En tehlikeli düşmanlar genellikle en bilinmeyenlerdir. Aynı buradaki gibi: Almanların asil spor otomobil markası Porsche’nin düşmanı olan Infiniti. Farklı bir deyişle: FX30d, Cayenne Diesel’e karşı… Bir Porsche’de dizel motor kullanılıp kullanılmaması gerektiği konusunu gözardı ediyoruz, çünkü burada önemli olan, Nissan’ın elit markasının doğrudan Cayenne’i hedef alıyor olması.

Aslına bakılırsa bu ilk bakışta fark edilir bir hedef: Uzun burnu, çıkıntılı çamurlukları, coupeleri andıran tavanı, agresif burun tasarımı ve Christina Hendricks’i (Med Men dizisinin baştan çıkarıcı kadın karakteri) aratmayan kıvrımlarıyla Infiniti, SUV ebatlarına sahip bir spor otomobil gibi görünüyor. Görsel şov karşılaştırmasının sonucu ise gayet açık: Bir Cayenne asla gözleri Infiniti’den ayırabilecek kadar sarı olamaz. Kimileri Infiniti’nin animasyon filmlerinden fırlamış bir araç olduğunu bile düşünebilir.

FX30d’nin testimize konuk olan topmodeli (“S Premium”) Almanya’da 66 bin 750 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Bu rakam kesinlikle kelepir gibi algılanmayacaktır. Özellikle de Cayenne’in (245 HP) 61 bin 976 Euro’ya satıldığı düşünülürse. Ancak Porsche’nin opsiyon politikasını bilenler, bu rakamın pek de gerçekçi olmadığını anlayacaktır: Test aracımızın sadece sürüş açısından gerekli olan donanımları (havalı süspansiyon, hıza duyarlı servotronic direksiyon, spor koltuklar, 20 inçlik jantlar) bile fiyatı 70 bin 485 Euro’ya yükseltiyor. Infiniti’nin standart olarak sunduğu güvenlik ve konfor ekstraları (navigasyon, deri döşeme, adaptif xenon farlar…) da üzerine eklendiğinde Porsche’nin satış fiyatı rahatlıkla 90 bin Euro seviyesini aşıyor.

Bu araçların Türkiye fiyatları için de durum pek farklı değil; Infiniti FX30d’nin fiyatları GT versiyonunda 123.692 Euro, Premium versiyonunda ise fiyat 137.235 Euro’ya ulaşıyor. Öte yandan Porsche Türkiye’deki fiyatları TL bazında açıklıyor, Cayenne Diesel için fiyat 314.702 TL’den başlıyor. Döviz kurlarını kontrol ederek geriye kalan matematiği siz de yapabilirsiniz, sonuçta roket teknolojisi değil bu, sadece dört işlemden ibaret. Ama işin özeti, Cayenne Diesel’in Türkiye’de Infiniti FX30d’den daha yüksek bir fiyat etiketiyle satıldığı.

Bu durumun farkında olanlar Infiniti’ye hem farklı bir gözle bakmaya başlıyor, hem de iç mekanının dış tasarımıyla tezat oluşturacak derecede geleneksel kalmasını, bazı şalterlerin kaotik ve kısmen kullanımı zorlaştıran yerleşimlerini ve kullanılan malzemelerin görsel kalitesinin Avrupalı müşterilerin premium beklentilerini karşılayamamasını rahatlıkla affedebiliyor.

Diğer taraftan bunlar, kesinlikle Infiniti’nin kalitesiz veya gösterişsiz olduğu anlamına gelmiyor. Sürücü ve ön koltuk yolcusu harika bir ortamda yolculuk ederken, sadece arka koltuk sırasındakiler SUV standartlarına göre alçak olan tavan ve yüksek yan cam hizası nedeniyle biraz kısıtlanmış hissediyor. Özellikle de geniş iç mekanlı Cayenne’den inip Infiniti’ye geçtiklerinde.

Diğer taraftan pratik özellikler FX tasarlanırken, öncelikli bir konumda değilmiş. Örneğin valizlerin yüksek yükleme eşiğinden geçirilmesi gerekiyor ve bagaj hacmi de kısıtlı kalıyor: 410 lt olan standart hacim, arka koltuklar yatırıldığında 1305 lt’ye yükseliyor ve bu rakamlar küçük bir stationdan daha fazla değil. Infiniti’nin izin verilen yükleme kapasitesi de SUV standartlarına göre etkileyici değil: 526 kg. Aynı durum 2.2 tonluk römork kapasitesi için de geçerli. Tam boy bir SUV’un bu disiplinlerde nasıl olması gerektiğini Cayenne gösteriyor: 670-1780 lt arasında bagaj hacmi, 680 kg’lık yükleme kapasitesi ve 3.5 tonluk römork kapasitesi.

Büyük ihtimalle Infiniti tasarımcıları en büyük önemi çekicilik faktörüne vermişler. Çekicilik faktöründe en önemli rol sportifliğe verilmesine rağmen, dizel V6 motorun ilk çalıştırmalarda çıkardığı sesler sportiflik konusunda biraz hayal kırıklığı yaratabilir: Sportif ve elit bir otomobilden çok, bir tarım makinesini hatırlatıyor. Bu olumsuz etki gaza basıldığında açığa çıkan dinamiklerle de destekleniyor: Tamam, iyi hızlanıyor olabilir ancak ateşli bir karaktere sahip olduğunu söylemek imkansız ve bunda 7 ileri oranlı otomatik şanzımanın da etkisi büyük. Test ölçümleri de bu hissi destekliyor: Performans, iyice bir motora sahip bir küçük sınıf otomobil seviyesinde. Yani FX ile gerçekten hızlı olmak isteyenlerin, 390 HP’lik benzinli V8 motora sahip olan FX50’yi tercih etmeleri önerilir. Ancak bu durumda da yüksek yakıt maliyetlerini göz önüne almak gerekecek.

Infiniti’nin zayıflığı, Porsche’ye geçildiği anda daha da iyi hissediliyor: Güç fazlası sadece 7 HP, ağırlık avantajı ise 14 kg olmasına rağmen Cayenne, performans konusunda kesinlikle bir üst ligde oynuyor. Bu dizel motor gerçekten enerjik bir etki bırakıyor, üst devirlerde gayet başarılı çalışıyor ve tüm bunlara hızlı bir 8 ileri oranlı otomatik şanzıman da eşlik ediyor. Ancak burada da safkan bir sportiflikten söz etmek mümkün değil. Neticede bu makine Porsche’ye ait bir motor değil. Cayenne’in bir avantajı daha var: Test tüketimi Infiniti’den 1.5 lt daha düşük ölçüldü.

Sonuç olarak dış görünümü ne vaat ederse etsin sportiflik, FX30 için uzak bir kavram. Diğer taraftan ise sürüş özellikleri gayet iyi: Süspansiyon hem konforlu, hem de çoğu zemin şartlarında başarılı. Ayrıca şaşırtıcı bir kıvraklık sunmayı da başarıyor. Bu kıvraklığı ise standart olarak sunulan 4 tekerlekten yönlendirme teknolojisi sağlıyor. Infiniti’nin hızlı kullanımlarda sportiflikle ağır kanlılığı birbirinden ayıran reaksiyon kesinliği de zayıf kalıyor ve bu durum hem direksiyon tepkileri hem de frenlerin dozlanabilirliği için geçerli. Yani bu konularda Infiniti biraz iyileştirme istiyor. Aynı durum yuvarlanma gürültüleri ve hızlı virajlarda ayak gazdan çekildiğinde verdiği güçlü reaksiyonlar için de geçerli. Günümüzde SUV dinamiklerinin hangi noktaya ulaştığını ise Cayenne gösteriyor.

Bu 2.2 tonluk asfalt gemisinin bol virajlarda sunduğu kıvraklık kesinlikle harika: Araç çok rahat kontrol edilebiliyor ve milimetrik hassasiyetle yönlendirilebiliyor. Düşük yuvarlanma sesleri ve konforlu süspansiyon ise otoyol kullanımlarını da keyifli hale getiriyor. Ancak büyük zemin bozukluklarına sahip yollarda aşırı sertleşen süspansiyon nedeniyle işin rengi değişiyor ve bu tür ortamlar keyifli olmaktan çıkıyor. Tüm bunlar eşliğinde bu büyük SUV düellosunun galibi de ortaya çıkıyor: Porsche Inifiniti’yi teknik nakavtla yeniyor.

Sonuç

Infiniti konforlu ve premium sınıftan beklenecek tüm donanımları standart olarak sunan bir araç. Ayrıca bakışları üzerinde toplama yeteneğinde de rakipsiz. Ancak görünümünün vaat ettiklerini bu dizel motorla sunamadığı hemen fark ediliyor. Sportif ruha sahip SUV’lar arasında çıta yüksekliğini hala Porsche belirliyor. Hem de dizel motor cephesinde bile…

 

Kaynak: Auto Show / Kasım 2012

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version