Birinci neslinin “tozlu” çizgilerini geride bırakan Jeep Compass tamamen yeni olan ikinci nesliyle küllerinden tekrar doğmuş gibi görünüyor.

Markasının modern yüzünü alan Compass, yedi hava girişli ön ızgarasıyla Jeep kimliğini taşıyor. Piyano siyahı ön panjur kaplamasının üstündeki krom çerçevelerle sportifliğe şıklık kazandırılmış. İnce far tasarımı Grand Cherokee ile benzerlik gösteriyor. İri tampon ve alttaki büyük hava girişi Grand Cherokee gibi güçlü görünmesini sağlıyor.

Profilden bakıldığında ise daha sportif çizgilere sahip olduğunu görüyoruz. Arkaya doğru yükselen omuz çizgisi dinamizm sağlarken, köşeli çamurluk çerçeveleri Jeep’in karakteristik öğeleriyle modernliğin harmanlandığını gösteriyor.

Krom çıta ve opsiyonel olarak alınabilen siyah renkli tavan ile C sütunları tavandan bağımsız gibi görünüyor. Otomobilin arka tasarımında da Grand Cherokee tarzını görüyoruz. LED aydınlatmalı stopların rahat algılandığını söyleyebiliriz.

Compass’ın içerisine modernlik hakim. Geleneksel Jeep öğeleri kokpitte yer almıyor. Siyah zeminli gösterge grubunun ortasındaki 3,5 inçlik renkli ekrandan yol bilgisayarı ve hız bilgileri rahat izlenebiliyor. Orta konsolda 8,4 inçlik renkli, dokunmatik multimedya ekranı yer alıyor. Sistemin dokunma hassasiyeti iyi seviyede. Çok kapsamlı bir içeriği olan Uconnect isimli sistemde aradığınıza hızlı şekilde ulaşmak için pratik yapmalısınız.

Sistem içerisinde elektronik sürüş yardımcılarının detaylı ayarları da bulunuyor. Örneğin, ön çarpışma duyarlılığı için yakın-orta-uzak, Lane Sense (şerit takip) uyarısı için erken-orta-geç seçenekleri sunuluyor.

Compass’ın kendisinden beklendiği gibi yüksek bir sürüş pozisyonu bulunuyor. Ön koltukların yan destekleri ve minder konforları başarılı seviyede. Ön görüş açıları sorunsuz. Ancak dar arka cam ve kalın C sütunları arka görüşü kısıtlıyor.

Fiyat listesi karışık olmayan Compass’ın dizel motor seçeneği (1,6 lt 120 HP) manuel şanzımanla geliyor. Otomatik şanzıman isteyenler, 1,4 litrelik turbo benzinli motora yönelmeli. Bu motorla birlikte 9 ileri vitesli otomatik şanzıman ve 4×4 aktarma geliyor. Her iki motor seçeneği Limited isimli üst donanım paketiyle ithal ediliyor.

Jeep Compass 1.4 Multiair 9ATX AWT Limited Motor Özellikleri

Test aracımızdaki motor, şanzıman ve aktarma üçlüsünü Jeep Renegade modelinden tanıyoruz. Compass’ın da ağırlığı makul seviyede tutularak, hızlanma ve tüketim dengesinde başarı elde edilmiş.

Şehir içinde, yoğun trafikte 9,0 lt/100 km tüketime ulaşsa da, test ölçümlerinde elde ettiğimiz 7,4 lt/100 km ortalama tüketim makul seviyede. 1,4 lt 170 HP’lik turbo benzinli motorun 9 ileri vitesli otomatik şanzımanla uyumlu çalışma yapısı makul tüketim verisi elde etmesiyle birlikte hızlanma testinde de fabrika verisine yakın bir değer elde ettik. Kış lastikleri ve 19 inçlik jantlar göz önünde bulundurulduğunda 0-100 km/s test verisi başarılı bir değer.

Alt devirlerde sakin bir karakterde olan 1.4 Multiair, devir biraz yükseldiğinde beklentileri karşılayan bir ataklık kazanıyor. Ani hızlanma isteklerinde ayak sürümeyen 1.4 Multiair, araç sollamalarında da yeterli ataklığı sağlıyor. 5,5 ve 7,4 saniyelik esneklik verileri de Compass 1.4 Multiair’in ara hızlanmalarda iyi olduğunu gösteriyor. 9 ileri vitesli, geleneksel tork konvertörlü otomatik şanzıman hızlı ve sarsıntısız vites geçişlerine sahip. Hızlanma ve makul tüketimde şanzımanın verimli çalışmasının da rolü var.

Fren testinde ise kış lastiklerinin etkisiyle 44 metrelik uzun bir fren mesafesi sonucu ortaya çıktı.

Compass’ın dört tekerlekten çekişli olması ani hızlanmalarda, kaygan zeminlerde, dönüşlerde ve tutunma kaybı yaşanacak durumlarda avantaj sağlıyor. Sistem ihtiyaç halinde torkun yüzde yüzünü tek bir tekerleğe bile iletebiliyor. Normal koşullarda ise yakıt ekonomisi için sadece önden çekişli olarak ilerliyor. Pratik yönetilen sürüş modları arasında dört tekerlekten çekiş sürekli olarak kilitlenebilirken, kum, çamur ve kar modları da seçilebiliyor. İstenirse seçim otomatik moda bırakılabiliyor.

Otomobilin direksiyon sistemi yeteri kadar konfor sağlıyor.Direksiyon yönlendirme hassasiyet ve geri bildirimleri konusunda sınıfındaki rakipleri çok ilerledi. Compass’ın direksiyon sistemi biraz yapaylık hissi veriyor. Compass’ın süspansiyon sistemi konfordan ödün vermeden dinamizm sağlıyor. Otomobil ağırlık transferlerinde, yüksek karosere rağmen aşırı derecede salınmıyor.

Konforlu bir SUV olan Jeep Compass, yeni motor-şanzıman-çekiş kombinasyonuyla kompakt sınıfın artık daha akla yatkın bir üyesi olduğunu gösterdi.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version