Borusan Otomotiv, JLR'nin global stratejisi doğrultusundaalman bir karar ve yapılan anlaşma sonucunda Jaguar distribütörlüğünü de üstlendi. Bundan böyle Jaguar ve Land Rover markalarını aynı çatı altında satmaya başlayacak olan Borusan Otomotiv, Jaguar'ı daha parlak bir geleceğe taşıyacak gibi görünüyor. Tabii bunda yeni showroom yapıları, pazarlama stratejileri ve profesyonel pazarlama ekibi kadar, markanın model gammdaki yeniliklerin de büyük bir payı olacaktır. Özellikle İstanbul Autoshow 2015 fuarında tanıtılmadan önce, İspanya'nın kuzeyinde direksiyonuna geçme fırsatı bulduğumuz XE modelinin başarıda anahtar rol oynayacağı bir gerçek.

Bugüne kadar üretilmiş en hafif,rijit ve 0.26 Cd'lik rüzgar sürtünme katsayısıyla en aerodinamik Jaguar modeli olarak lanse edilen XE, Alman premium modellere bir alternatif olarak yollara çıkıyor. 4672 mm'lik bir uzunluğa sahip olan XE, markanın XF ve XJ modelleri gibi önden agresif bir görünüm sunarken, arka bölümde de F-type'ı andıran stop grubuyla sportif sedan tasarımına vurgu yapıyor. XE'nin kabini de tıpkı dışı gibi sportif, şık ve prestijli bir tasarıma sahip. Yüksek kaliteli materyallerin kullanıldığı kabinde, Land Rover ile olan bağı  ortaya koyan bazı detaylar mevcut:Otomatik versiyondaki çevirmeli vites kumandası, aklımıza Range Rover Evoque'u getirirken, Disovery Sport modelindeki multimedya arayüzü de bir diğer tanıdık detay olarak karşımıza çıkıyor. XE, orta sınıfta yer almasına rağmen, bu segmentteki pek çok rakibinden daha geniş bir arka koltuk sunuyor. Ayrıca 455 litrelik bagaj hacmi de oldukça iyi. Bu yönüyle sedan otomobillerden beklenen iç mekan konforu ihtiyacına cevap verebildiği görülen otomobilin asıl iddiasıysa dinamik özelliklerle ilgili.

Gücünü arka tekerleklerine aktaran XE, gerçek bir sürücü otomobili olarak tanımlanmakta. Alüminyum ağırlıklı hafif ve rijit bir gövdeye sahip olan otomobil, çift salıncaklı önsüspansiyonları, sofistike arka süspansiyon yapısı ve Frenle Tork Yönlendirme  özelliğiyle, özellikle virajlardasportif ve keyifli bir sürüş hedefliyor ki, İspanya'nın dağ yollarında gördüğümüz kadarıyla bu hedefe ulaşıyor da. Sıkı süspansiyonlarıyla hem konfor hem de çok iyi bir yol tutuş sunan otomobilin, yeni nesil elektrikli destekli direksiyon sisteminin tepkileri de sportif sürüşlere oldukça uygun. Zaten 'JaguarDrive Control' adı verilen sürüş modları arasında yer alan ve gaz pedalı tepkisini artıran, direksiyonu ağırlaştıran ve otomatik şanzımamn vites geçişlerine etki eden Dynamic seçeneğiyle de, XE'nin sürücü otomobili iddiasını desteklediği görülüyor.

XE iri sayılabilecek bir otomobil olmasına rağmen 1.5 ton seviyelerinde bir boş ağırlığa sahip ki, bu da tüm motor seçeneklerinin verimliliğini olumlu yönde etkiliyor. Navarra pistinde kullandığımız 340 beygir gücünde 3-litrelik süperşarjlı V6 motora sahip olan XE S, 5.1 saniyelik 0-100 km/s süresi ve homurtulu egzoz sesiyle listedeki en heyecan verici seçenek. Yeni nesil EPAS elektrik destekli direksiyonun tepkileri, gövde kontrolü, 8-ileri ZF şanzımanın vites geçiş hızı ve yüksek limitleriyle pist kullanımına fazlasıyla uygun olan XE S'in ülkemize özel sipariş üzerine ithal edilebileceği açıklanıyor. Bu güçlü motor dışında XE'nin tümü 2-litrelik dört silindirli turbo benzinli ve dizel motor seçenekleri de bulunuyor. S logolu versiyon kadar olmasa da, bu motor seçeneklerinde  de sürüş keyfinin ön planda olduğunugörüyoruz. XE, ülkemize ilk etapta 180 beygir gücünde 2-litrelik turbodizel motor seçeneğiyle ithal edilecek. 430 Nm maksimum torka sahip olan bu ünite, 8-ileri ZF şanzımanla kombine edildiğinde otomobili 0'dan 100 km/s hıza 7.8 saniyede ulaştırıyor ve 4.2 lt/100 km'lik ortalama yakıt tüketimiyle de müthiş bir tutumluluk vaat ediyor. İspanya'nın virajlı ve bol rampalı dağ yollarında 5 lt/100 km'lik ortalama tüketim değeri elde etmiş olmamız, dizel XE'nin tutumluluk vaadini yerine getirmek konusunda istekli olduğunu gösteriyor. Bu seçenek, ülkemizde 205.147 TL'den başlayan fiyat etiketleri taşıyor. XE'nin 200 ve 240 beygirlik 2-litrelik turbo benzinli motor seçenekleri de bulunuyor. Bu iki seçeneğin talep olması durumunda özel siparişle ithal edileceği açıklanıyor, ancak ülkemizde en fazla tercih edilecek XE, tabii ki dizel versiyon olacaktır.

Kaynak: Evo 

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version