Bir segment başarılı olunca, o segmentte herhangi bir ürünü olmayan üreticiler, pastadan pay kapabilmek için kimi zaman çok hızlı hareket ederek biraz zorlama modellere imza atıyorlar. Benzer bir durum Hyundai için de geçerli. Türkiye pazarında binek otomobiller ile minibüs ve hafif kamyonetleri kapsayan ticari araçlarla başarılı satış adetleri yakalayan Güney Koreli üretici, küçük işletmelerin rağbet gösterdiği CDV,yani otomobilden türetilmiş van sınıfında artık Matrix Space modeliyle rekabet ediyor. CDV (car derived van) segmentine adım atarken, kısaltmanın kelime anlamı olan otomobilden türetme tekniğine fazlasıyla sadık kalan Hyundai, küçük MPV modeli Matrix’in arka koltuklarını sökerek bir hamala dönüştürmüş. Renkli arka camları dışında dış görünümü geçtiğimiz yıl makyajlanan binek Matrix ile aynı olan ticari Matrix Space’te, sınıfında alışkın olduğumuz sürgülü kapıların yerine yana doğru açılan klasik kapılar almış. Yüklemeleri zor kılan bu kapıların yerine çoğunluğun kullandığı sürgülü kapılara yer verilmesi daha iyi olurmuş.

Ön konsolun ortasına yerleştirilen göstergeler binek ver siyonla aynıyken, göstergelerin takibi alışkanlık gerektiriyor. Oldukça yüksek olan oturma pozisyonu sayesinde görüş açıları başarılıyken, 5 ileri ma-nuel şanzımanın vites kolu ön konsola yerleştirilmiş olsa da, rakipleri göz önüne alındığında nispeten zor bir kullanıma sahip.

Türkiye pazarında 1.5 lt dizel ve 1.6 lt benzinli olmak üzere iki motor seçeneğiyle satılan Matrix Space’in başlangıç fiyatı 17.000 TL. Fabrika çıkışı orijinal LPG kiti opsiyonuna da sahip olan 1.6 lt benzinli motorlu test aracımızda bu opsiyon için 1.600 TL fark ödemek gerekiyor. BRC markalı LPG sistemi araç çalıştırıldığında otomatik olarak devreye girerken, yük bölümünde zeminin altına yerleştirilen LPG tankındaki gaz miktarı ön konsoldaki ışıklı göstergeden takip ediliyor. Bu gösterge aynı zamanda benzin ve LPG arasında manuel geçişin yapılmasına da olanak veriyor. 103 HP gücündeki benzinli güç ünitesi, boş ağırlığı 1248 kg olan Matris Space’e yeterli sayılabilecek bir performans kazandırırken, 143 Nm’lik tork değeri özellikle yüklü konumdayken vites düşürmeyi gerektiriyor. Matrix Space’in 500 kg’nn üzerinde yükleme kapasitesini sonuna kadar kullanacak olanların 235 Nm tork değeri sunan 1.5 lt’lik dizel motoru tercih etmeleri çok daha doğru olur. Yukarı doğru oldukça geniş bir açıyla açılan kapağın ardında yaklaşık 2.2 m3’lük bir hacim sunan Matrix Space, benzer fiyat etiketi taşıyan rakiplerinin biraz gerisinde kalıyor.

Yumuşak direksiyonu ve pedallarıyla şehir içinde rahat kullanım özellikleri gösteren Matrix Space hafif arka bölümü ve yüksek karoser yapısının da etkisiyle ani manevraları çok da tolere eden bir araç değil.

Kaynak: Otohaber

Galeri













Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version