6 kademeli otomatik şanzımana sahip olan ix35’de manuel olarak da vites koluyla geçişler yapmak mümkün. Sarsıntısız vites geçişleri sunan araç hızlanma değerleriyle de göz doldurmayı başarıyor. Bunda motor ve şanzıman uyumunun olduğu kadar çekiş sisteminin de payı büyük.

Torsen diferansiyel yerine tamamen elektronik bir aktarma sistemi kullanan ix35 normal sürüş koşullarında önden çekişli olarak ilerliyor. 40 km/ s hızın altında ise yol koşullarına göre sistem 4 tekerlekten çekişe otomatik olarak geçiyor. Ama sürücü istediğinde direksiyonun solundaki “LOCK” tuşuna basıp 4 tekerlekten çekişe geçebiliyor. Bu sayede kesintisiz olarak 4 tekerlekten çekişle ilerlemek mümkün. 40 km/s hızı geçtiğinizde araç önden çekişle ilerlemeye devam ediyor. LOCK tuşu aktif durumdayken, 40 km/s hızın altına düştüğünüzdeyse yine 4 tekerlekten çekişe otomatik olarak geçiyor. Peki daha yüksek süratlerde, yol koşulları zorlaştığında, 4 tekerlekten çekişe ihtiyaç duyarsanız ne oluyor? 4 tekerlekten çekiş sistemi otomatik olarak gücü 4 tekerleğe aktarmaya karar verebiliyor. 70 km/s hızla hafif arazide ilerlerken, arka tekerlekler için güç ihtiyacı duyulu-ğunda yüzde 50 arka ve yüzde 50 önde olmak üzere güç dağılımı gerçekleşiyor. Seri çalışan 4 tekerlekten çekiş sistemi arazide güvenle ilerlemek için can atsa da aracın 170 mm olan yerden yüksekliği arazi kabiliyetini kısıtlıyor.

Kaynak: Otohaber

Galeri






















































Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version