Zengin donanım listesiyle premium sınıfa kafa tutan konuğumuz cee’d’i incelemeye başlayalım. Yeni cee’d selefine hiç benzemiyor! Yeni tasarımın en dikkat çeken unsuru, LED’li gündüz farları. Tasarımı bu kadar etkileyen bir donanımın standart olarak sunulmaması dezavantaj. Otomobilin yeni ön panjurunun Kia’nın yeni marka yüzü olan “Tiger Nose” tasarımıyla şekillenmesi sportifliği arttırıyor. Bununla birlikte yüksek bir omuz çizgisi, arkaya doğru alçalan tavan ve dar arka yan camlar kullanılarak da dinamik tasarım desteklenmiş. Otomobilin genel tasarımının özgün olduğunu düşünsek de iki parçalı stopların Opel Astra HB’yi anımsattığını söyleyebiliriz. Astra’dan farklı olarak cee’d’in bagaj kapağı üzerinde tutamak bulunmuyor.

Sportif tasarımın etkisiyle yeni cee’d, selefinden daha iriymiş gibi algılanıyor. Ama selefine göre genişliği 10 mm azaltılmış. Birinci nesil cee’d 4260 mm’lik uzunluğa, 1790 mm’lik genişliğe, 2650 mm’lik dingil mesafesine ve 1480 mm’lik yüksekliğe sahipti. Yeni nesilde ise aracın uzunluğu 4310 mm, genişliği 1780 mm, yüksekliği 1470 mm ve dingil mesafesi selefiyle aynı olarak korunmuş. Artan uzunluk sadece tasarım değil fonksiyonellik olarak da geri dönüyor. 340 litrelik bagaj, artık 380 litre. Test aracımızın donanımında bulunan, açılabilir panoramik cam tavan ile yapılan baş mesafesi ölçümlerinde, selefine göre biraz daha kısıtlı alan sunduğu ortaya çıktı. Ama selefinde bu donanımın olmadığı düşünüldüğünde, yeni cee’d’in daha az baş mesafesi sunduğunu söylemek için, cam tavansız iki aracın baş mesafeleri karşılaştırılmalı. Ama yeni kabin tasarımı hiç de dar hissettirmiyor. Akıllıca tasarlanan iç mekanda yeterli baş ve diz mesafesi sunuluyor. Ön görüş açıları da yeterli olan otomobilin dar arka camının ise geri görüş açılarını kısıtladığı söylenebilir.

Bunun için arka park sensörüne ihtiyaç duyuluyor. Ama arka park sensörü, sadece üst donanım olan Concept Plus ile geliyor. Bir otomobili baz donanımıyla ya da en üst seviyedeki donanımıyla görmek gerekli. Yeni cee’d’in baz donanımında bile ilgi çekici tasarım ve donanım öğeleri var. En üst seviyedeki donanımlı bir Kia cee’d ise premium sınıftaki araçları kıskandıracak şıklık sunuyor. Bu kadar şıklıkla beraber zengin donanımın da geliyor olması hem araç sahibine verdiği paranın karşılığını aldığını hissettiriyor hem de güven duygusunu arttırıyor. Güvenlik donanımı her iki seviyede de standart. Açılabilir cam tavan, üst donanımla geliyor ve kabin içerisinin oldukça ferah olmasını sağlıyor. cee’d’in sürücü odaklı konsolu oldukça ergonomik tasarlanmış. iri tuşların yerlerini aramıyorsunuz. Çünkü tuşlar elinizin altında. Özellikle direksiyon üzerindeki tuşların konumları da oldukça başarılı. Direksiyon üzeri ve ön konsolda kullanılan piyano siyahı kaplamalarla da kalite hissi arttırılmış. Otomobilin sürüş özelliklerine bakıldığında, selefine göre daha tok bir sürüş hissi sunduğu hissediliyor. Direksiyon yeterli konforu sunuyor. Manevra yapan sürücüyü yormuyor. Yüksek hızlarda da direksiyon sisteminde boşluk hissi yaşanmıyor.

Ele iyi oturan tasarımıyla da ergonomiye önem verildiği görülüyor. Aracın karoserinin rahat yönlendirilmesi, konforu destekliyor. Süspansiyon sistemi, bozuk zeminde kabin içerisine rahatsız edici gürültülerin girmesini başarılı bir şekilde engelliyor. Karoserin de aşırı derecede salınmasının önüne geçilmiş. Hızlı girilen virajlarda otomobilin önden kayma eğilimi gösterdiği anlarda, standart olarak sunulan ESP sistemi, hızlı bir şekilde ve yerinde müdahalelerde bulunuyor. Kia cee’d sadece iki farklı motor seçeneğine sahip. Rakiplerinin 1.6 lt’nin altında da motor seçeneklerini sunması, cee’d’in kitlesinin genişlemesine engel olabilir. 1.6 lt benzinli atmosferik motor seçeneği 135 HP gücünde, turbo dizel ise 128 HP güç üretiyor. 1.6 lt benzinli motorla birlikte çift debriyajlı otomatik şanzıman sunan cee’d, 1.6 CRDi ile geleneksel tork konvertörlü otomatik şanzıman sunuyor. Test aracımız, yakıt ekonomisiyle göz dolduran 1.6 CRDi motora sahipti. Alt devirlerden itibaren üretilen 260 Nm’lik maksimum torkun etkisiyle hızlanma konusunda rakiplerine göre bir eksiklik hissettirmiyor. Otomatik şanzımanın hızlanma performansına olumsuz etki yaptığı söylenemez. Hatta konfor etkisiyle de sürüş keyfini arttırdığını söylemeliyiz. Hem zengin donanım, hem türbo dizel motor, hem de otomatik şanzımanıyla yeni Kia cee’d, çok tatmin edici bir otomobil olarak rakiplerinin karşısında diş gösteriyor.

Kaynak: otohaber

Galeri




















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version