SUV sınıfı cazibesini kaybetmiyor. Sunduğu güvenlik ve prestij hissinin yanı sıra bu sınıfta araçların geniş yaşam alanları sunuyor olması da ilgiyi koruyor. İki orta sınıf SUV temsilcisi, Jeep Cherokee ve Subaru Forester'ın fiyat listeleri çok karışık değil. Cherokee sadece 2,0 lt dizelle satılırken, Forester 2,0 lt benzinli, turbo benzinli ve dizel seçeneklerine sahip. En büyük kozları 2,0 lt'lik dizel motorları. Bu motorla birlikte olmazsa olmaz otomatik şanzıman da her iki modelde sunuluyor. SUV müşterisinin beklentisi olan 4×4 aktarma da her iki araçta standart. Peki, benzer oldukları kadar, farklı oldukları yönleri neler? Bunu ve hangi otomobilin hangi ihtiyaçları karşılayabileceğini öğrenmek için ikisini biraraya getirdik.

Her iki otomobilin de güçlü göründüğünü söyleyebiliriz. Ancak Jeep, sportif çizgileriyle daha modern görünürken, Subaru'dan 29 mm daha uzun olmasına rağmen küçük far tasarımı ve yuvarlak hatlarıyla öyle algılanmayabiliyor. Forester ise iri far ve ön ızgarasıyla çok daha uzunmuş gibi algı yaratıyor. Köşeli hatlar, tasarımı "eski" hissettiriyor. Yüksekliğe baktığımızda Forester'ın 125 mm daha yüksek olması hem genel olarak "büyüklük" algısını arttırıyor hem de kabin içerisinde daha ferah bir yaşam alanı için altyapı oluşturuyor. İç mekan ölçümlerinde de Forester rakibinden 8 puan öne geçti. Bunda bagaj hacimleri arasında Forester'ın 82 litrelik avantajı da etkili oluyor. 

Konu malzeme ve işçilik kalitesine geldiğinde Cherokee'nin, bunu çok daha şık ve modern bir şekilde yapmayı başardığı görülüyor. Forester'ın demode tasarım çizgileri dışarıda olduğu gibi kabin içinde de devam ediyor. Modern tasarım kadar, anlaşılır tuş yerleşimi, daha okunaklı gösterge grubu ve kolay kontrol edilebilen multimedya sistemi gibi detaylarda Cherokee öne çıkmayı biliyor. Kabin içerisindeki yumuşak dokulu kaplamaların sık kullanılması kadar, parçaların hizalanmasında da Cherokee önde. Forester'da ise düğme karmaşası içinde boğulmak olası. Uzun motor kaputuna rağmen Forester'ın ön görüş açıları daha başarılı. Cherokee ise, çok daha eğimli olan A sütunları, yan aynaların konumu, dar yan ve arka camlar sebebiyle hem görüş açıları hem de kabin aydınlığından ödün veriyor. 

Cherokee, yumuşak süspansiyon sistemiyle asfalt üstündeki dalgalanmaları başarılı bir şekilde karşılayıp konforlu bir sürüş sunuyor. Ancak, ani ağırlık transferlerinde bu yumuşaklık karoser salınımlarını arttırıyor. Forester'a göre daha alçak tavan ve zemin mesafelerine rağmen bu salınım biraz daha fazla hissediliyor. Neyse ki elektronik güvenlik yardımcıları devreye girmek için çok beklemiyor. Asfalttan çıkılıp, bozuk zemine girildiğinde bu yumuşaklığın avantajı konfor olarak dönüyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi de sürüş güvenliğini arttırmak ve sürekliliği sağlamak için yeteri kadar hızlı çalışıyor. 

Forester ise beklediğimizden daha yumuşak ve konforlu bir sürüşe sahip. Darbe emişi başarılı olan süspansiyon sistemi kabin içerisine rahatsız edici titreşimleri fazla yansıtmıyor. Asıl şaşırtıcı olan ise yol tutuşu. Üreticinin de açıkladığı üzere, boxer motorun ve AWD sisteminin ağırlık merkezini aşağıya çekmesi ve süspansiyon sisteminin dinamikliğiyle, karoser salınımları kontrol altında tutuluyor. Ardı ardına girilen farklı açılardaki virajlarda bile tutunma sorunu hissedilmiyor. 

Cherokee rakibinden 22 HP daha fazlasını sunuyor. Her iki aracın da maksimum torku 350 Nm. Ancak Forester, bu torka rakibine göre daha alt devirde ulaşabiliyor. AWD sisteminin de hızlı çalışması, ilk kalkış anında daha atak olmasını sağlarken 0-100 km/s testinde rakibinden yaklaşık 1 saniye kadar daha iyi zaman sunuyor. 

Cherokee'nin, Forester'a göre çok daha modern bir teknolojiye sahip 9 ileri otomatiği ve 22 HP daha güçlü motora rağmen daha yavaş hızlanmasının sebebi belli. Suçun büyük kısmı 317 kg'lık boş ağırlık farkının. Cherokee, çok şişman! Bir de, 9 ileri otomatiğin geçişlerinde yavaş kaldığı durumlar olması Forester'ın ekmeğine yağ sürüyor. Ama güçlü motor, maksimum hızda 4 km's fark sağlıyor. 

Forester'ın CVT'si ise kademesiz olduğu için akıcı ve kesintisiz hızlanmasını sağlıyor. Türünün en iyi örneklerinden biri olan şanzıman istenildiğinde manuel olarak da vites seçimine izin veriyor. Motor freni kullanılmak istenildiğinde bu özellik çok faydalı olabiliyor. Dört tekerlekten çekiş sisteminin de gücü zemine iletmede gecikmemesi daha atak olmasını sağlıyor. 

Yakıt tüketimine baktığımızda ise 8,0 lt/100 km'lik ortalama test tüketimiyle Cherokee, rakibinden 0,2 lt/100 km gibi küçük bir farkla da olsa öne çıkıyor.

Sonuç: Forester, daha uygun fiyata, daha geniş ve aydınlık yaşam alanı sunuyor. Daha güçsüz ama daha iyi performanslı bir motoru var. Tüketimi ise rakibine çok yakın. Yerden yüksek karoser ise arazida gerekli olan "açılar" konusunda daha cömert olmasını sağlıyor. Cherokee ise, kaliteli ve modern kokpiti ve Forester'dan biraz daha iyi olan konforuyla öne çıksa da toplam değerlendirmede Forester'ın güçlü yanlarını aşamayarak ikinciliği alıyor. 

Kaynak:otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version