Sonradan elektrikli otomobile devşirilen modeller yerine artık tamamen elektrikli olarak tasarlanıp üretilen modellerle karşılaşıyoruz. Jaguar’ın yollara çıkarttığı ilk elektrikli aracı Jaguar I-Pace modeli, tasarımı, fonksiyonelliği, teknolojisi ve fiyatıyla da premium sınıfa çok iddialı bir giriş yaptı. Biz de bu otomobilin bütün detaylarını öğrenmek ve hünerlerini görmek üzere Portekiz’e gittik.

Jaguar I-Pace Modeli ile Sürüş Yeniden Yazılıyor

Karşımızda konsept bir otomobil kadar cesur ve yenilikçi hatlara sahip bir SUV çıktı. I-Pace, Jaguar’ın konsept süper spor otomobili C-X75’ten ilham alınarak tasarlanmış. Sürtünme katsayısı 0,29 Cd olan I-Pace’in yüksek omuz çizgisi ve arkaya doğru alçalan tavan hattı dinamik görünmesini sağlıyor. Otomobilin neredeyse tam olarak köşelerine konumlandırılan devasa tekerlek yuvalarını dolduran 22 inçlik jantlar da sportifliği arttırıyor. Kapı kolları aynı Range Rover Velar’da olduğu gibi karosere gömülü. Aracın kilitleri açıkken kapı kolları yuvalarından çıkıyor.

Kısa tasarlanan motor kaputu üstünde ve ön tampon köşelerinde sportif görünen hava girişleri bulunuyor. Bunlar sadece tasarım oyunu değil aynı zamanda bataryaların ve motorların soğutulmasını ve kabin içerisine hava akışını sağlamaya yarıyor.

Otomobilin içerisinde de yüksek kalite algısı hissediliyor. Düğme karmaşası yaşanmayan otomobilde dokunmatik multimedya ve klima sistemleri bulunuyor. Bazı fonksiyonları ekranlara bakmadan da yönetebilmek için fiziksel düğme ve kontrol kumandaları da düşünülerek ergonomi artırılmış. Bu ekranların dokunma hassasiyeti ve çalışma hızları başarılı. Ancak perdesi olmayan panoramik cam tavan sebebiyle kabin içerisindeki ışık, bu ekranların parlamasına yol açabiliyor.

Otoyol ve şehir içi kullanımını içeren rotamızda I-Pace’in tasarımı kadar sürüş dinamizmi de bizi etkiledi. Sessiz sürüş ve başarılı yalıtım sayesinde yorgunluk hissi oldukça az. Bu sessizlik yaya ve sokaklardaki hayvanlar için dezavantaj oluşturabiliyor. Geldiğinizi uzaktan sezmeleri daha zor olacağı için yanlarından geçmek üzereyken biraz daha fazla dikkatli olmakta fayda var.

I-Pace ile yol aldığımız yüzlerce kilometre yol ve yarış pisti tecrübemiz sonrasında direksiyon ve süspansiyon sistemlerinin çok net olduğunu, otomobilin sürücüyle iletişiminin çok iyi olduğunu söyleyebiliyoruz. Otomobilin dört tekerlekten çekişli olması, 50:50 oranındaki ağırlık dağılımı, zemine yerleştirilen bataryalar ve köşelere konumlandırılan tekerlekler sayesinde zemine yapışmış gibi yol alıyor.

I-Pace, viraj geçme hızınızı daha yüksek seviyeye çekmenizi sağlıyor. Yol tutuş kabiliyeti ve hızını hissettirmeme konusundaki başarısı sebebiyle fark etmeden yüksek hızlara çıktığınız durumlar yaşamamak için arada hız göstergesini kontrol etmekte fayda var.

Sakin kullanma istediğinizde ise sürüş modları arasında buna uygun seçimi yapıp gaz pedalına karşı da hassas olduğunuzda bu talebiniz yanıt buluyor. Sürüş rotamızda çoğunlukla pürüzsüz asfalt bulunsa da zaman zaman bozuk zeminli yollardan geçtiğimizde otomobilin şasisinin ne kadar sert olduğunu gördük. Bu sertlik bozuk zeminlerde kabin içerisindeki konforu azaltıyor.

I-Pace’in istediğiniz an spor otomobil istediğiniz an arazi aracı haline gelebilmesinde süspansiyon ve çekiş kontrol sistemleri haricinde motorlarının da görevi büyük. Her biri 200 HP gücünde, toplamda 400 HP güç üreten iki adet elektrikli motoru bulunan otomobilde motorlar ön ve arka aksın üzerine konumlandırılmış. İki motor arasında da 480 km menzil sağlayan, 90 kWh’lik batarya yer alıyor. 100 km’de ortalama 24kW elektrik tükettiği açıklanan otomobil, güncel elektrik fiyatı 0,41 TL olarak alındığında 8,6 TL’ye 100 km yol alabiliyor. Otomobilin tüketim maliyetini ortalama 7,0 lt/100 km tüketen bir dizel motorlu araçla kıyaslayan tablosunda, 30.000 km kullanımda dizel motorlu araç 11.949 TL harcarken I-Pace’in 2.583 TL harcadığını gördük.

Jaguar I-Pace Modeli’nin Fiyat Bilgileri

Ülkemizde 88.293 Euro’dan başlayan fiyatları belli olan Jaguar I-Pace için daha kullanmadan yaklaşık 200 kişi tarafından ön sipariş verilmiş olması otomobilin uyandırdığı etkiyi gösteriyor. Biz de sürüş tecrübemizde I-Pace’in ne kadar etkileyici olduğunu görmüş olduk.

Sonuç

Jaguar I-Pace, her yönüyle çok tatminkar bir otomobil. Tasarımıyla modern ve sportif görünen otomobilin iç mekanında sunduğu malzeme ve işçilik kalitesi de üst seviyede. Anlaşılır şekilde takip edilebilen elektrik yönetim ekranları da I-Pace’e alışmayı kolaylaştırıyor. Güçlü motorun sağladığı hızlanma performansı, direksiyon ve süspansiyon sistemlerinin netliği, arazi performansı takdiri hak ediyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version