Adeta bir sedan cenneti olan ülkemizde kompakt sedanlar ayrı bir öneme sahip. Farklı üreticilerin modelleri arasında son yıllarda öne çıkan araçların başında ise Volkswagen Jetta geliyor. Doğuş Otomotiv güvencesiyle ülkemizde satılan ve önemli bir prestije sahip olan Jetta, yenilenen versiyonunda öncüsünden aldığı bayrağı daha ileriye taşımak için uğraşıyor. İstanbul Auto Show Fuarı’nda ilk kez meraklılarıyla buluşan ve fuarda büyük talep toplayan Jetta bir süre önce satışa sunulmasıyla kısa sürede yollarda sıklıkla görülmeye başlandı. 
Bir önceki nesline göre tasarımında daha sert çizgilerin kullanıldığı Jetta bu sayede daha maskülen bir havaya bürünmüş. Gençlerin hedef alındığı tasarımla ön kısmında yayvan farların ve ızgaranın kullanıldığı araçta Passat ile benzerlikler göze çarpıyor. Profilden değişikliğin fark etmenin zor olduğu otomobilde arka kısımda stopların değiştirilen formu farklılık yaratıyor.

İç mekandaki detaylar bu araca yakışmıyor

İç mekana geçildiğinde bir VW’nin koltuğuna oturduğunuzu anladığınız yeni Jetta öncüsünden çok da farklı olmayan yapısıyla ilk anda hayal kırıklığı yaratıyor. Her ne kadar konsol üst kısmında yeni tasarıma sahip olsa da ana hatların ve düğme-şalterlerin aynı formda olması iç mekanda yenileştirme çalışmalarının sınırlı tutulduğunu gösteriyor.
Bununla birlikte başta kapı içleri olmak üzere kullanılan malzeme kalitesinin bir önceki neslin ilk versiyonları ile karşılaştırıldığında bir hayli zayıf oluşu da maliyet tedbirlerinin abartıldığı izlenimini doğuruyor. Konsolun üst kısmındaki plastik kalitesi yeterli iken alt kısımlarda kullanılan ve çok sert olan malzeme hem ucuz bir görüntü oluşturuyor hem de fiyatı 60 bin TL sınırında olan bir otomobile yakışmıyor. Yer yer görülen montaj hataları da iç mekandaki bir başka zayıflık olarak karşımıza çıkıyor.
Yaşam alanı konusunda ise Jetta öncüsünden bir hayli geniş bir otomobil. Koltukların tasarımının değiştirildiği iç mekanda özellikle öncüsünün eleştiri alan arka koltuk diz mesafesi güncel versiyonda büyük artış kaydetmiş. Artık arka koltuklarda 3 kişi sorunsuzca seyahat edebiliyor. 510 litrelik bagaj kapasitesi de 5 kişinin eşyalarının zahmetsizce taşınmasını garanti ediyor.

TDI motor yerini aldığı seçenekten çok üstün

Daha önce 1.9 lt ve 2.0 lt hacimli pompa meme teknolojili TDI motorlarla satışa sunulan Jetta güncel versiyonda common rail teknolojisi ile donatılmış ve vergi avantajına sahip 1.6 litrelik TDI güç ünitesi ile satılıyor. 4400 d/d’de 105 HP güç üreten motor 250 Nm torka sahip. Her ne kadar tork çok etkileyici olmasa da alt devirden itibaren kullanımda olması özellikle yüklü durumlar için olumlu bir detay. Testini gerçekleştirdiğimiz 7 ileri oranlı DSG şanzıman ise bu araçta herkesin beğenisini kazanacak tartışmasız en önemli ayrıntı. Çift kavramaya sahip yapısıyla hızlı ve sarsıntısız vites geçişlerinin gerçekleştiği DSG şanzıman 1.6 litrelik motordan gelen gücü aktarmada son derece başarılı. Bununla birlikte 7. vites sayesinde yakıt tüketimi bu araçtan beklenmeyecek kadar düşük. 
Çok direkt olmayan ve konfor ağırlıklı bir direksiyonla donatılan Jetta zorlandığı anlarda arkasını kolayca bırakan bir otomobil. Bu gibi durumlarda ise aracın ESP’si kısa sürede otomobili çizgisine döndürüyor. Yağışlı ve kaygan zeminlerde ise zorlanmalarda önden yaşanan kaymalar şartlar çok zorlu olmadıkça minimum seviyede kalıyor. VW’nin sıklıkla eleştiri alan kafadan kayma sorunu anlaşılan Jetta için artık bir problem olmaktan çıkartılmış.
Sert sayılabilecek ayarlara sahip olan süspansiyon sistemi ile arka koltukta oturanların sıkıntı yaşadığı Jetta’da en önemli sorun tümseklerden geçerken ortaya çıkıyor. Salınımların fazlalığı konforu azaltıyor. Ancak bu ayarlar sayesinde de yol tutuş karakteri yerini aldığı modele göre daha başarılı.
Gürültü konusunda çalışmaların yapıldığı Jetta rüzgar sesini iç mekana yüksek hızlarda bir nebze olsun sızdırırken şehir içinde oldukça sessiz. Motorun vuruntulu çalışmaması da konforu artırıyor.

Düşük tüketim en büyük kozu

Günümüzde kullanım maliyetlerinin bir hayli önem kazandığı düşünülürse Jetta 7 ileri oranlı şanzımanın da etkisiyle sahip olduğu düşük tüketim ile yüzleri güldürüyor. Zorlandığında bile müsrif olmayan otomobil yumuşak kullanımlar sırasında tüketimini 100 km’de 5.0 litre seviyelerine düşürüyor.
Ne yazık ki fiyatıyla motorunun ve tüketiminin başarısını gölgeleyen Jetta başlangıç fiyatıyla bile ekonomik olmayı başaramıyor. Baz versiyon olan 1.2 TSI’ın 42.100 TL’den başlayan fiyatı 1.6 litrelik TDI seçeneğinde 50.500 TL’ye yükseliyor. Test aracındaki gibi Comfortline donanım ve DSG şanzıman tercih edilirse fiyat etiketi bir anda 58.100 TL’ye yükseliyor. Bu fiyat karşılığında ise sunulan donanım özellikle aracın rakipleri düşünüldüğünde zayıf kalıyor.

Öne çıkan özellikler
Motor, şanzıman, tüketim, bagaj kapasitesi
Göze batan eksiklikler
Plastik kalitesi, döşemeler, fiyat

Teknik veriler VW Jetta 1.6 TDI DSG Comfortline
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 79.5×88 mm
Motor hacmi 1598 cc
Maksimum güç 105 HP-4400 d/d
Maksimum tork 250 Nm-1500-2500 d/d
Son hız 190 km/s
0-100 km/s hızlanma 11.7 sn
Şanzıman 7 ileri DSG
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Disk/disk
Lastikler 205/55 R16
Depo kapasitesi 55 lt
Bagaj hacmi 510 lt
Ağırlık 1.317 kg
Tüketim (fab. ver.) 4.2/4.7/5.6 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 6.0 lt/100 km
Uzunluk 4644 mm
Genişlik 1778 mm
Yükseklik 1482 mm
Aks mesafesi 2651 mm
Fiyat 58.100 TL

Tasarım 7/10
Köşeli ve sert bakışlı yeni Jetta bu tasarımı ile beğeni topluyor. Önceki neslin yuvarlak hatlarından maskülen tarza geçiş yapan araç bu sayede artık gençleri daha fazla kendisine çekiyor.

İç mekan 6/10
Bir önceki nesil Jetta’nın ilk satışa sunulduğu andaki iç mekanı ile güncel modelin iç mekan kalitesi arasında büyük kalite farkı var. Detaylardaki özensizlik bu araca yakışmıyor.

Motor / Performans 710
Pompa meme teknolojisinden common rail’a geçiş yapan VW’nin bu değişikliğinin en önemli ürünü 1.6 litrelik motor düşük devirlerden itibaren sağladığı güç ve geniş banda yayılan torkla kullanım keyfini artırıyor.

Kullanım / Sürüş özellikleri 7/10
Zorlanmalarda arkadan kayma eğiliminde olan Jetta direkt sayılabilecek bir direksiyon sistemine sahip. Her ne kadar sistemin çalışması sınıfının en iyisi olmasa da araçla uyumu yüksek. Süspansiyonun tümseklerden geçerken yarattığı salınımlar iç mekanda sıkıntı yaratabiliyor.

Fiyat / Donanım 5/10
Motoru ve şanzımanı ile beğeni toplasa da Jetta’nın sunduğu donanım da dikkate alındığında fiyat el yakıyor. Bir önceki nesil ilk lanse edildiğinde sunulan donanım ve fiyat karşılaştırılması güncel versiyona göre önemli bir avantaja sahip.

Sonuç
Sedan cenneti olan ülkemiz için Jetta aslında biçilmiş kaftan. Ekonomik motoru ile el yakmayan kullanım maliyeti sunan otomobil ödüllü şanzımanıyla da konfor ve performansı belli ölçüde aynı potada eritebiliyor. Ancak aracın fiyatı ve fiyatı karşılığı sunulan aksesuarlar ne yazık ki beklentilerin gerisinde kalıyor. Buna bir de detaylardaki özensizlik eklenince Jetta pazar lideri olma şansını bir hayli azaltıyor.

 
Kaynak : otomobilport

Galeri







Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version