Jeep markasını taşıyan en küçük model olan Compass, ayrıca markanın Türkiye’ de satılan tek iki çeker otomobili. Jeep ve önden çekişin bir arada olması fikri ilk başlarda garip gelse de günümüz şartlarında buna alıştık.

Önde yedi parçalı geleneksel Jeep ızgarasını taşıyan Compass, köşeli ve kaslı tasarımı ile güdüçlü bir görünüme sahip. Ön ve arka tampon ile kapı altlarında kullanılan siyah plastikler otomobilin off-road karakterini destekliyor.

Jeep Compass‘ın iç mekanına geçtiğimizdeyse beklediğimiz kadar ferah bir yaşam alanı bulunmuyor. İçeride kullanılan malzeme kalitesi ise yeterli seviyede. Yüksek oturma pozisyonu otomobilin köşelerini kestirmeyi kolaylaştırıyor. Kabindeki ses seviyesi ise çok yüksek değil. Tasarım anlamında Jeep markasının izleri kendisini gösteriyor. Ses sisteminin kontrolleri Grand Cherokee‘de olduğu gibi direksiyonun arkasında yer alıyor. Bu, kullanımı kolaylaştıran bir detay. Arka kapıların küçük olması otomobile inişi ve binişi zorlaştırıyor.

Uzun ve ağır kaputun altında ise Amerikan ruhunu yaşatan 2.0 lt benzinli bir ünite bulunuyor. Dört silindirli motor 6300 d/dak‘da 156 bg güç ve 5100d/dak‘da 190 Nm tork üretiyor. Altı ileri oranlı otomatik şanzıman kullanılan otomobilin yakıt tüketimi normal kullanım sırasında 11lt/100 km civarlarında seyrediyor. Bu tüketim değerini kolayca yükseltmek mümkün ama aynı şekilde kolayca azalmadığını belirtmemiz de gerekiyor. Ama Jeep Compass’ın 1600 kg‘a yaklaşan ağırlığı göz önünde bulundurulunca tüketim, gözümüze biraz daha makul gelmeye başlıyor.

Compass ile yolda ilerlerken bu ağırlığını sürücüye hissettiriyor. Hissiz direksiyon sürüş keyfini azaltıyor. Yüksek ve ağır yapı nedeniyle Compass, viraj dışına kaymaya meyilli. Süspansiyonun biraz sesli çalışması konforu olumsuz etkileyen unsurlardan biri. Konfora yönelik olan ayarlarla ağırlık transferlerinde çok başarılı değil. Şanzımanın değişimleri hızlı ve sarsıntısız gerçekleşiyor. Gaz pedalına motor hızlı tepki verse de Compass, hızlanmakta çok aceleci davranmıyor. Fakat frenler konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. jeep Compass‘ın anahtar teslim satış fiyatı 99 bin 500 TL. Yazı yazıldığı esnada geçerli olan kampanya ile bu rakam 85 bin 850 TL seviyesine gerilemiş. Eğer kampanyalı fiyatı göz önünde bulundurursak sundukları ile Compass için yeterli bir otomobil diyebiliriz. Fakat sürüş konusunda biraz daha iyisini yapması gerekli.

Kaynak: Autocar Ocak 2014

Jeep Compass 2013

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version