Jaguar F-Type ile tanışmamız V6 ve V8 motorlarla olmuştu. Şimdi ise onlar kadar güçlü olmasa da yine heyecan uyandıran bir yeni motoru daha oldu. Yeni 2,0 litrelik turbo benzinli motor, markanın şimdiye kadar ürettiği en güçlü 4 silindirli ünite.

F-Type için beklentilerimiz biraz yüksek. Çünkü tanıştığımız aile 340 HP, 380 HP, 400 HP’lik V6 ve 550 HP, 575 HP’lik V8 motorlarla donatılmıştı. Bu kadar güç gösterisi ardından “güçsüz” bir yenilikle karşımıza çıkmalarını beklemiyorduk. Şimdi ise uzun motor kaputu altında 2,0 litrelik turbo benzinli bir motor var. Jaguar-Land Rover markalarındaki modern motor imzası olan Ingenium, F-Type’da 2,0 litreden 300 HP güç üretilmesini sağlıyor. Bu rakam, şimdiye kadar Jaguar ailesinde üretilen en güçlü dört silindirli motorun F-Type’da kullanıldığı anlamına geliyor. Roadster ve coupe karoserlerin ikisinde de artık bu motor alınabilecek.

Jaguar F-Type Convertible’da Öne Çıkanlar

Kendimizi roadsterın koltuklarına bıraktık. Koltukların tasarımı yeni. Destekleri oldukça başarılı ama daha önce oturduğumuz F-Type koltuklarından daha ince. Sadece koltuklardaki değil konsoldaki kaplamalarda, çamurluklardaki ızgaralarda, ön tamponda, adaptif LED farlarla da yenilikler olduğu fark ediliyor. Multimedya sistemi ve elektronik sürüş destekleri de güncellenmiş. GoPro ile birlikte ReRun isminde bir uygulama bile geliştirilmiş. Aslında yeni motor ile birlikte küçük de bir makyaj yapılıp otomobilin daha taze görünmesi sağlanmış.

Start düğmesiyle motoru çalıştırdığımızda kulaklarımıza dolan ses iyi bir ilk izlenim oluşturdu. Motorun standart sesi kulakları hoş şekilde okşarken,vites konsolundaki egzoz logolu düğmeye bastığımızda karnımızda kelebekler uçmaya başlıyor! Egzozdan yükselene sesler beklediğimiz sportiflik seviyesinde. Ses konusunda tatmin olduk. Şimdi ise performansını öğrenmeliyiz.

Rotamız kısa bir otoyol, uzunca dağ yolları ve kısa bir süre şehir içini kapsıyor. Onlarca virajı geride bıraktığımız dağ yollarında arkadan itişli F-Type, konforu koruyan dinamizmiyle bir kez daha takdirimizi kazandı. Alt devirlerden itibaren hızlanma isteğiyle göz dolduran 2.0 i4 canlı çalışma karakterine sahip.

Dar şeritlerde, önümüzdeki kamyonları sollayabilmemiz için çok az mesafeler var. 300 HP’lik dört silindirli motor beklediğimiz kadar atak olabiliyor. Araç sollamalarında hiç boşluk hissetmediğimiz gibi depara kalktığımızda da başarılı bir hızlanma sağlıyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzımanın da hakkını teslim etmek gerekli. Hızlı vites geçişleri sağlayan otomatik şanzıman ani hızlanma isteklerinde birden fazla vites küçültüp hızla beklenilen ivmelenmeyi elde etmek için çalışıyor.

Boyundan büyük bir performans sağlamasında hafiflik kozu işe yaramış. 52 kg zayıflatılan otomobil, 340 HP’lik 3.0 V6 motor ile kıyaslandığında yüzde 16 daha ekonomik.

Jaguar F-Type Convertible Sürüş Dinamikleri

Otomobilin sürüş dinamikleri de hızlanma karakteriyle doğru orantıda. Süspansiyon ve direksiyon sistemi konfor öncelikli bir dinamizm sağlıyor. Karoser salınımları olabildiğince az seviyede. Direksiyon sisteminin sürücüyle iletişimi ve geri bildirimleri başarılı. İstekleri yerine getirmekte gecikmiyor.

Genel olarak baktığımızda sürüş dinamikleriyle keyif veren F-Type’ın 2,0 litrelik motoruyla da sürüş keyfinden bir şey eksilmediğini görüyoruz. Bu keyfi sürmek isteyenler için dört silindirli motorlu F-Type’ın fiyat etiketinde 145.000 Euro yazıyor.

Sonuç: Teknoloji ilerledikçe büyük hacimli, ağır motorlara gereklilik azalıyor. F-Type gibi performans beklentileri doğuran bir otomobilde bile 2,0 litrelik silindir hacminin başarılı olabileceği gösterilmiş oldu. Sonbaharda ülkemizde de satılmaya başlanacak olan 300 HP’lik turbo benzinli motor seçeneği, F-Type için makul bir başlangıç fiyatı ortaya koyuyor.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version