Italdesign 50 yaşında… Dünyanın en ünlü otomobil tasarımcılarından biri olan Giorgetto Giugiaro, ilk VW Golf’ten Fiat Palio’ya, Lamborghini Gallardo’dan Renault 19 ve 21’e hatta Lancia Delta ile Lexus GS 300’e kadar çok sayıda aracın tasarımını yaptı.

Italdesign: Geleceği Tasarladı!

Tasarım konusunda oldukça yetenekli olan Giugiaro, Fiat, Bertone ve Ghia firmalarında elde ettiği deneyimleriyle kendi tasarım ofisini kurmaya karar verdi.

Fiat’ta tanıştığı Aldo Mantovani ile birlikte Italstyling isimli atölyeyi Şubat 1968’de kurdu. Italstlying adı aynı yıl Italdesign olarak değişti. Ardından Giorgetto Giugiaro, kendi şirketi Italdesign çatısı altında tasarladığı ilk model olan Bizzarrini Manta’yı 1968’de Torino Otomobil Fuarı’nda tanıttı.

Sportif bir tasarıma sahip Manta’nın yan yana 3 koltuğunun olması oldukça ilginçti. Manta’da olumlu not alan Giugiaro’nun 1971’de Torino Otomobil Fuarı’nda tanıttığı köşeli tasarıma ve sivri ön bölüme sahip Maserati Boomerang konsepti İtalyan tasarımcının tasarım felsefesini taşıyordu.

1971’de tanıtılan Maserati Boomerang konsepti, 1972’de Maserati Bora olarak yollara çıktı. VW Yöneticileri, Giugiaro’nun tasarımlarından etkilenerek VW Beetle’ın yerini alacak yeni model çalışmalarında ünlü tasarımcıyla görüştüler.

İtalyan tasarımcı VW için Golf, Scirocco ve Passat modellerini tasarladı. Bu araçlar arasında 1974’te önce Passat, sonra da Golf’ün üretimi başladı. Köşeli tasarıma sahip bu modeller, hedeflenen satış rakamlarına ulaştı.

Giugiaro Design

Giugiaro, yine 1974’te endüstriyel tasarımlar yapabileceği Giugiaro Design’ı kurdu. Bu ofiste fotoğraf makinesi, kahve makinesi, saat gibi ürünler tasarlanacaktı. Makarna tasarımı bile yapan Giugiaro, BMW’nin Lamborghini ile birlikte başladığı ve yarım kalan süperspor otomobil projesini devraldı. Geliştirilen araç BMW M1 idi. Bu araç, Giugiaro’nun köşeli ve uzun burunlu tasarım dilini taşımaya devam ediyordu.

1978’de tanıtılan Lancia Megagamma konsepti, MPV tarzında bir tasarıma sahipti. O dönemde MPV sınıfında bir otomobil yoktu ve bu araç üretilseydi büyük bir yeniliğe imza atacaktı.

Giugiaro, 1979’da üretime başlayan Lancia Delta’nın da tasarımını yaptı. Aslında kompakt sınıfta mütevazı bir halk otomobili olan Delta, geçirdiği büyük değişimlerin ardından Dünya Ralli Şampiyonası’nda elde ettiği başarılarıyla da efsaneleşmişti.

Giugiaro, bir otomobile hangi yetenekler kazandırılır diye düşünerek Fiat Panda’yı tasarladı. Bu küçük otomobil, yine Giugiaro’nun klasik köşeli tasarımına sahipti ve 4×4 aktarması, pratikliği ve yetenekleriyle en çok satılan modeller arasına yerleşti.

Italdesign, Saab, Renault ve Toyota’ya da tasarım yapmaya başladı. Özellikle 80’lerin başlarında tasarımlarında CAS ve CAD (bilgisayar destekli tasarım) kullanılmaya başladı. Ayrıca CAE ve CAM yani bilgisayar destekli üretim yöntemleri otomobil tasarımının süresini kısaltıp maliyetlerini azaltıyordu.

Italdesign, 90’ların başlarında Sallig markasını satın alarak ev eşyalarının tasarımına başladı. Ardından 1996’da tasarımları modellemek için modelleme ve iş geliştirme birimini faaliyete geçiren Italdesign, üç boyutlu tasarımları dijital olarak yapmak için 1999 yılında ilk Sanal Gerçeklik Merkezi’ni hizmete soktu. Giorgetto Giugiaro 1999 yılında 132 otomobil gazetecisi tarafından yüzyılın otomobil tasarımcısı ödülüne layık görüldü.

2004’te üretimine başlanan Alfa Romeo 159 ve 2005’te yollara çıkan Alfa Romeo Brera’nın tasarımı Italdesign tarafından yapıldı. Ancak Brera’nın satışları Alfa Romeo’nun hedeflerin altında kaldı.

Giorgetto Giugiaro, 2010’da Italdesign’ı VW Grubu’na devretti. Volkswagen Tex, Italdesign’ın VW için tasarladığı ilk konsepti. Dünyanın en büyük tasarım şirketlerinden biri olan ve bugün 50 yaşını kutlayan Italdesign, tarihi boyunca 100’ü aşkın konsept geliştirdi.

300’den Fazla Seri Üretim Modeli

Italdesign, tarihi boyunca 300’den fazla seri üretim otomobil modeli tasarladı ve bu araçların toplam üretim rakamı ise 60 milyondan fazla oldu.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version