Bu yazı benim için çok önemli. Çünkü 22 yıllık bir otomobil dergicisi olsam da ilk kez bir Jaguar‘ın direksiyonuna oturuyorum. Tabii bu benim ayıbım değil, vizyonu dar, eski ithalatçı Ortaklar Otomotiv’in kabahati. Neyse ki, Jaguar’ın Borusan Otomotiv’e geçmesiyle birlikte biz de vahşi kedinin ne anlama geldiğini, geç de olsa deneyimlemeye başladık. Üstelik XE‘den hemen sonra XF‘nin test sürüşü için İspanya’ya gittim. Kısacası bir ayda iki Jaguar, hiç fena değil. F-Type‘ı da kullanabilsem gönül rahatlığıyla emekli olabilirim.

Jaguar’ı orta sınıfta temsil edecek XE‘nin ilk fotoğraflarını gördüğümde açıkçası çok beğenmiştim. Canlısı da inanın o kadar güzel. En azından her köşe başında görmeye başladığımız premium modellerden biri değil. Onunla farklı olacağınız çok açık.

İngiliz markanın orta sınıf hikayesi aslında yeni değil. 2001-2009 yıllarında üretilen X-Type, Ford Mondeo alt yapısı taşıyor olduğundan önden çekişliydi. Şık bir otomobil olsa da hiç kimse onun bir BMW 3 Serisi ya da Mercedes C-Serisi rakibi olduğunu düşünmedi. Jaguar, aradan altı yıl geçtikten sonra bu kez daha iddialı bir modelle karşımızda. Hintliler’in parası ve İngilizler’in tasarım ile mühendisliği birleşince ortaya çok başarılı bir paket çıkmış. 

Jaguar XE‘nin aslında birçok motor seçeneği bulunuyor ama ülkemizde en çok satması muhtemel olan seçenek 180 HP’lik 2,0 d. Bu motorun 163 HP’lik bir versiyonu daha var ancak manuel şanzımanla satıldığı için satış potansiyeli düşük. Yurtdışındaki diğer motor seçenekleri arasında 2,0 lt 200 HP benzinli, 2,0 lt 240 HP benzinli ve 3,0 lt V6 340 HP benzinli üniteler de bulunuyor. Buraya kadar her şey tamam ama vergi dezavantajı nedeniyle ülkemizde çok satmak için 1,6 lt ve altında motor seçeneklerine de sahip olmak durumundasınız. İngilizler’in böyle bir derdi olmadığı için XE’ye küçük bir motor uygulamayı düşünmemişler. İşte bu noktada devreye Mercedes giriyor. 136 HP gücündeki C 200 d, 1,6 lt’lik Renault motoruyla hem tatmin edici bir performans hem de ciddi fiyat avantajı sunuyor. Jaguar XE ile Mercedes C 200 d arasında yaklaşık 100.000 TL fiyat farkı var. Bu durumda tercihinizi kediden yana yapmak için çok önemli nedenleriniz olması gerekli. Bu önceliklerden biri performans, 44 HP güçten daha önemli olarak 150 Nm daha fazla tork sunuyor. Yani 1,6 lt’lik atmosferik bir motor kadar fazlası var. Tabii bu fark, esneklikten maksimum hıza ve ilk hızlanmaya kadar her noktaya etki ediyor. C 200 d’nin 11,6 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasına karşılık, Jaguar aynı hıza 7,8 sn’de çıkabiliyor. Peki, bu çok önemli mi? Sürekli uzun yolda otomobil kullanmıyorsanız çok da önemli değil. C 200 d de şehir içinde yeterince atak. Tabii daha önce belirttiğimiz gibi bu gerçek bir karşılaştırma değil. XE 2,0 d’nin gerçek rakibi 170 HP’lik C 220 d. Ama onun da silindir hacmi 2143 cc olduğu için fiyatı 297.000 TL’lere fırlıyor. Diğer yandan bir BMW 320d 180.000, Audi A4 2,0 TDI ise 155.000 TL civarında satılıyor. Kısaca Jaguar pahalı ve usta rakiplerine üstünlük sağlaması için çok daha iyi olması lazım.

Kabine geçtiğinizde benzer genişlikte iç mekânlarla karşılaşıyorsunuz. Jaguar’ın, rakipleri gibi premium olduğunu hissetmek çok kolay. Bazı detaylarda işçilik problemleri olsa da (örneğin çok düz olmayan dikişler) genel kalite başarılı. Kapı kollarındaki plastikler ise oldukça ucuz görünüyor. Diğer yandan, günümüz otomobillerinde artık bir mecburiyet olan bilgi-eğlence sistemlerinde XE, rakibi C 200’den başarılı. Mercedes’in sistemi sonradan eklenmiş gibi görünüyor ve kumandalarının kullanımı da zor. 

Sürüş kısmında ise İngiliz mühendislerin işini iyi yaptığını hemen fark ediyorsunuz. Süspansiyon sistemi çok olgun. Hem yol tutuştan ödün vermiyor hem de konfordan. XE’nin ülkemizin bozuk yollarında gidişi bile premium Almanlar’a rakip olduğunu belli ediyor. Motor ile 8 ileri otomatik şanzımanın uyumu da başarılı. Ayrıca yakıt tüketimi de performansa oranla kabul edilebilir. Fabrika verilerine göre 2,0 lt’lik Jaguar ile 1,6’lik Mercedes aynı tüketime sahipler ama pratikte durum farklı ve Mercedes daha ekonomik olmayı başarıyor. Sonuç olarak XE iyi bir otomobil ve çok gösterişli ama neden 100.000 TL daha fazla ödemelisiniz? Bu sorunun cevabını bulmak biraz zor…

Sonuç: Bu kafa kafaya karşılaştırma değil. Öyle olsa XE’nin karşısına C 200 d’yi çıkarmazdık. Amacımız orta sınıfın en iyi otomobillerinden birinin karşısında yeni Jaguar’ı gözlemlemekti. XE, dedesi X-Type’ın hiç olmadığı kadar başarılı olacak gibi görünüyor. Açıkçası kabini C-Serisi’nden daha modern. Sürüşü de premium rakiplerini korkutacak kadar olgun.

Kaynak:automotor&sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version